Изпълнителният директор Ивайло Ивков бе гост на SportCast на Dir.bg, Той откровено говори за всичко случило се в последните месеци, седмици и сътресенията в синия клуб и разкри какви са му били отношенията с ръководните фактори на "Герена".

Г-н Ивков, все още ли сте изпълнителен директор на Левски?

Да, все още няма подадено заявление за премахването ми от Търговския регистър. Уточнявам, че изпълнявам само неотложни неща, които да не съсипят клуба и да застрашат съществуването му. Това е отвъд моята воля, защото ако подам молба за отписването ми, което няма смисъл след анонсирането, че ще се разделят с мен, трябва да изчакам шест месеца. Изпълнителен директор съм, но не искам да нося отговорност за случващото се в клуба. Дори си изнесох нещата от "Герена".

Тежки санкции за Левски и ЦСКА след Вечното дерби

Тежки санкции за Левски и ЦСКА след Вечното дерби

Дисциплинарната комисия обяви наказанията след 26-ия кръг

Направихте ли си равносметка на периода, от който бяхте назначен за изпълнителен директор?

За тези луди 19 месеца сигурно ще си правя равносметка до края на земния ми път. Знам какво се случи и каква е моята истина

Оказа се, че тя е много относително понятие. Уж всички я искаха, а когато открехнеш вратата, се разбра, че не са готови да поемат голяма част от нея. Наслушах се на думи от висшето ръководство, които по друг начин съм възприел. Може би те казват тяхната истина. Но ще дам примери, по които не може да се спори. Единият е напускането на Станимир Стоилов. Искам да разсея една мантра, че се случи преди мача с ЦСКА. Добре, но само че, ако сте искали за един двубой да го задържите, а той много ясно е дал своето виждане, защо не изчакахте срещата да мине и да обявите моето освобождаване? Това става за три минути. Боримиров се разкарва с едно пълномощно и слуша какво му казва висшето ръководство. Свиква УС, гласува се и се назначава нов изпълнителен директор. Стоилов не си тръгна заради Иво Ивков, а за принципи и ценности.

Кой ви покани в Левски?

Наско Сираков и при странни обстоятелства, когато срещу Левски се водеше делото на Петър Хубчев. Може би за 20 години не съм губил такова дело. Искам да разсея и друга опорка, защото ми се вмени, че съм го загубил на втора инстанция. Не, не искахме клубът да губи още пари за дело пред КАС, където струва много и желанието бе да се стигне до споразумение с Хубчев. Беше ми попречено да спестя много пари на Левски. Имах концепция да бъдат дисциплинарно уволнени заради неявяване.

Левски стана първият отбор в елита, изпуснал три дузпи

Левски стана първият отбор в елита, изпуснал три дузпи

Вижте статистиката

Тогава сте останали изненадан, че са ви потърсили?

Отидох с кутия бонбони, за да им кажа, че няма да работя и като адвокат за Левски, защото не харесвам начина, по който се управлява клуба. Наско ми каза да изчакам малко. Точно беше дошъл Мъри. Отказах да гледам неговият договор. Пред самия него. Влязохме в спорове за контракта и то не за пари. По ирония на съдбата не исках да си тръгне, когато поиска. Наско тогава ми каза да изчакам една седмица. Предстоеше Общо събрание и моето желание бе да го проведа. Консултирах договорите с генералния спонсор. Но да кажем цялата истина, посочих им, че аз не бих подписал такива контракти като изпълнителен директор.

Какви са тези договори?

Гледах ги онзи ден как един от корпоративните лъвове ги обясни. Конфиденциалния договор го показа и каза: "Вижте какво пише". Първокурсниците по право знаят, че един договор се нарича не както е неговото заглавие, а съдържание. Тъй като го показа на всички журналисти трябваше да видят в член 1, че Левски възлага управлението, а те поемат управлението. За мен този договор е по-скоро договор за източването на клуба. И аз поисках преразглеждането му, както и на цялостните взаимоотношения със спонсора.

Гочето: Левски не промени нищо от изискванията на Стоилов

Гочето: Левски не промени нищо от изискванията на Стоилов

Ето какво каза той

Мъри не за първи път говореше за напускане. Стоилов ми каза лятото: "Искаш ли след мача с ПАОК в Гърция да си дадем оставките. С тези хора нямаме път." Тогава аз му казах - "Не, не можем да направим това. Сега не бива да го правим, на път сме да осъществим мечтата си." Искаше да си тръгнем заради една случка преди мача с ПАОК. Дойде Наско на базата на обяд и ни в клин, ни в ръкав направи страшен скандал. Уж към мен, но беше "думам ти дъще, сещай се снахо" и към Мъри. Защото предишния ден сме дали пълномощно, което не може да подписва, а само да проучва пазара за изходящ трансфера на един футболист и не сме му казали веднага. Наричаха ме интригант. Обидиха Мъри. Стоилов не беше просто старши треньор на този отбор. Представяте ли си тогава да си тръгнем, как би изглеждало?

Това означава ли, че комуникацията в клуба е била нарушена след спечелването на купата?

От ден първи не бяхме желани, или поне аз. Трябва да си представите в каква ситуация бе тогава Левски. Не ставаше с лозунги, трябваше да се свърши работа. Принципът бе "силен и независим Левски", а това означава - автономен клуб. Попитах Наско кой и къде ще взима решенията. Той ми отговори, че той, аз и Мъри ще го правим.

Докога продължи това?

Някъде до първия полуфинал за купата срещу Лудогорец. Поне не ни се пречеше. Стоилов не чувстваше подкрепа. След финала за Купата срещу ЦСКА, когато синя България бе в еуфория, той каза: "Не обещавам, че ще надградим". Ситуацията бе тежка. Фалитът висеше като дамоклев меч над Левски. Аз не виждах как ще вземем лиценз в началото, но след тази кампания започна невиждан паричен поток към клуба и ни подкрепиха. И тогава дойде тази купа, която не бе логична. След това дойдоха европейските турнири, дойдоха въжделенията. Някой се сети, че с Мъри ставаме твърде популярни и нещата тръгнаха в друга посока.

Какъв е този договор за LED-системата?

Думите на г-н Борисов бяха, че ще ни купи LED-система, но после се разбра, че си я купува и Левски няма приход. Не договора за управление или другия са костилките, а самата доминация на хора от външна корпорация в клуба в УС. Това беше другото съществено условие на Стоилов - превес на левскари. Ще кажете Боримиров, но той е избор на генералния спонсор. Сираков го е признавал пред свидетели. Десетте процента в договора за управление - това е костилката, от която започна раздорът.

Боримиров: Мислех, че Мъри ще размисли или поне ще остане до края на сезона

Боримиров: Мислех, че Мъри ще размисли или поне ще остане до края на сезона

"Трябва да подкрепим Топузаков"

Каква е ролята на Даниел Боримиров?

Така и не разбрах през тези месеци. Тоест, аз знам, но няма да кажа, за да не излезе, че съм арогантен.

С кого от генералния спонсор комуникирахте?

С всички. Най-вече с един човек от Надзорния съвет, спрях да го поздравявам и просто го подминавам - Венци Димитров се казва.

Какво се случи с трансферите на Хосе Кордоба и Андриан Краев?

Сираков каза, че ги е спрял и нарече класическа лъжа за офертите. Принуди ме да ги извадя и да ги показвам. Това не трябва да се прави в един клуб. Но когато те нарекат класически лъжец, имаш и достойнство. Имахме оферти за 6 милиона и 400 хиляди. Ама имали сме да плащаме комисионни. Но откъде знае, че не преговарям и няма да ги плащаме. Мъри имал процент, а договорът му той го одобри

Дай да не правим трансфери, след като има такъв процент. Минимален, а преди това Кордоба беше във Втора лига в Етър, а за Краев колко оферти имаше? Нула. Скоро Жереми Петрис ще струва 1 или 2 милиона.

Ивков: Мъри ми каза след мача с ПАОК - "Искаш ли да си подадем оставките?"

Ивков: Мъри ми каза след мача с ПАОК - "Искаш ли да си подадем оставките?"

Не били желани на "Герена"

Защо се стигна до това положение в Левски?

Разбрах кои са господарите на собствениците, но не успях да го направя с господарите на господарите. Не може да се казва всичко. Каквото имам да казвам, го правя. Достатъчно сте интелигентни.

Докъде стигна Левски с лиценза?

Те са много спокойни за европейския лиценз, но аз не съм. Взехме безусловен такъв миналата година без никой да разбере. С екипа ми успешно преговаряхме с УЕФА. Дано да няма проблем с лиценза.

Наско Сираков каза, че сте се срещали с представители на "Спорт Рипъблик"...

С тези хора съм се срещал още преди той да разбере за интерес към Левски. Търсех инвеститори и се срещах с много представители. От дума на дума проявиха такъв. Не съм скрил нищо никога от Сираков. Освен в края на нашите взаимоотношения, когато той спря да говори с мен и не считах за нужно да го уведомявам за всичко.

Обяснете по-точно за този договр с 10% от приходите. Какво означават те?

Бяхме на един обяд със спонсорите за тези 10 процента. Наско каза - спокойно. Аз отвърнах, че няма да продължа да работя за Левски, ако не махнем от договора даренията, таксите в школата и членските и абонаментните карти. Тези 750 000 лева, които спонсорите казаха, че са фактурирани, можеше да са двойни. Нямало да си ги искат... Че те декември си поискаха едни 200 хиляди лева, дадени като заем на Левски преди моето идване. И си ги взеха. Това са фактите и не казвам, че някой е лъжец. Сега ще ми правят одит. Представям си ги Сираков и Боримиров със сметалцето. Правиха ми много такива. Това ми беше най-обидното. Кажи какво точно визираш. Като имаш съмнения, защо не ме уволниш? Ако искат и шест одита да ми направят. Вкарах в клуба един милион лева чрез договори с рекламодатели, но не беше това работата, нямаше как да се случи нещо без гения на Стоилов и работата, която свърши.

Скандалите в Левски нямат край! Боримиров и Ивков разменят остри реплики, имало и закани за бой

Скандалите в Левски нямат край! Боримиров и Ивков разменят остри реплики, имало и закани за бой

Вижте подробности