Националният селекционер на Казахстан Станимир Стоилов даде интервю пред "Тема Спорт", в което сподели мнението си за селекцията в Левски и представянето на отбора през миналия сезон, както и за загубата от Вадуц в първия мач от Лига Европа на "сините".

Делио Роси продължава да настоява за привличането на нови

Делио Роси продължава да настоява за привличането на нови

Наставникът на Левски иска нападател, халф и защитник

Следите ли в България как се развива играта?

- Видно е, поне за мен, че 90 процента от клубовете се управляват неправилно. Президентът прави селекцията, а треньорът казва - ама питайте шефовете. Чакайте, къде отива авторитетът на институцията? И то говоря за големите клубове.

В Левски същото ли е?

- Само от това, което чета, ми става ясно всичко. На "Герена" духът от бутилката отдавна е излязъл и е трудно да се прогнозира. Взимам само един случай. Опитвам се да бъда по-деликатен. Това, което се случи с Прохазка, е престъпление. Футболист, който е приспособен и към отбора, и към клуба, и към левскарската общност, и не е скъп - ти го изпускаш. Сега, ако искаш да вземеш негов еквивалент, трябва да се бръкнеш с поне 500 хиляди евро. Не виждам Левски да е взел играч с такива възможности - да действа на различни постове и да е по-добър от Роман. Питам се кой в клуба мисли за тези неща, кой прецени каква е търговската стойност на този футболист, кой сложи на кантара и емоционалната част на нещата. Чета, че много съжалявали за Васко Панайотов. Ама не се прави така, ако наистина съжалявате, да бяхте направили така, че да го задържите. Научили лафа, че селекцията е отворен процес, и действат. Над 20 футболисти за една година, и сега пак чакат още. Ама вие сериозно ли? Това в Левски е разграден, изтърван процес, а не просто отворен. Ти си Левски и трябва всички да гледат в теб, да цъкат и да се страхуват!

Имаш ли прогноза докога ще продължи това?

- Докато на собственика не му стане ясно, че иска да прави бизнес. Да умножава парите и в един момент само да си показва новите костюми на стадиона и да гледа доволно. Правете отбор за Шампионска лига! Вдигнете тази летва! Стига с това достойно представяне... Ама ще видим, ама дано надградим... Дано да отстранят Вадуц. Вярвам, че ще стане, защото в противен случай ще се стигне до крайни мерки. А такива не помагат, когато са на база един мач. Нека си преценят преди реванша - какъв е таванът на този треньор. В ЦСКА като че ли по-бързо се ориентираха по треньорския въпрос. Взеха нов човек, но бързо ориентиращ се. Те сигурно ще бият и на реванша в Рига.

"Marca" след издънката на Левски: Отбор без първенство победи фаворита

"Marca" след издънката на Левски: Отбор без първенство победи фаворита

Авторитетното испанско издание обърна внимание на загубата на "сините"

Астана как се развива?

- Имат база за сравнение, имат спомени, имат начертан път. При влизане в Шампионската лига Астана получи около 19 милиона евро. Тези средства, ако се изразходват правилно, ще се държи добро ниво.

А Левски с такива пари, как ги виждаш?

- Дано един ден да им се случи тази финансова благодат. При такива средства машината ще се завърти на по-сериозни обороти и при хубава стратегия Левски като клуб ще се издигне на друго ниво. Трябва на всеки домакински мач да има поне 5-6 хиляди зрители, които няма да се замислят дали да отидат на стадиона. Това не трябва да е средна, а минимум посещаемост. Когато такова ниво се постигне в продължение на цял сезон, тогава можем да говорим за надграждане.