Лудогорец се подготвя за труден реванш срещу МОЛ Види в Шампионската лига, ЦСКА мисли вече за следващия си съперник в Лига Европа, а Славия в никакъв случай не губи надежди за домакинството на Хайдук. И какво предстои на Левски? Представяне на нов треньор. Поредната рокада по никое време в средана на лятото. Поредният наставник, от който се очаква най-после да сложи край на незапомнената суша, на изглеждащата вече безкрайна поредица от провали на вътрешната и на международната сцена. На "Герена" това е не просто необичайно дъждовен юли, а поредното облачно-буреносно "синьо" лято, в което почти не се прокрадват слънчеви лъчи.

Вероятно Славиша Стоянович ще бъде посрещнат с доза надежда да промени нещата, след като има във визитката си титла с Цървена звезда, но... И предишният треньор имаше богат опит в Серия А, а донесе най-безумното отпадане в историята на Левски, в която не липсват други такива издънки, като при това не счете резила срещу Вадуц за срамен изход. Иска ми се Делио Роси, ако води италиански отбор в Лига Европа и отпадне от такъв съперник, да обясни същото на италианските медии...

Снимка 369922

Източник: RAS Srbija

Както и да е, ще прозвучи странно, но клубът като цяло действа правилно и последователно в случая с Роси. С изключение на това, че не уцели момента да го уволни. Никой, разбира се, не очакваше чак такава поразия. Италианският специалист беше оставен да работи - правилно или грешно, с остарели методи или с новости за българския футбол, с всичките си странности и кусури. Нито един местен треньор след такъв сезон нямаше да запази мястото си в Левски, бъдете сигурни, особено след краха във финала за Купата! (Чувам вече коментарите от типа на "Италианецът не беше уволнен заради голямата си неустойка") Но "сините" със сигурност имаха и все още имат нужда от треньор, който да гради стабилна основа, колкото и да е трудно това в клуб, плен на хаоса и размитата отговорност, какъвто е Левски. А дали Роси е оставил все пак и някои позитиви, ще се види в следващите месеци.

Снимка 367915

Източник: LAP.bg

Месеци, в които е твърде вероятно Левски отново да отпише сезона, да се бори за място в Европа и евентуално за спечелване на Купата на България, която изпусна на два пъти в уж сигурни финали в последните 4 години, да не се връщаме и на драмата срещу Берое. Победата над Ботев в последните секунди послужи като малка утеха след големия провал и не може да скрие, че пред новия треньор отново предстоят сериозни предизвикателства, на практика същите, с които трябваше да се справя и Делио Роси преди година. Ако "сенилният старец" от Римини (б.а. определението не е мое) е успял да изгради някакъв фундамент в играта, това ще бъде от полза на Стоянович, но както вече казах - това ще си проличи след 2-3 месеца.

Снимка 349956

Източник: LAP.bg

В крайна сметка, ако този специалист е изборът на ръководителя Спас Русев, то и той трябва да бъде оставен да работи. Това, което липсва най-много на Левски в последното десетилетие, е последователност в политиката във всяко едно отношение - финансова, кадрова, трансферна и т.н. Един сезон се хвърлят безумни пари и титлата е изпусната в последния мач заради автогол. Следва едва ли не разформироване и колапс. Затягане на коланите, дори срив до златната среда вследствие липсата на средства, след това отново започва привличането на футболисти на килограм. Нещо, което не спря и при Роси. Сезонът стартира с големи цели, след няколко неуспешни мача следва ревизия и нова концепция: "Ще залагаме на нашите юноши". Залага се дотолкова, доколкото да поиграят Вутов или Краев в първия състав, за да бъдат продадени. Това само по себе си не е толкова лошо, тъй като осигурява средства на клуба, но идеологията стига дотам. След това отново се стига до трансфери на гастарбайтери от цялата планета, след половин година доста от тях биват освободени, клубът плаща неустойки и т.н. Спирала на безумието, излизането от която става все по-трудно с всяка изминала година.

Снимка 368270

Източник: levski.bg

Така че това, от което Левски в момента най-малко има нужда въпреки тежкия шамар, са нови катаклизми и резки движения, само защото "това не може да продължава, трябва да се направи нещо". Да, трябва, но не да бъдат гонени насила половин дузина играчи, за да бъдат взети на техните места други със същите качества. Да се покаже, че пари се дават, а дали е за когото и на когото трябва - да не се обсъжда. Не, няма нужда от този филм. Колкото и да е трудно положението, важното е за момента съставът да не бъде разклатен сериозно, освен може би още едно-две нови попълнения, които да не бъдат избирани със "скаутинг" посредством YouTube или само по препоръки от "доверени" мениджъри.

Снимка 306923

Източник: LAP.bg

И все пак първият състав е само върхът на пирамидата в клуба, в който и много други неща не са наред. Асен Букарев си тръгна преди няколко месеца и заяви, че "Левски е изгнила ябълка, която само се излъсква отвън". Дано завръщането му сега да означава, че в ПФК Левски са готови да ликвидират или да лекуват гнилостните процеси. И да начертаят ясна визия за развитие, а не поредния План 2025 или План 2038. И не само да чертаят и да произвеждат лозунги, а да работят за постигане на целите. А те са много и не опират само до това да бъде забравен Вадуц - развиване и оптимизиране на инфраструктурата, която не може да стане факт без сериозни инвестиции; ясно разпределение на функциите в клуба - без синекурни длъжности, но и без липса на хора на позиции, които са важни; формиране на полезно скаутско звено с ясна концепция какви футболисти трябва да се търсят; развитие на детско-юношеската школа така, че да изгражда кадри за шампионска битка, а не за да захранва отборите, които се борят за оцеляване в Първа лига. И разбира се - наличието на отбор, който да не изостава на 20-30 точки от шампиона в крайното класиране, а да бъде в играта за титлата до края, дори и да не успее. И колкото повече задълбава спиралата на неудачите, толкова по-важно става да се решат възможно най-голяма част от тези въпроси накуп, което, разбира се, изостря още повече ситуацията и води до безумни действия или бездействия. Но в Левски трябва да се опитат да постигнат максимума дори и при този силно буреносен климат, иначе "синьото" лято не само ще бъде вечно дъждовно, а ще се превърне в полярна зима.

Новият треньор на Левски Славиша Стоянович пристига в понеделник

Стоянович пристига в понеделник, води един асистент

Словенецът ще бъде представен във вторник