Левски и ПАОК нямат официални мачове в историята си, но имат приятелски такива. Някои са от по-далечното минало, други - от по-близкото.

През 1928 година "сините" отиват в Солун, за да играят с трите големи местни клуба - ПАОК, Арис и Ираклис. Първият мач е точно с "черно-белите", а Левски побеждава с 3:1. След това идва ред на Ираклис, който също е ударен с 4:2, а турнето във втория най-голям гръцки град приключва с 3:3 срещу Арис.

От това пътуване е запазена и една снимка на целия тогавашен отбор пред една от забележителностите в града - прочутата Бяла кула, която през 19-и век е била затвор, а там е лежал един от големите български революционери и национален герой - капитан Петко Войвода. По това време "сините" поддържат вече активни контакти с гръцките клубове, като две години по-рано мерят сили с грандовете Олимпиакос и Панатинайкос на тяхна земя.

Николай Михайлов: Левски е над всичко, моля се за още приказни моменти

Николай Михайлов: Левски е над всичко, моля се за още приказни моменти

"Феновете ни са уникални"

В съвсем други и по-неблагоприятни за българския футбол реалности и съотношение на силите ПАОК и Левски играха приятелски мач в Солун през 1998 година, пише "Мач Телеграф". Тогава гръцкият тим спечели с 4:2, а един от головете вкара сегашният наставник на тима Станимир Стоилов.

Левски има неприятни спомени от Солун и от лятото на 2003 година. Тогава при една от първите паузи заради националния отбор в началото на септември "сините" паднаха от местния Ираклис с 0:1. На терена имаше солиден екшън, а Константин Головской беше ударен с юмрук след меле на терена, в което се включиха и щабовете на двата отбора. Руснакът поиска обяснение от гръцкия рефер, който подпря своите и не даде явна дузпа за "сините", но вместо това получи кроше от гръцки играчи. По-късно след груб фал срещу Саша Симонович двата отбора пак се хванаха за гушите, а играта не се поднови пет минути, докато приключат боевете. Червени картони нямаше. Начело на "сините" бе Георги Тодоров, а асистент - Ангел Славков. Така последните спомени на Левски от Солун не са хубави, а "сините" бяха набити и на бой, и на футбол.

Новото попълнение Ивелин Попов също е наказвал ПАОК. Попето се е разписвал във вратата на гърците в квалификации за Шампионската лига. Той вкарва за 0:1 за Спартак Москва в 7-ата мин., но в крайна сметка отборът му губи с 2:3.