В навечерието на вековния „син" юбилей, Topsport.bg ще Ви припомни най-значимите постижения в дългата история на Левски. Като всеки велик клуб и столичани имат върхове и падения, след които обаче винаги са съумявали да се изправят още по-силни. Впрочем, послание, което важи с особена сила и днес.

Петото десетилетие в историята на Левски (между 1954г и 1964г) спокойно може да се нарече най-трудното във вековното съществуване на клуба.

През '54 и '55 години отборът завършва на пето място, а дъното е стигнато през 1963г, когато „сините" завършват дори на шеста позиция. Неизменно шампион до 1962г, с девет поредни титли е отборът на ЦСКА, който под ръководството на Крум Милев е тотален хегемон, благодарение и на стройната организация и „клубовете - сателити".

В същото време Левски се задоволява само с Купата на съветската армия, спечела през 1956, 1957 и 1959 години.

Тези години са и едни от най-тежките, защото игрище „Левски" е национализирано от държавата, с цел на негово място да бъде изграден национален стадион. Състоянието се влошава, тъй като от отборът се сблъсква и с много проблеми, свързани с т.нар. „спортно райониране", заради което са принудени да сменят често местата, на които тренират и провеждат мачовете си, като често играят на игрища почти без публика, поради липса на зрителски трибуни. Въпреки, че през 1957 година името на отбора е сменено отново на Левски в следствие на започналата десталинизация в България, отборът продължава да търси своя образ отпреди войната.

През 1963 година официално е открит новият стадион „Левски" в столичния район Подуяне. През 1960-те години изгряват звездите на няколко легендарни за отбора футболисти - Георги Аспарухов, Георги Соколов, Бисер Михайлов, Кирил Ивков, Иван Вуцов и Александър Костов, с тяхна помощ отборът с треньор чехословашкия специалист Рудолф Витлачил става шампион след дванадесетгодишно прекъсване през 1965 година.

През есента на същата година е и дебюта на отбора в европейските клубни турнири - на 12 септември 1965 г. Левски губи първия си мач срещу шведския Юргорден с 1:2, но по-късно го отстранява след победа в реванша в София с 6:0 на 3 октомври 1965 година. В следващия кръг на турнира за Купата на европейските шампиони са сблъсъците с португалския Бенфика Лисабон, воден от Еузебио, в които Левски е отстранен след 2:2 и 2:3.

ВИЖТЕ ТУК ЧЕТВЪРТАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ТРЕТАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА  НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG