От близо 24 часа отборът на Левски има своя нов старши-треньор. Логичното се случи и след мъките с Николай Костов, "сините" имат някакъв шанс да надигнат глава в българския шампионат. За тази цел от "Герена" решиха да се доверят на Станислав Генчев. Умел ход, който има за цел да демонстрира както някаква визия за бъдещето, така и да успокои напрегнатата обстановка около клуба през последните месеци.

Със сигурност младият специалист е правилното решение в точния момент за Левски. Както често изпадаше през последните години, грандът отново започва да гради от нулата, а за тази цел винаги е хубаво да бъдеш воден от безкрайно амбицира и гладен за победи треньор. Разликата между Генчев и Костов е от земята до небето и това си пролича още при първото му интервю за клубната телевизия.

Левски: Спряха пари към клуба с решение на Тръста

Левски: Спряха пари към клуба с решение на Тръста

Ето подробности

Ако извадим някои ключови цитати от него, бързо може да разберем защо Станислав се приема по толкова позитивен начин на "Георги Аспарухов".

"Всички сме били част от Левски като футболисти и знаем какво означава този отбор, как феновете преживяват мачовете на тима".

Левски отново е в ръцете на истинските левскари. Няма по-добра новина от това, че изявени бивши футболисти на клуба ще се борят за неговия просперитет вече и от треньорската скамейка. Оттук насетне, едва ли ще има играч на "Герена", който да не черпи пример от треньорите му, направили толкова много за този отбор. А именно - Генчев има две титли с Левски, четири Купи и две Суперкупи на България, Живко Миланов - три титли, три национални отличия и паметни изяви за Купата на УЕФА и Шампионската лига, и Дарко Тасевски - шампион на България, две Суперкупи на страната, участие в групите на Лига Европа. Хора с богата биография, които много добре знаят какво е да работиш под напрежение и да извличаш максимума от възможно най-специфичните ситуации.

Снимка 666892

Източник: levski.bg

"По принцип на Левски не се отказва, но аз исках нещата да се случат по моя начин".

Въпросното изречение демонстрира високия футболен морал на Генчев. Макар и попадащ в графата на "младите", явно бившият халф си е извадил необходимите поуки от кариерата му до този момент. И това е, че реномето е най-важно, а не треньорската статистика. Какъв би бил смисъла да си водил 10 отбора за 5 години, ако не си постигал никакви успехи!? Далеч по-удачно е всеки един ход да бъде добре преценен. Дори и с риск да излезеш от "колелото на актуалността".

CT Interactive е на фланелката на ПФК Левски

CT Interactive е на фланелката на ПФК Левски

Ето подробности

Самият път на Генчев край тъчлинията също е доста интересен. За осем години той преживя почти всичко в българския футбол. Премина от битките за спасение с Етър, през титлите и големите европейски вечери с Лудогорец, възроди Локомотив (София), провали се с гръм и трясък в Ботев (Пд), и направи нещо сензационно с Крумовград. Да не забравяме и неговия престой като помощник-треньор в националния тим.

Тази достатъчно дълга работна биография го превръща в идеален за всеки един български работодател - млад и с опит. На първо четене изглежда, че няма какво да го изненада или изплаши в Левски. Тука обаче идва и ролята на "синьото" ръководство, което ще трябва да изпълни обещанията си към наставника. Да му създаде необходимите условия за работа, които да са предпоставки за добри резултати, а не обратното...

"Левски винаги се бори за шампион и Купа на България и трябва да играе привлекателен футбол. Не е нужно да се поставят цели дори".

Макар и да звучи като изсилване, с оглед сегашната ситуация в Левски, за феновете винаги е добре да чуят, че отборът иска да бъде фактор в първенството. Да е претендент за трофеите и да носи естетическа наслада с представянето си на терена. През последните месеци се наслушахме на оправдания, "вертикален футбол" и тактико-технически грешки. Генчев поставя нещата открито, поема отговорност и със сигурност няма да се притесни да я поеме, ако нещата не потръгнат. Така и трябва да бъде.

Ето колко пари иска Левски за Рикардиньо

Ето колко пари иска Левски за Рикардиньо

Към бразилеца има интерес от няколко клуба

Вярно, ще бъде трудно, защото в Левски се гради изцяло нов отбор, а това ще отвори ново изоставане спрямо Лудогорец. От нулата обаче тръгва и вечният конкурент ЦСКА, при когото промените също ще бъдат много. Така титлата няма да бъде по-далеч от стандартните "няколко хиляди светлинни години".

"Сигурен съм, че феновете ще подкрепят, както са го правили досега в най-тежките моменти. Подкрепата винаги е най-важна за футболисти и треньори. Те са нашият 12-и играч, без който не можем!".

Генчев със сигурност ще получи кредит на доверие, далеч по-голям от този към Костов, например. Наставникът ще потърси и някаква комуникация с феновете, каквато помним, че потърси и с тези на Ботев (Пд). Помним, че именно неговото напускане на "канарите" доведе до период на скандал между тамошните ултраси и боса Антон Зингаревич.

Дори и с добро реноме сред Сектор "Б", Станислав трудно ще работи в атмосфера на пълно обединение в Левски. Такова едва ли ще има, докато настоящият модел на управление бъде актуален.

Снимка 666891

Източник: levski.bg

Извод:

Със сигурност да си треньор на Левски е длъжност, която може да ти донесе много противоречиви емоции. Позитивното бъдеще на Генчев зависи изяло от работната среда, която му се предостави от клуба. Няма ли свободата да взема сам решенията по спортно-техническата част, бързо може да се превърне в поредния употребен. Точно тук идва време за трезва преценка от страна на мажоритарния собственик и генералния спонсор. Вмешателството трябва да бъде сведено до минимум, а "съветите" да бъдат оставени единствено на помощник-треньорите. Не се ли види промяна, поредният нулев сезон със сигурност ще бъде факт.

А на такива вече се нагледахме предостатъчно...

Левски замрази продажбата на Хосе Кордоба

Левски замрази продажбата на Хосе Кордоба

Ето подробности