Стефан Стайков е под рамката за Левски в едни от най-паметните мачове за отбора - в турнира за Купата на УЕФА (Барселона 5:4, Аякс 5:3 след дузпи и Дуисбург 2:1), както и тези за КНК (Рейпас 12:2, Боависта 2:0 и Атлетико (Мадрид) 2:1). Стайков има и 18 двубоя за България, като е участник с "трикольорите" по време на Световното първенство в Германия през 1974 година и пази в двубоя срещу могъщата Холандия начело с Йохан Кройф, загубен от "лъвовете" с 1:4. Ето какво каза легендата пред "Тема: Спорт":

Г-н Стайков, навършвате 70 години, кои за вас са най-значимите моменти от вашата кариера?

- Няма как да се забравят двубоите срещу Барселона, Аякс, Холандия, Северна Ирландия. Но това са далечни спомени. Откриват музея на Левски и вече с това ще могат да се запознаят играчите, които идват в клуба. Преди да дойдат, да видят, че този отбор наистина е бил велик. Те казват, че Левски е велик тим, но не знаят това. Никога не сме се тупали в сърцето, защото винаги сме играли със сърце за Левски. А не като вкараме гол, и да правим този жест. Само тогава ли сегашните футболисти играят със сърце? Дано сега с отварянето на музея чужденците, които идват в Левски, да видят и че преди това е имало големи футболисти, защото като им се казва, явно не прихващат.

Левски откри официално клубната си експозиция (ВИДЕО)

Левски откри официално клубната си експозиция (ВИДЕО)

"Създадохме я, за да възродим историята на Левски"

Кой беше най-опасният нападател изправял се е срещу вас?

- Ооо, много са. Както по-горе споменах - от Холандия, Аякс, Барселона... А и в България всичките мачове, в които съм играл, са били много напрегнати. Всички се хвърляха срещу нас.

Какво бихте споделили за сегашните вратари на сините - титуляр е Милан Миятович, а в момента на резервната скамейка е Николай Михайлов?

- Да ви кажа честно, аз не харесвам чуждите вратари, защото ние имаме добри момчета. Но на нашите не им се дава толкова шанс, колкото на чужденците. Играят един, два, три добри мача, но на четвъртия, ако малко се люшнат, и вече доверието към тях спада и не получават шанс.

Михаил Мадански: Треньорската школа не е предлагала на БФС да няма вратари извън ЕС

Михаил Мадански: Треньорската школа не е предлагала на БФС да няма вратари извън ЕС

"Никога не сме предлагали подобно нещо"

Да ви разбирам ли, че приемате решението на БФС от следващия сезон на вратата да застават само вратари с паспорти от ЕС?

- Не, това не го приемам. Казвам, че имаме качествени вратари, но това решение е смешно за мен. Не може да казваш на клубовете откъде да си взимат футболистите.

В неделя Левски се изправя срещу Лудогорец. Какви са очакванията ви за двубоя?

- Искам Левски да победи, и то с добра игра. Сините трябва да покажат какво могат и дано се опънат на Лудогорец. Този момент е много важен. Сините ще могат да излязат напред и вече да си повярват, че имат шанс да спечелят титлата.

Георги Кабаков и Станислав Тодоров фаворити за Лудогорец - Левски

Кабаков и Тодоров фаворити за Лудогорец - Левски

Един от двамата ще ръководи сблъсъка

Харесва ли ви играта на "сините" под ръководството на Петър Хубчев?

- Петьо го познавам от много години. Играхме заедно в Ловеч, а след това му бях и треньор. Забелязвам, че си е сменил манталитета и желае да направи нещо по немски модел. Искам да му пожелая успех и само добри неща бих могъл да кажа за него. Дано да продължи дълги години да бъде треньор на Левски.

Георги Василев: Левски преди Хубчев не беше Левски

Гочето: Левски преди Хубчев не беше Левски

"Мачът в Разград е рубикон за "сините""

Все още ли сте близо до футбола? Наблюдавате ли двубоите от родното първенство?

- Да, наблюдавам мачовете, но не искам да ги коментирам. Не желая да съм краен, защото не е хубаво да даваш оценки, когато не си на съответното място.