Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю за "Тема Спорт", в което коментира победата на сините над Черно море и оставащите два кръга от първенството. Кокала, както е известен сред феновете, сподели мнението си и за информациите, че Саво Милошевич ще поеме столичани. Той говори за битката за титлата и тази в дъното на класирането, като даде своята прогноза до края на първенството.

Емил Велев пред ТОПСПОРТ: Живея с Левски! Няма как ЦСКА да е първи незаслужено

Емил Велев пред ТОПСПОРТ: Живея с Левски! Няма как ЦСКА да е първи незаслужено

"Отборът заслужава мощен спонсор"

Г-н Велев, Левски победи трудно Черно море в последния мач. Как ви се видя играта на сините?

Малко странно е, защото Левски винаги се е борил за титлата и спечелването на купата, и сега приоритетът да е гонене на третото място... Лошо няма, всеки отбор трябва да има цел, но това не подхожда на сините. За мен задължително е тимът да играе в Европа. Това може да се постигне, защото вече си осигуриха минимум бараж със седмия в класирането. Не мога да кажа, че съм очарован от това, което видях като продукция срещу Черно море.

Появиха се информации, че Саво Милошевич ще поеме Левски от следващия сезон. Какво е мнението ви за сръбския треньор?

Отново се доказва старата максима, че в България сме страхотни дупедавци. Представяте ли си някой българин да застане начело на сръбски гранд?! Няма да мога да го видя това в този живот. И то се говори за Саво Милошевич, който с нищо не е забелязан или е постигнал в треньорската си кариера. Да не навлизам в подробности. Знам за какво става въпрос, къде е бил наставник и колко се е застоял. Отново ще бъде абсолютно погрешен ход на ръководството на Левски, ако се вземе сърбин. В ЦСКА е такъв (б.а. Саша Илич), на националния отбор (б.а. Младен Кръстаич), а и в Славия беше от тази страна. В Ботев Пловдив пък бе португалец, световно неизвестен, който не знае къде е попаднал. Ако го попитате дали е в България, ще се зачуди. Не мога да разбера каква е тази история. Да е някое класно име и доказан треньор, съгласен съм. Но той ще иска много пари, за да поеме отбора. Виждаме имената, които се спрягат. Те дори и майките им не ги знаят. Като погледнат през шпионките и питат: "Ти кой беше?", както казва Вили Вуцов. Имаме достатъчно български треньори, но естествено тук тази професия е много обезценена. Виждате какво стана във ФК ЦСКА 1948. След всеки втори мач се сменява наставникът.

Дори вече загубих бройката на треньорите там. Всичко опира до разбирането на президентите. Имаме голямо разминаване. Те си мислят, че разбират абсолютно всичко и си правят каквото поискат. А с каква стратегия се прави даден отбор, изобщо не ги интересува. Ще дам веднага пример. Ангел Стойков, който бе дълго време селекционер на младежите и юношите на България и Венци Стефанов реши да го пусне в мъжкия футбол. Даде го на неговия приятел кмета на Монтана (б.а. Златко Живков) и след три мача го разкриха, че никога не е работил с мъже и го освободиха. Всичко става с връзки. Мога да кажа и други имена. Затова нямаме и футбол. Вместо да се даде доверие на българските треньори, сега се спрягат само чужденци. Може би и Сираков го е страх, след като докара Петев и го съблякоха на "Герена" и сега да не направят същото с друг български треньор.