Бившият играч на Левски Илиан Стоянов-Коловати, сподели пред "Мач Телеграф" впечатленията си от играта на "сините" след напускането на Станимир Стоилов. Той разкри за негови разговори с най-успешния български треньор през този век и заяви, че "сините" ще успеят да победят утре ЦСКА.

Емо Спасов: Браво на Топчо! Мачът с Лудогорец не е много важен, Левски чака с нетърпение ЦСКА

Емо Спасов: Браво на Топчо! Мачът с Лудогорец не е много важен, Левски чака с нетърпение ЦСКА

Ето какво още каза той

Какви са ви очакванията за предстоящата среща между Левски и ЦСКА?

- Мисля, че Левски ще успее да победи. "Сините" са в по-добра форма и определено са един научен отбор в момента. Това се вижда, въпреки че Станимир Стоилов не е в клуба. За това безпаричие, което е на "Георги Аспарухов", тимът е отличен.

Мислите ли, че отсъствието на Станимир Стоилов се отрази на играта на Левски? Достойно ли бе заместен от Елин Топузаков?

- Отсъствието на Мъри не се отрази на играта на отбора, тепърва ще се усеща. През 2008-ма година, когато той беше освободен, на следващата година Левски стана шампион с Емил Велев начело. Това беше, защото отборът се движеше по инерция. В момента Левски върви по инерция, както беше тогава. Преди години отборът беше добър и изграден. Ако Мъри беше останал тогава, досега Левски щеше да е в небесата - в друга орбита, както казва мажоритарният собственик. И в момента отборът върви така. Не казвам нищо лошо за работата на Топузаков. Това е самата истина.

Мислите ли, че Елин Топузаков трябва да бъде сменен с друг треньор, защото се спрягат различни имена?

- Най-вероятно ще стане треньор чужденец. Може би Саво Милошевич.

А правилно ли в това, или е по-добре да е българин?

- Според мен трябва да оставят Топузаков и да му се даде шанс през следващата година. Все пак той е работил дълги години като футболист със Станимир Стоилов, а сега беше начело на дубъла на Левски. Бил е близо до отбора и го познава. Трябваше да му се даде шанс, но мажоритарният собственик си знае най-добре. За мен е грешка да се взима Саво Милошевич. Първо му липсва опит, а освен това не му знаеш характера на този човек. Никога не си говорил с него, освен може би един или два пъти на срещи за преговори и за евентуален договор. Като се взима треньор от чужбина трябва да се знае всичко за него. Назначението на Милошевич е нож с две остриета. Особено като треньор, а да не говорим като характер. Имам приятели, които са сърби и съм си говорил с тях за него. Сърбин за сърбин никога няма да каже лоша дума, но просто се съмняват в неговите качества и като треньор и като човек. Не съм говорил с един човек, а поне с няколко. На Саво като му се отвори визитката като треньор и можеш да паднеш. Скромна е. Като футболист имаше големи качества, но това не означава, че като си бил великолепен футболист, ще си добър треньор. Много хора бъркат с това.

Датчани подготвят оферта за Анди Краев

Датчани подготвят оферта за Анди Краев

Халфът повиши цената си през пролетта

Мислиш ли, че може да стане пореден обрат в първенството и ЦСКА да се озове на първата позиция в класирането след изиграването на последния кръг?

- Във футбола всичко е възможно.

Коя беше най-сериозната грешка на Левски през този сезон?

- Най-фрапиращо е, че Станимир Стоилов си тръгна. В онези 11 поредни мача без победа, мисля че Левски стоеше добре в повечето от тях. Играеше добър футбол. Не можеха да си вкарат положенията, които създават просто. Да, имаше мачове, в които играеха слабо. Няма да си кривя душата, но в повечето играха силно. Аз предчувствах това, че Мъри ще си тръгне. Още преди идването му в Левски съм говорил с него. Поне три пъти като фен го каних да се върне в отбора. Първият път ми отговори, че няма как да стане с думите: "Илиане, аз в този цирк не играя!". Това беше много преди да се върне в Левски. Когато махнаха Славиша Стоянович и се търсеше треньор. Тогава говорих и с Наско Сираков, а той заяви, че го е канил, но Мъри не е искал. След това пак му звънях. Вероятно и Сираков му е звънял и така се стигна до неговото завръщане.

А след като се върна говорили ли сте със Стоилов?

- Да, чувахме се. Не всяка седмица, но се чувахме. Не беше щастлив и то си личеше и по време на мачовете. Тези 11 мача без победа може и да са били отражение на всичко това. Футболистите може би са виждали, че треньорът не е в оптимално състояние и това се предава и на отбора. Нормално е.

Фуфу и Асен Митков ще бъдат готови за Вечното дерби

Фуфу и Асен Митков ще бъдат готови за Вечното дерби

Рикардиньо все още има лек проблем

А след като напусна чували ли сте се?

- Не, след като си тръгна не сме се чували. Няколко дни преди да напусне се чух с него, за да го питам дали е истина това всичкото, което се пишеше. Тогава той ми каза, че е истина и си отива. Мъри тогава ме помоли да не го казвам на никого, за да си изиграят футболистите мача с Локомотив Сф на 100% и да победят, както се и случи. Когато ми беше споделил, че не иска да участва в онзи цирк първия път, в отбора бяха имена като Тити Папазов. Сега този клоун Папазов напада Стоилов. Такива хора не бива да има изобщо в Левски и Мъри е прав за това. Това трябва всички да го разберат. И Сираков не взима в момента решенията.

Това се вижда, а Мъри не е дошъл в Левски за парите. Колко години беше начело на Астана и игра с тях в Шампионска лига, а освен това беше и селекционер на Казахстан. Тук не говорим за пари. Винаги съм го уважавал. Когато беше в Казахстан съм си говорил на тема Левски с него. Трябваше да излезе информация с това кои хора и колко големи борчове са натрупали през години в клуба. Не му се даде това нещо да се случи и не се каза. Левски е зависим в момента. Сираков беше "пазител на акциите", а вече е мажоритарен собственик. Ама така са му казали. Да излезе и да каже, че е мажоритарен собственик. Докато в Левски тази полицейщина не спре, нещата няма да са добри. Мъри искаше това да се случи и не му дадоха. Нормално е той да си тръгне сам, а да не го сготвят. Той е достоен човек. Някои го упрекнаха, че си е тръгнал преди мача с ЦСКА, ама и Тодор Батков го махна преди мача с ЦСКА. Той си изказа мнението. Аз харесвам такива хора. Бил скъп треньор... Ами всеки уважаващ себе си треньор е скъп! Такива ментета в България, където са всекидневни треньорчета за по 2000-3000 лева заплата за мен не са треньори. Добрият треньор си има цена и Мъри го доказа в Левски! Без много пари направи отлична селекция. Взе точните хора и тези играчи в момента могат да се продадат. Трима или четирима могат да се продадат за около 5-6 милиона лева. Трябва да защитаваме и да пазим Мъри, защото излизат всякакви тролчета, които говорят глупости. И друго нещо. Опитват се да скарат феновете. Сираков беше определил привържениците на 99% неорганизирани и 1 % организирани. Това е недопустимо. За мен този ход на Сираков не беше правилен.

Мислите ли, че Станимир Стоилов отново някой ден ще се върне в Левски?

- Може и да се върне, но ако не са тези там на "Герена". Ако не са Сираков и спонсора, на който не желая да споделям името, какво си мислят, че няма да се намери човек, който да дава пари за Левски ли? Ще се намери със сигурност! Левски имат най-голямата фенска маса в България и всеки е добре дошъл. Всеки иска да си покаже бизнеса в Левски. Този спонсор прокопса точно заради клуба. Аз преди това не ги бях чувал.

Феновете на Левски изкупуват билетите за големия мач в сряда

Феновете на Левски изкупуват билетите за големия мач в сряда

Вече няма пропуски за Сектор "А"