Забелязват се някои наченки на раздвиждване в Левски като клуб. За последно европейски функциониращ такъв имаше по времето на Наско Сираков и Станимир Стоилов. Тонове мастило се изписаха за двамата, казаха се различни "истини", но истината е очевидна за непредубедените и тези, които могат да виждат по-далеч от носа си. След тях дъното се оказа необятно, примирението с посредствеността трайно се настани на "Герена", а милионите от Шампионска лига и УЕФА свършиха след години на разсипия и слаб мениджмънт.

"Синя България" приветства назначението на Павел Колев в Левски

"Синя България" приветства назначението на Павел Колев в Левски

Ето какво написаха в страницата на Тръста

Не, че "сините" са близо до постигането на симбиоза клуб-отбор, както бе при гореспоменатите, но вчерашната новина за назначението на Павел Колев е знак за желание за развитие и промяна. Поне малка светлинка в тунела. Тук е моментът за отваряне на скоба, за да отчетем положителното влияние на организирате привърженици в управлението, тъй като заслугата им за този ход на мажоритарния акционер Спас Русев не е никак малка. По-тревожното е, че години наред малкото положителни неща в Левски се случват основно благодарение на тях, докато клубът изглежда пасивен.

Не крия личното си удовлетворение, че най-накрая в Левски се спряха на човек извън клишето. Така де, България е сред малкото страни, в които се приема за нормално до четвъртък да си бил футболист, а от петък да сложиш костюма на директор и да започнеш "да управляваш". От близо десетилетие в Левски е закон да поверяваш отговорните постове на най-неподготвените. От спортен директор до треньор. Примери колкото искате, нужно е само да върнете лентата.

Добрата новина е, че на "Герена" се усетиха, че клубът не може постоянно да е училище за начинаещи. Такова е тълкуванието от назначението на Павел Колев, който няма нищо общо със средностатистическия футболен управленец. Не влиза в шаблонната представа за футболен деятел, по-скоро е изключение от правилото, защото от него няма да чуете фраза от типа "не се е събличал по физическо", която е любима на повечето родни капацитети, с или без кавички, преценката е ваша.

Знае езици, натрупа контакти и стигна до най-високо международно ниво, каквото е УЕФА. Образован, кадърен... Бекграундът му напълно пасва за профила "изпълнителен директор на Левски". 

Остава само да разберем дали новият силен човек на "Герена" е способен да плува срещу течението. Защото подводните камъни са и ще бъдат много, а място за компромиси няма. Особено при реформи.

Спас Русев: Договорът на Павел Колев с Левски влиза в сила от 1 януари 2019 година

Спас Русев: Договорът на Павел Колев с Левски влиза в сила от 1 януари 2019 година

"Очаквам от него да направи пълна реформа в клуба"