Емил Велев е последният треньор, извел Левски до шампионската титла. Неговото мнение винаги е интересно и всеобхватно. ТОПСПОРТ се свърза с Кокала, за да анализира ситуацията при "сините", както и други актуални теми около българския футбол. Ето какво сподели той пред медията ни:

- Г-н Велев, каква е оценката Ви за годината на Левски? Спечелена Купа, но и неубедителен край на полусезона, какъв е Вашият анализ?

Смятам, че представянето е на приливи и отливи. Успехът е Купата, след толкова дълго чакане, се стигна до нея. Върнаха се хората на трибуните, отново има еуфория, което липсваше. Голямата заслуга е на Мъри Стоилов. Изиграхме 1, 2 мача добри в Европа. Успехът на ПАОК беше върхът в представянето. Дойде обаче загубата от този посредствен отбор - Хамрун и малко нещата тръгнаха надолу. След отпадането, имаше редуване на силни и слаби игри. По-точно игрите си бяха на добро ниво, но липсват резултатите в последните мачове. Както знаем, в Левски това е най-важното.

- Имате предвид, че отпадането от Хамрун е основен фактор за кризата в Левски сега?

Да, смятам, че това е в основата. В допълнение имаме и много други спортно-технически фактори. Смени се системата в последните мачове, заради съперниците. Липсва успех в завършващия пас. В защита виждам известно разколебаване, което го нямаше преди. Много са факторите...

- Как Левски може да излезе от това положение според Вас?

Най-важна е равносметка и преценка на ситуацията. Трябва, разбира се и селекция. Нужен е централен нападател, халф, като гледам и вратар. Не знам какво се случи с Николай Михайлов. След Хамрун бе тотално зачеркнат, а според мен се справяше доста добре преди това. Наложиха младия Пламен Андреев, а на него му липсва опит. Да, добър вратар е, но няма нужния опит. Не знам защо се отнесоха така с Михайлов. Дали заради публиката, дали заради друго, но за мен си беше блестящ до преди мача с Хамрун.

Емил Велев пред ТОПСПОРТ: Промениха наказанието на Левски от страх, правилата трябва да се спазват

Емил Велев пред ТОПСПОРТ: Промениха наказанието на Левски от страх, правилата трябва да се спазват

"Не знам защо трябва нов човек да влиза в управлението на клуба"

- Какво е мнението ви по темата с Юнайтед груп? Оптимист ли сте за сделката?

Докато не стане факт, съм умерен. Аз съм реалист човек. Спомняте си - Диксън, Миксън... Благо Джийзъса... Не знам сега на тези от Юнайтед груп какъв им е случаят. Реалната ситуация сега се знае само от Стоилов, Сираков и Иво Ивков. Надявам се да се случат нещата. Левски го заслужава. Има нужда от мощен спонсор, който да върне отбора на мястото, което заслужава.

- Какви са прогнозите ви за пролетта и крайното класиране? В момента ЦСКА е лидер, но шампионските амбиции на Лудогорец са винаги големи...

ЦСКА са малко щастливо на върха. Разбира се, не е само късмет. Когато си на върха, няма как да е незаслужено. Все едно някой да каже, че титлата на Левски с мен е било плод на късмет... Всички знаем целите на Лудогорец. Смятам, че те отново ще бъдат шампиони. Винаги участващите отбори през пролетта в Европа, се представят добре и във вътрешните шампионати, защото пренасят фокуса си. Те разполагат с голям потенциал и смятам, че ще станат първи. Моята прогноза е, че Левски ще успее да се стабилизира и ще стане дори втори. Все пак голямата битка ще бъде между тези три отбора - Левски, ЦСКА и Лудогорец.

Снимка 562743

Източник: Фейсбук: Сдружение Сини Сърца / Blue Hearts Association

- Как се развива Вашата школа Левски-Спартак?

Доста добре. Бяхме на турнир в Израел с набор 2008 през ноември. Класирахме се на 4 място, отпаднахме на полуфинала след дузпи. Децата плакаха, беше драматично, но ср представиха на много добро ниво. Надявам се да имаме успехи.

- Липсва ли Ви треньорската професия на високо ниво?

Аз под една или друга форма съм си във футбола и никога не съм си тръгвал от него. Бил съм треньор във всички части на България. Донесох последната титла на Левски през 2009 година, три пъти мои отбори са били на финал за Купата. Трудно се постига всичко. Това са неща, които никой не може да ги оспори и са плод на много усилия. Тук няма млади и стари. Разбира се, ако някои има сериозна визия и цели, може да ми се обади.

Емил Велев: Мъри все казва, че никой не ни е надиграл, но пък ние не можем да бием - това е самата истина

Емил Велев: Мъри все казва, че никой не ни е надиграл, но пък ние не можем да бием - това е самата истина

Бившият наставник на "сините" коментира кризата в тима

- А Левски липсва ли Ви?

Аз живея с Левски. Общувам с левскари, събираме се ветерани, следя изкъсо всичко. В добри отношения сме с Наско и Мъри. Говори сме си. Е, не са ми искали съвети. Може би бих им казал някои неща и виждания за нещата, но не бих ги споделил пред медиите, разбира се.

- И накрая няма как да не Ви попитам за Световното. Кой според Вас ще е шампионът?

 На това първенство успех имат техничните отбори - Бразилия, Франция, Аржентина. Според мен шампион ще е Бразилия.