Ако кажем, че в Левски игра един от най-безкомпромисните дефанзивни халфове в последните години, няма да сгрешим.

Ако подчертаем обаче, че той беше и изключително успешен в ролята си със "синята" фланелка на терена, отново не бихме сбъркали.

Хали Тиам се превърна в запазена марка на "Герена", за сравнително кратък период от време.

Снимка 451446

Източник: LAP.bg

С лекота си спечели прякора "Д-р Тиам", донесъл му доста негативи и поставил го за постоянно в центъра на съдийското внимание. В даден момент от престоя му в София изглеждаше така, сякаш арбитрите само чакат поредното му рязко влизане в краката на съперник, за да го "наградят" с официално предупреждение.

"Никога в моя живот, а и като професионален футболист, не съм искал да контузя някого. Смятам, че няма такъв човек, дори в дерби. Във всеки мач рискуваме здраве, живот, тела. Контузиите са част от играта. Завърших първото си дерби със счупен нос, но не казах нищо. В играта има агресия, но и джентълменски неща", каза Тиам непосредствено след дербито с ЦСКА, гарантирало му за постоянно новото прозвище.

Снимка 419312

Източник: LAP.bg

Агресия "на ръба на позволеното", както обичаше да казва Мичмана. Даже на моменти поклащайки се сериозно и олюлявайки се нестабилно по този ръб...

Но това до голяма степен гарантираше, че никой няма да мине през центъра на "синята" половина от игрището.

"Тиам" означаваше "сигурност".

Снимка 466923

Източник: LAP.bg

Не само за феновете и спортно-техническото ръководство на тима, но най-вече за неговите съотборници.

Те знаеха, че дори да са изпуснали съперников футболист, има кой "да се погрижи за него". На ръба. Но ефективно. И в 75% от случаите, ако можем да вярваме на статистиката. Изключително висок показател. Съизмерим с тези, на някои от емблематичните състезатели, подвизавали се на тази позиция през годините. В европейски и световен мащаб. Разбира се, при уговорката, че за въпросните звезди срещите са били далеч повече, срещу много по-реномирани опоненти. Но тенденцията се очертава ясно.

Снимка 424482

Източник: LAP.bg

Левски имаше нужда от такъв футболист. От сигурност в средата на терена, непосредствено зад креативните и съзидателни полузащитници, обгрижващи колегите си в предния вал, в атаката на тима.

Ако се замислим, ролята на "Макелеле" е може би сред най-трудните във футбола.

Да бъде първата преграда, която прииждащите нападатели или офанзивни халфове срещат, когато вече са преодолели централната част от терена.

Снимка 434258

Източник: levski.bg

И същевременно последното звено, което отговаря за опазването на защитата. Защото ако "паднеш" ти, бранителите могат да се окажат в много трудна ситуация. И евентуално да бъдат елиминирани от някое по-бързоного крило или матирани от неочакван пас към тарана.

Малко са футболистите, които искат да се нагърбват с ролята на легендарния бивш футболист на Реал (Мадрид), Челси, ПСЖ. Роденият в Киншаса френски национал. Защото, както и самият Макелеле успя да разбере в дългата си професионална кариера, всяка негова грешка, малка или по-значителна, става очевидна за всички и тежи изключително много.

Макелеле сложи край на кариерата си

Макелеле сложи край на кариерата си

Остава на работа в ПСЖ

Подобно на вратарите, никой не помни детайли всичките правилни намеси на дефанзивните халфове, всички отнети топки, всички спрени съперникови състезатели, в голяма част от случаите (за Клод - 65), с цената на официално предупреждение.

Но всяка неточност, довела до отбелязване на попадение, бива обсъждана седмици, понякога дори месеци наред.

Нагърбвайки се с цялата тази отговорност, понякога трябва и да приемеш ролята на "доктор". На грубия футболист в отбора си. Но това да не ти прави впечатление, защото знаеш каква е основната ти цел - никой да не премине покрай теб. Ти си този, който в един момент защитава целия отбор.

Хали Тиам се справяше перфектно с тези свои задачи в Левски.

Снимка 381013

Източник: levski.bg

Дори в някои срещи отиваше по-далеч, подпомагайки футболистите в атаката, особено при изпълнението на статични положения. Заради добрата си игра с глава и предимството във височината си, а и заради убийствено мощния си изстрел.

Снимка 388397

Източник: levski.bg

Демонстрираше непрекъснато уважение към всички свои съотборници и към треньора на тима, дори в моменти, в които напрежението можеше да бъде прехвърлено и пренасочено към тях, вместо да се съсредоточава върху него самия. Тиам нямаше проблем с това напрежение. И "хирургически" го отстраняваше от всички в тима. Съобразно прякора си.

Не разглеждаме всеки негов мач поотделно. Няма и нужда да го правим. Гледаме голямата картинка.

В Сенегал оцениха по достойнство напускащия Левски Хали Тиам

В Сенегал оцениха по достойнство напускащия Левски Хали Тиам

Очакват с интерес кой ще бъде следващият му клуб

Хали Тиам беше сред най-полезните футболисти в Левски за последните няколко години. Да се повторим. От тези чужденци, на които им пука.

Павел Колев: Има три групи футболисти в Левски, Тиам е сред тези, на които им пука! Извинявам се за коронавируса...

Павел Колев: Има три групи футболисти в Левски, Тиам е сред тези, на които им пука! Извинявам се за коронавируса...

"Не мога да тръгна да търся г-н Гинчев и г-н Йовов, по тази тема няма развитие"

Какво повече може да иска един негов съотборник, треньор или фен на Левски? Ами... ако е възможно, по някакъв начин, той да остане и след 30.06. Когато изтича договорът му с клуба.

Най-малкото ще бъде жалко, ако футболист, струващ 3,5 млн. лева напусне и срещу името му бъде изписано безличното "свободен агент".

Снимка 394185

Източник: LAP.bg