Картите вече (почти) са свалени на масата - с официално изявление беше обявено влизането на Васил Божков в Левски. Не че това е някаква тайна или изненада, просто от класически белот играта се променя на открит белот. Или поне частично открит. Но огласяването на тази отдавна очаквана информация изпарява съмненията за поредната смяна на управлението на "Герена". И без съмнение е събитие със сериозна значимост за българския футбол. Дали ще размести пасианса, който виждаме да се подрежда година след година, та вече 7-8 поред - предстои да разберем. Вероятно не веднага.

От една страна, вече видяхме как един бивш (съ)собственик излезе от ЦСКА и стартира свой собствен футболен проект, който се оказа суперуспешен. Става дума за Кирил Домусчиев и Лудогорец, естествено. От друга обаче - представяте ли си Силвио Берлускони да поеме управлението на Интер? Или пък Флорентино Перес да бъде приет с отворени обятия на "Камп Ноу"? Немислимо! Българският футбол обаче е съвсем различна игра.

Илиана Раева: Васил Божков е друга класа в сравнение с предишните спуснати в Левски

Илиана Раева: Васил Божков е друга класа в сравнение с предишните спуснати в Левски

"Всички левскари трябва да сме щастливи", заяви президентът на БФХГ

Интересно е, че през цялото време почти не се намери някой привърженик на "сините", който да се възпротиви на това, че клубът ще бъде поет от бивш собственик на ЦСКА. Ако Ивайло Петев беше съблечен за това, че в едно интервю бегло признава как симпатизирал на "червените" в детските си години, то по тази аналогия стъпването на Божков в Левски трябва да предизвика едва ли не масов бунт. Само че такъв не се очаква, няма и да има. Държа да подчертая, че не подкрепям каквито и да е изстъпления от този род, а също така съм далеч от мисълта да провокирам когото и да било към екстремни действия. Ще видим дали ще има реакции от трибуните на първия мач срещу Локомотив (Пловдив). За момента негодуванието се свежда до "няма да им стъпим" тук-таме из социалните мрежи, което няма и да се забележи. Нека да бъда ясен и по отношение на друго - с написаното дотук и оттук-насетне до края на текста не изразявам по никакъв начин мнение за личността на Васил Божков. По-скоро ме интересува как публиката приема поредната смяна на управлението.

Как да тълкуваме подобно отношение от "сините"? Ще се намерят мнозина, които да припомнят, че "той Божков винаги си е бил левскар". Това сме го чували и при "червения" му период. Това обяснение вероятно ще легитимира новата власт за мнозина на "Герена". Но всъщност не това е най-важното.

Спас Русев: Повече от две години убеждавам Васил Божков за Левски
Обновена

Спас Русев: Повече от две години убеждавам Васил Божков за Левски

"Много би ми се искало той да е следващият голям акционер"

За какво говори толкова кроткото приемане на Васил Божков при "сините"? Дали пък на "Герена" не са попили европейски маниер от лондонския джентълмен Спас Русев и не проявяват признаци на непозната по нашите земи цивилизованост? Едва ли. Други две думи са доста по-близки до реалното обяснение. Апатия и отчаяние. За някои поотделно, за други важат и двете.

След толкова сезони без успехи, след толкова преживени разочарования за едно десетилетие без съмнение хиляди "сини" привърженици вече са се заразили с вируса на безразличието. В тях още тлее старата привързаност, но се проявява два-три пъти в годината, когато нещо ги кара отново да отидат на стадиона, преди да преживеят ново разочарование, което пък отново да ги върне в чистилището на апатията.

Снимка 233869

Източник: 24 часа

Има и много поддръжници на Левски, които също поради натрупаните за толкова дълго време неудачи, са готови и на "сделка с дявола", за да излезе отборът от тази ситуация и да се върне към радостта и трофеите. Няма значение кой е, стига да дава пари и да превърне "сините" отново в гранд, а не в блед спомен на все по-отдалечаваща се слава.

И все пак има и рационално обяснение на приемането или примиряването с идването на Васил Божков в Левски. Та под негово ръководство вечният съперник стана два пъти шампион, имаше силен отбор, който победи Ливърпул и отстрани Байер (Леверкузен) в Европа, така че като футболен шеф е доказал класата си. Освен това за разлика от хората след Тодор Батков, които са я "спуснати", я "помолени" да се заемат с Левски, Васил Божков не е човек, за когото който и да е би използвал думата "парашут" в същото изречение. Поне никой не си го представя по този начин. Със сигурност има и доста необърнати карти, които няма да видим сега и които могат да дадат обяснение защо се случват настоящите и предстоящите процеси на стадион "Георги Аспарухов".

Снимка 230650

Източник: prettyPhoto

Но да се върна на отчаянието. Левски все така си е "отборът на народа". Вече не като посещаемост или интерес, а по-скоро като представителна извадка на народопсихологията. Така, както огромна част от българския народ все чака своя месия, без да предприема нещо съществено, за да подобри положението си, така и "сините" се надяват да дойде спасител, който да оправи ситуацията с магическа пръчка. Бащицата да дойде и да дава, докато има. Когато свърши, да заповяда следващия Бащица.

За съжаление, другият вариант - т.нар. испански модел (а защо не и германският, както е напоследък) с много миноритарни акционери, които са и привърженици на отбора, засега не успява на наша почва. Или постига успех спорадично, спонтанно и по конкретни поводи. Факторите за това са много и заслужават отделна статия (дори и доста повече). Най-просто казано, мнозинството от любителите на футбола у нас го приемат повече като зрелище, отколкото като кауза. А когато зрелището отстъпва на вече лесните за сравнение варианти от първа класа, то и интересът към него намалява. Ако някой клуб, особено пък Левски, беше тръгнал по испанския/германския модел през 90-те години или началото на века, то при интереса на публиката в онзи период нещата биха могли да са и по-различни (въпреки че тогава българинът със сигурност не е бил по-богат от сега - напротив).

Снимка 227550

Източник: LAP.bg

Това обаче си остава изцяло в полето на хипотезите. Реалността е такава, че българският футбол е под контрола изцяло на големи бизнес фигури. Това се засилва още повече от влизането на Васил Божков на "Герена". ОК, и в Англия е така, а само по себе си това не е задължително отрицателно - напротив, би могло да носи и доста позитиви. Ако футболен клуб се развива повече според бизнес логиката и по-малко със страст и емоция, то може и да е по-успешен. Но Левски винаги е бил нещо повече от обикновен бизнес проект.

Разбира се, сред многоликата публика на "сините" има и хиляди, които не разсъждават по описания по-горе начин. Те показаха и преди 4, и преди 5 години как са готови да дават от себе си в името на отбора, който обичат. Сега, под угрозата от лишаване от евролиценз и дори от фалит, отново идва време за спасяване на Левски. Пред алтернативата да се постави "тире" всеки вариат е за предпочитане. Друг е въпросът обаче дали оттук-насетне заяждането с тирето на ЦСКА ще бъде уместно от страна на "сините".

Официално: Васил Божков обяви, че поема властта в Левски!

Официално: Васил Божков обяви, че поема властта в Левски!

Вижте съобщението, разпространено от бизнесмена