Измина пореден сезон, в който Левски нямаше изявен голмайстор. По традиция, "сините" винаги са имали тарани, на които да разчитат, за да ги измъкнат в тежките мачове. Борбени, технични или с хищнически инстинкт към гола. Излишно е да се споменават имената на Георги Иванов, Наско Сираков, Георги Аспарухов и прочее. Те сами по себе си говорят за традицията на 26-кратните шампиони.

Тези обичаи обаче не важат за Левски, когато треньор на тима е Станимир Стоилов. При него всеки един футболист е в готовност да реши мача, а не само на една фигура. Поглеждайки назад във времето на "Синята приказка", цифрите единодушно сочат, че целият тим е с принос за успехите на клуба в периода 2005-2007 година.

Ясно е още колко нови футболисти чакат на "Герена"

Ясно е още колко нови футболисти чакат на "Герена"

Иво Ивков уточни трансферните планове на Левски

При първата шампионска титла на Мъри като наставник на "сините", с най-много голове в А Група са Валери Домовчийски и Емил Ангелов - 13. За сравнение, през сезон 2010/2011 вездесъщият Гара Дембеле нанизва 37 попадения. Почти три пъти повече от Домо и Бабангида!

За сметка на това обаче през шампионската 2006 година Даниел Боримиров (9), Седрик Бардон (7), Емил Ангелов (6) и Георги Иванов и Екундайо Джайеоба (5) също често попадаха в голмайсторските листи.

Левски води преговори с национал на Сиера Леоне

Левски води преговори с национал на Сиера Леоне

Ето подробности

С подобна статистика се сблъскваме и през сезон 2006/2007. Тогава Домовчийски набира скорост и нанизва респектиращите 20 гола. Въпреки добрия показател, останалите зад него играчи също записват завидни резултати... особено имайки предвид на какви позиции играеха. Почетното второ място в края на шампионската кампания зае Христо Йовов с 14 гола. Топ 6 допълват Седрик Бардон (11), Емил Ангелов (11), Георги Иванов (10) и Димитър Телкийски (10).

Любопитното е, че точно тогава Левски подобри рекорда за най-много отбелязани голове в едно първенство. "Сините" завършиха сезона с 96 попадения - с едно повече от рекорда на ЦСКА от сезон 1971/972. Тогава "армейците" имат реализирани 95 гола. Постижението на 26-кратните шампиони остава неподобрено до ден днешен.

Синът на Гунди: Явно баща ми все още е основният дразнител на феновете на ЦСКА

Синът на Гунди: Явно баща ми все още е основният дразнител на феновете на ЦСКА

"Винаги съм готов да помагам на Левски"

Споменавайки за настоящето, ще погледнем и цифрите на голмайсторите от този сезон. Най-спорната личност в състава на Левски - Билал Бари е номер 1 с 10 попадения. След него са Марин Петков и Борислав Цонев с по 6.

Статистиката и традициите, които оставя Мъри начело на Левски, ясно показват какво можем да очакваме в бъдеще под негово ръководство. Разбира се, сега са различни времена, различни футболисти и... различен бюджет. Това обаче явно не пречи чак толкова много на Стоилов, имайки предвид сюрреалистичният завършек на сезон 2021/2022.

Левски няма да има дублиращ тим?

Левски няма да има дублиращ тим?

Ето подробности