Давиде Мариани даде интервю за Sportal.bg от подготвителния лагер на тима във Фюген (Австрия). Ето какво каза футболистът на "сините":

В последните дни говорихме с твоите колеги, които коментират, че атмосферата е различна в лагера с новия треньор Петър Хубчев. Тренировките също са по-тежки от обикновено.

- Винаги, когато дойде нов треньор, се казва, че всичко се променя. Истината е, че трансформацията трябва да дойде от всеки един от нас индивидуално. Треньорът може да говори и да казва какво иска, но ако футболистът не го разбира или не иска да го прави, тогава няма да се случи нищо. Мисля си, че ще е нужно време. Сигурен съм обаче, че това е правилният треньор. Защото това, което казва и методите на работа, които има, за този клуб са перфектни. Само, че ще е нужно време, тъй като играчите не могат след едва една седмица да разберат всичко.

Ти си от една година тук, но вече изглеждаш ветеран, след като станаха толкова много промени в клуба. Дойде при Делио Роси, но работи със Славиша Стоянович, Георги Дерменджиев, Георги Тодоров, а сега и с Петър Хубчев. Какво научи от тях, какво можеш да ни разкажеш за тези 12 месеца?

- Наистина, тези 12 месеца тук бяха много интензивни, но минаха много бързо, което значи, че е било хубаво. Истината е, че от всеки треньор помня само положителните неща. Например с Делио Роси за един месец научих повече тактически, отколкото с другите треньори за една година. От Стоянович научих как да израсна като човек, лоялността и любовта към футбола. Дерменджиев имаше това невероятно вътрешно спокойствие, което ни предаде в онзи момент, когато имахме голяма нужда от него. Тодоров ни върна там, където бяхме в началото на сезона, когато се забавлявахме и печелихме мачовете. Както вече казах, от всеки съм взел положителните неща. Аз искам да научавам все нови неща. Ти каза, че тук изглеждам ветеран, но истината е, че се чувствам като малко дете, което иска да учи и да става по-добър и под ръководството на г-н Хубчев.

Казваш, че искаш да печелиш много. Левски в историята си е спечелил много, но от десет години нещата се промениха и не е триумфирал с трофей. През последните три сезона е трети. Според теб, може ли да вдигнете нивото и класата през новия сезон, за да стигнете до отличие?

- Това наистина не знам. Мисля, че този клуб има една велика история, която ни задължава при всяко излизане на терена да търсим победата във всеки мач. Обаче, както и ти казваш, нещата се промениха през последните десет години. Другите отбори се засилиха. Левски е имал неговите проблеми, като ще е нужно търпение. Нашите фенове са на ниво Шампионска лига. Случват се много неща и в клуба, както виждате, ще са необходими доста промени, променят се вече, но във футбола не е толкова лесно. Ние футболистите трябва да работим, да мълчим и да се трудим много. После ще видим, тъй като всичко е възможно във футбола, но трябва да се започне от ръководенето на клуба, което вече се случва лека-полека. Докато ние играчите трябва да покажем на терена това, което можем, да слушаме и изпълняваме заръките на треньора, след което ще видим какво точно ще стане.

Снимка 428237

Източник: Официален сайт на Левски

Говорейки за феновете, те сериозно оцениха твоя жест и човешките качества, след като се отказа по желание на ръководството от сериозен бонус, на стойност 150 000 лева, за да можеш да играеш със синята фланелка.

- Не искам да говоря много на тази тема. Само това, което мога да кажа е, че хората преди да съдят един човек, нещо което видях доста често в България и в Левски, независимо дали си българин или чужденец, трябва да се гледат изявите на терена. Например български футболист, само защото е българин, не гарантира, че ще даде повече за фланелката от чужденеца. Аз искам да видя някой, който ще се откаже от тези пари, за да играе. Аз съм чужденец и съм тук само от една година. Това само показва, че твърдението, че чужденците не дават, както прочетох много неща през миналия сезон, когато бяха критикувани много от момчетата, не е вярно. Истината е на терена. Няма значение дали си българин или чужденец, млад или стар, важното е желанието и качествата, които показваш. Мисля си, че новият треньор намира правилния път, като иска да се разбираме все по-добре и все по-добре. Аз чета, че няма проблеми, но истината е, че влиянието и напрежението от медиите за българските футболисти е голямо. Това е много важно, защото ако Левски иска да се върне, там където е бил, дори само българи да са били в тима преди 10 години при спечелването на последната титла, нещата сега са различни. Историята се променя, сега може да има нова история, в която трябва да бъдем всички заедно - българи и чужденци. Ние сме един отбор и искаме да печелим, така че няма друга възможност, освен да бъдем обединени и задружни.

Михаил Вълчев: Валери Божинов имаше място в Левски

"Синя" легенда: Валери Божинов имаше място в Левски

"Началото и за Хубчев, и за клуба е оптимистично

На терена имахте доста проблеми, именно затова бяха и всичките треньорски смени. Кое е най-голямото разочарование със синия екип през първите ти 12 месеца?

- Мисля си, че това са двете загуби във Варна през октомври. Първо за Купата на България, а след това и за първенството. Също така и загубата на "Герена" от Лудогорец. Преди този мач се усещаше нещо специално в този ден. Във въздуха се усещаше, че можем да направим нещо, но жалко, че имахме много важни играчи с контузии за този мач. На други футболисти пък напрежението дойде в повече. Наистина беше огромно разочарование за мен. Защото, ако бяхме били, можеше да се променят много неща. После отново се доближихме до тях в първенството, но мисля, че това беше ключовият мач за нас.

Това лято имаше ли оферти към теб, които отказа, за да останеш в Левски?

- Оферти има, интерес към мен също и с днешна дата, но не искам да говоря за тези неща, когато съм концентриран. Тук съм, имам договор за още две години с Левски. Сега съм фокусиран върху това как да ставам по-добър. За тези неща отговарят хора, които работят за мен. Аз съм тук и гледам напред към официалните мачове, които предстоят. Концентриран съм на 100% тук в Левски.

Какво ти харесва в Хубчев, с който имаш по-различен диалог, тъй като говорите немски?

- Харесва ми, че е като мен не се страхува от никой, а следва своя път. Не го интересува каква кариера си имал, или на колко си години. Него го интересува само да печели. За мен това е нещо много важно, тъй като в този клуб, който сменяше треньорите на всеки 2-3 месеца, ако не следващ своя път, за да се опиташ в този период да постигнеш успехите, по-добре да не идваш. Мисля си, че този треньор е разбрал това, а има и силен характер и индивидуалност. Все пак ние футболистите трябва да му помогнем, за да свършим работа, тъй като той може да ни казва нещата, но ние трябва да даваме повече от нас.

Набедиха Дени Алар за трансферен провал

Набедиха Дени Алар за трансферен провал

Попадна в негативна класация заедно с Уго Марадона