Ако преди мача на България с Косово феновете на Левски са били раздвоени относно евентуалната смяна на треньора Дерменджиев с Петър Хубчев, то след опълчението в тази среща и новите висоти в анти-футбола, постигнати от националния ни отбор, мнението на "сините" фенове по въпроса е категорично. Ако някой на "Герена" предприеме подобна рокада, тя ще е равносилна на самоубийство. Морално за ръководството и игрово на терена.

Нищо лично против г-н Хубчев, който е бивш защитник на Левски и част от много успешни за клуба години като играч. Безспорно е добър треньор. Но Хубчев демонстрира тактическо разнообразие, фантазия и атакуващ стил толкова често, колкото и се усмихва. Добре де, усмихва се малко по-често, отколкото излиза от строгите си и на моменти твърдоглави дефанзивни рамки. Левски до съвсем скоро имаше подобен треньор в лицето на Делио Роси и не му трябва нов такъв. При Пророка от Римини тимът наистина заздрави защитата си, но вкарваше средно по 0,5 гола на мач, а голмайстор стана централен зашитник. Левски играеше с "обърнати" крила, на практика без, и демонстрираше безидеен, скучен, монотонен футбол. Не можеше да бие Витоша, мъчеше се с Ботев (Гълъбово) и Монтана, загуби финал за Купата на България, в който игра с четирима защитници и двама дефанзивни халфа, които всъщност нямаше кого да пазят, защото съперникът се беше наредил на голлинията. На "сините" запалянковци не им трябва нов подобен Левски.

Петър Хубчев се срещна с боса на Левски!

Петър Хубчев се срещна с боса на Левски!

Резултатите от разговора все още не са ясни

Въпреки сериозното отричане на появилата се информация (в ТОПСПОРТ и "24 часа"), сведения, че подобна опция е била обсъждана и че Хубчев дори се е срещал с ръководители на Левски, продължават да излизат (вчера и в "Тема Спорт"). Ясно е, че дим без огън няма. Дано обаче новите силни хора да са гледали мача с Косово и да са стигнали до горния извод. Подобна треньорска рокада ще дойде в най-неподходящия момент и ще бъде с най-неподходящия човек.

Снимка 406011

Източник: LAP.bg

От своето идване в Левски Павел Колев и Георги Дерменджиев непрекъснато ни говорят за един "нов проект", за който ще се изисква време и търпение. Изненадващо или не, пловдивският специалист бе избран за треньорското лице на този проект. Но ако сега се появяват съмнения около неговия избор, значи решението е било взето прибързано и без достатъчно ясна визия за бъдещето. Или пък наставникът е бил препоръчан на новите шефове, но не е бил достатъчно добре проверен от тях. Или пък Чичо Гошо просто не демонстрира това, което се е очаквало от него.

Какво може още да се желае от Дерменджиев?

Петър Курдов: Хванал съм се на бас, че Дерменджиев няма да се задържи и два месеца като треньор на Левски

Петър Курдов: Хванал съм се на бас, че Дерменджиев няма да се задържи и два месеца като треньор на Левски

"Не притежава нужния капацитет, за да води клуб като "сините"

Разочарованието след показното срещу Лудогорец е голямо, а надеждата за титла се изпари толкова ненадейно, колкото и се появи. Дерменджиев не демонстрира креативност и ефикасни мерки ако не да победи, то поне да спре бившия си отбор, чийто привлекателен, бърз и успешен стил е изграден и от него. Очакваше се и по-сериозно налагане на млади футболисти, искахме да видим малко по-свежно и ако щете, смело мислене от страна на Дерменджиев.

Но нека не забравяме, че той е треньор на Левски от едва шест мача и че никой треньор на може да наложи стила си за толкова кратко време. Дерменджиев пое тима в изключително турболентен период и завари съблекалня пълна с разединени и демотивирани футболисти. Забеляза се някакво стабилизиране около победата над ЦСКА, но за трайни резултати и успехи, камо ли пък титла, е твърде рано да се говори.

За треньорска смяна обаче също!

Снимка 405992

Източник: LAP.bg

Левски като цел минимум трудно може да бъде изместен от тройката и участието в Европа. Ако отборът се представи добре в плейофите, вдигне качеството на игра, постигне победи над ЦСКА и не се изложи пак срещу Лудогорец, напредъкът ще бъде видим. Тогава Чичо Гошо ще си спечели повече време да се опита да вкара Левски в релси, които започват от прашните предварителни коловози на Лига Европа и където нов Вадуц или Иртиш е недопустим. Ако напредък няма, нека Павел Колев и футболните хора в ръководството да имат на ум няколко идеи за подходящ треньор, който може да развие "проекта", така както те и всички левскари искат.

Но не и треньорска смяна сега. Не и с Петър Хубчев.

Нов Левски-Опълченски?! Не, мерси!

Лично Васил Божков уредил Петър Хубчев за Левски!

Лично Васил Божков уредил Петър Хубчев за Левски!

Националният селекционер поема "сините" още утре

Дано левскарските реакции и нагласи са отказали новите "сини" шефове от подобна идея. Те трябва да разберат, че с такива ходове ще се компрометират като алтернатива на предишните ръководства, които започваха много проекти, но всички се оказваха кули от карти или гнили ябълки отвътре. Точно моралните и финансови последици от подобни "проекти" чистят и оздравяват сега новите силни хора. Треньорските и всички назначения в Левски трябва да са добре обмислени и дългосрочни. Ако такова е и назначението на Георги Дерменджиев и той е подходящият човек, наставникът трябва да получи нужното време, а изпитателният срок трябва да е поне до края на първенството.

Снимка 410554

Източник: LAP.bg

Самият Дерменджиев също би било добре да преосмисли малко възгледите си, да не живее в паралелен проектантски свят. Да приеме че е в Левски, а не в друг отбор, където могат да го чакат до безкрай, и да извади час по-скоро отборът от игровата и поведенческа летаргия. Защото колкото повече се бави, толкова по-бързо ще стане поредния бивш треньор на Левски. Или сам ще напусне, или ще го напуснат. А би било жалко още един специалист с качества да не успее в "синия" си проект.

Преди него друг качествен наставник като Стойчо Стоев се провали на "Герена". Дерменджиев е губил купи с Лудогорец, но Стоев може да му каже колко тежко му е било след загубения "син" финал в Бургас, колко силно е усетил мъката на левскарите. Друг треньор, практикуващ дисциплиниран футбол и постигнал успехи с Берое подобно на Хубчев - Илиан Илиев, също не успя в Левски, въпреки безспорните си качества и въпреки че е бивш футболист на "сините". Той може да каже колко различно е да те освиркват на други стадиони и на "Герена" след равен срещу Монтана (воден тогава по ирония на съдбата от Стойчо Стоев).

Но в крайна сметка, това е привилегията и отговорността да си наставник на най-обичания отбор в България. Биеш няколко мача и те питат за титла. Паднеш в един от най-силния и вече те сменят. Но треньорството е динамичнен занаят, особено в клуб като Левски. Така че, бате Жоро, хайде малко по-смело и по-живо. За да имаш време наистина да развиеш проекта.

Петър Хубчев: Не коментирам Левски, Лечков да не напада футболистите ми

Хубчев пак не отрече за Левски, готов е да се раздели с националния тим

"Няма да допусна Йордан Лечков да напада футболистите ми"