Изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков даде подробна пресконференция. На нея ръководителят обсъди актуални теми около отбора като разкри своята истина за случващото се в клуба.

Ивков даде да се разбере, че има сериозни различия между него, Мъри Стоилов и Наско Сираков от другата страна. Изпълнителният директор обяви и подробности за задълженията към НАП.

Снимка 607968

Източник: startphoto.bg

Ивков не скри, че има готовност да подаде оставка заради различията си с ръководството на клуба и добави, че не е обещавал никога пълно подчинение, а работи само и единствено за доброто на Левски.

ЕТО КАКВО КАЗА ИВО ИВКОВ ПРЕД МЕДИИТЕ: 

"Здравейте, стотици хиляди левскари. Благодаря ви. След известна пауза от обещаните от мен пресконференции, излизам пред вас. Публично известният ви факт, че течеше процедура, пълен финансов одит от потенциалния тогава инвеститор.

Тази процедура продължи няколко месеца. В следствие на мониторинга ни от УЕФА се застрашаваше да се превърне в наказателна процедура. Заедно като екип минахме през тези изпитания. Беше време за важна работа, а не за приказки. Мога да ви кажа.

Клубът излезе със сравнително добър резултат. Имах възможност да говоря с много градове в страната - общо 12 обиколихме. На срещата през август говорих с всички левскарски организации. Дадох пълен отчет за всяка стотинка в клуба. Имахме много важна работа. Ще помоля да не се превръщаме в счетоводна кантора. Дадоха се подробни данни. Ще засегна само най-важните от тях. Бихме пуснали целия запис на отчета ми пред акционерите.

Дълговете на Левски към НАП се увиличиха още повече!

Дълговете на Левски към НАП се увиличиха още повече!

Има ли светлина в тунела?

Лагерът в Дубай:

Защо точно там? Там е най-топло. В Турция е по-различно. Левски е във финансова криза, но ние можехме да си го позволим, защото се впрегнах, за да изпълня желанието на треньора за лагера. Ние не можем да си позволим скъпи трансфери, но трябваше да си позволим добри условия. Смятам, че не е късно да се върнем към победите и кажем, че решението ни е било правилно.

Финансирането беше целево. Тези средства е много важно да се знае, че нямаше да бъдат усвоени от клуба, ако не бях уверил, че това е изключително важно за отбора. Бюджетът по никакъв начин не беше ощетен. Финансите бяха подсигурени от нашите спонсори, които, знаете, са широкоизвестни публични компании. Абсолютно чисти. "Еврохолд" чрез своите дъщерни компании помогнаха за едната част. Включиха се и спонсорите спонсори . Не сме просили. "Нова Броудкастинг Груб", с който имаме договор за излъчването на контролите на живо също спомогна.

Сега е моментът да благодаря на хората, които подадоха ръка. Нашият основен стремеж е да покажем какъв инструмент е Левски за всеки един бизнес. Тази идея ще стои докато аз съм директор на клуба. Компаниите, които помогнаха, нямаха желание да бъдат обявявани.

Снимка 607943

Източник: startphoto.bg

Не искахме да тънем в лукс. Целта ни беше добри условия за работа, която да спомогне на клуба да се развива и за в бъдеще.

След усилени и много тежки преговори именно в Дубай, успяхме да получим оферти за двама футболисти. Проведохме разговори и онлайн срещи с Ню Йорк Сити, ръководството на Сочи пък специално дойде с ръководството. С Брьондби също имаше разговори. Преди това преговаряхме за Андриан Краев с водещ унгарски клуб. В крайна сметка стигнахме до реални оферти, които като теглим чертата, възлизаха на над 6 милиона лева. Считах ги за абсолютно наложителни, но впоследствие получих забрана от висшето ръководство на клуба. Снощи комуникирах с Наско Сираков и той няма нищо против да говоря за това.

"Спорт републик"

- Да ви кажа, че широката общност ще останат изненадани. Аз също бях изненадан. Рано сутринта, два часа преди това получих СМС. Провеждах разговори с представители на Юнайтед Груп. Не беше лесна задача да привлечем такива кандидат-инвеститори. Те видяха, че нещата се случват добре при нас. Някъде в навечерието на Коледа. 10-15 декември решихме, че ще се държим все едно Юнайтед Груп не съществуват. Отивахме в реалността да седим и да чакаме големия спасител. Отвъд нас беше всичко. Ние направихме всичко необходимо.

Грижата не беше наша, мисията ни беше изпълнена. Мисията беше да изведем Левски от блатото. Дали щяхме да продължим да работим или не, зависеше от новите евентуални собственици. Със своя гений Стоилов и аз осигурихме трансфери. Защо те бяха крайно наложителни. Мъри не е глупав човек. Това беше единственият шанс Левски да бъде независим. Да извадим сами клуба си без бащици, помощ и тн. Това не се случи. Още в началото следвахме плана с къртовска работа, да привлечем нови инвеститори. Без да оповестяваме плановете, се захванахме с работа. Влязоха нови футболисти, без да разпродаваме отбора. Това не се случи. Има структура в Левски.

ЗА НАП

Задължението, което вече стана публична тайна, стана от 10 до около 11 милиона и половина лева. Вече съм го казал на събранието на акционерите. Задълженията са голям бич за Левски. Те са натрупани постепенно от предишните собственици, но това е предмет за друга пресконференция. Изготвил съм протокол кога и с какво клубът е задлъжнял през последните години. В бъдеще ще преценя как да публикувам тези данни.

С НАП ми се наложи да преговарям няколко пъти, но без камери. Така че малко хора знаят, че ние успяхме да получим безусловен лиценз, а не условен както преди години. След това преодоляхме и мониторинга на УЕФА покрай евротурнирите. След това се договорихме за новия срок. УЕФА се довери на позицията ни и не се стигна до наказателна процедура.

Ще се върна на отказа на "Юнайтед Груп". Накрая те ни увериха, че всеки момент ще влязат клуба с обещанието, че ще платят цялата главница, включително и лихвите, които клубът дължи. 

ЗА АТАКИТЕ КЪМ НЕГО 

При същия този период на усилена работа. Единствено и само в полза на Левски, върху мен се изляха тонове помия. Вярно те дойдоха от анонимни страници и платени тролове. Да, от анонимни източници. Това засегна моите най-близки хора, на мен ми даде единствено увереност, че с Мъри сме на прав път. Няма нито един факт за моя грешка. Може би сме допуснали грешки, но няма нито един реален факт. Имаше само омраза и епитети. Няма какво да им отговарям.

Знам добре кой стои зад тези атаки. Кукловодите са от близкото обкръжение на нашето ръководство. Господа, вие лесно ще изгасите светлината, но внимавайте вие да не останете в мрак. Ние извадихме клуба от безнадеждното състояние. Нямаме други задължения, освен обявените. Милион и половина не се брояха дълго време, тъй като бяха към Местни данъци и такси"

ЗА ТРАНСФЕРА

Вярвам, че Левски ще получи лиценз, въпкреки новата тежка процедура, която предстои от НАП. Доверителното управление на сметката е доста неприятно, но въпреки това, няма да се затрудним да получим лиценз.

След дълги преговори и колебания дали можем да си позволим Джавад Ел Джемили, в крайна сметка всичко завърши успешно. Собствениците му притежават редица клубове и трудно стигнахме до трансфера. Мароканецът е инвестиция, която да спомогне за развитието на тима в бъдеще. Пъвоначалните искания от страна на клуба му бяха категорични - 100 000 евро и 50% от бъдещ трансфер. Бяхме на ръба сделката да пропадне. В края стигнахме до 90 000 лева и 40% от трансфер.

ЗА СТРУКТУРАТА НА ЛЕВСКИ 

На първо място да уточня - не съм адвокат на Мъри, нито ме е упълномощил. Той никога не е допускал вмешателство. Нашите екипи са административни. Няма никакво вмешателство в работата на Мъри. Големите решения се оказаха отвъд нас. Говорим за трансфери и тн. Всичко е винаги било на ръба. Проявявахме умение в преговорите, Клубът си има структура. Няма да оспорвам това. Когато дойдох не съм обещавал сляпо подчинение. За мен стои единствено въпросът за доброто на Левски. Дали съм прав или не, времето ще покаже. Ние не можем да взимаме стратегически решения за бъдещето на Левски. За добро или лошо е така.

Няма междуличностни конфликти. С кого да имам конфликти? С най-великият играч след Гунди? Или със собственика на дружеството с договор за управления? Просто аз имам други виждания за постигането на крайната цел. Ние трябва да сме прозрачни през цялото време, а не от време на време да правим пресконференции.

За мен проблемът на Левски не е от финансово естество, а от управленско естество. Ето, гледам ви в очите и си го казвам. Имаме различни виждания за тактиката, действията и стъпките, които трябва да се направят. Няма лошо. Това са виждания и някой от нас греши.

ОСТАВКА?

Не е изключено да напусна клуба. Аз обаче съм отговорен човек и единствено аз се подписвам от името на клуба. Нека изберат заместник и ще подам оставка, ако намерят такъв. Към момента обаче това би било трундо. Кой ще се разписва от името на клуба?

Считам, че ако се задълбочат различията ни, собственикът е нормално да ме смени. Той, заедно с неговите нови съветници. До мача с ПАОК нямаше вмешателство в моята работа. Моята истина е, че решенията за Левски трябва да се взимат в кабинета на изпълнителния директор на Левски. Няма да отстъпя от това, както и Мъри няма да отстъпи от футбола, който изповядва. Със съгласието на новия преговорен екип, се случило запорираното.

Като имаме нов разход, трябва да имаме повече, заради НАП. Ако е разходът 100, трябва да имаме 130 заради НАП. Имахме ясна структура, всичко беше прозрачно. Не виждам да съм виновен за нещо. Стана много тежко и унизително състояние на клуба. Преговорите, които водихме с НАП. Монетата има две страни. Трансферите бяха задължителни. Парите бяха необходими от тях. Ако някой не ме убеди с аргументи, това е. Мълчах, защото не исках разединение в Левски. Трябваше да сме в един юмрук. При нас всичко става по трудния начин.

Не мисля. Не искам да спекулирам. Това което знаете име това знам и аз това което мога да кажа, че имам уважение към представителите на "Юнайтед Груп". Техните висши ръководства обаче подходиха с неуважение към нашия клуб. На 10 януари имах среща с техен представител в НАП и там ми беше заявено, че до края на месеца те влизат в клуба. На рождения ден на Мъри обаче получих известие, че ще има изявление, в което ще обявят, че се оттеглят.

Аз не съм доволен от начина по който те се отнесоха с Левски. Клубът трябва да е респектиращ и която и да е компания трябва да уважава Левски. Не мога да споменавам имена от "Юнайтед Груп", тъй като не съм се допитал до хората. Какво значение има името? Висш представител. Не знам дали може да подновим преговорите. Не знам. Зависи от нас, но не от мен. Аз нямам проблем с никой.

Дойдох тук, бях поканен и се разбрах със собственика да оправим нещата. Не успяваме да се разберем на моменти и аз не съм доволен от това. Минах 3-4 кръга на преговори за лиценза и трябваше да налеем пари. Затова трябваха трансфери. Ако бяхме осъществили няколко, щяхме да поемем глътка въздух. Данъци и осигуровки плащахме, когато бяхме в силните си месеци, но след това изнемогнахме. Има забавяне на няколко пъти. Проблемът е дали Левски ще се оправи и да генерира приходи. В крайна сметка няма отбор в А Група, който да няма проблеми с НАП.

Ние сме обществен феномен, тренираме над 500 деца, правим събития всяка седмица. След девет мача без победа площадът в Благоевград беше пълен преди мача с Пирин. Всеки, който има някакви желания към клуба да обърне внимание на това. Какво да направим, че инвеститорът каза, че се оттегля в последния момент?

Надявахме се, че сделка ще има. Моето виждане е Левски на левскарската общност, заедно с букет от "чисти бизнесмени". Левски трябва да покрива всичките си задължения и да генерира такива средства, за да се изчиства всичко. Твърде малка цел е за Левски е да говорим всеки път за лиценз. Висеше на косъм, когато дойдохме. Ние трябваше да застанем зад Стоилов по-уверено. Ние трябваше да инвестираме във футбола и нови играчи. Ние пак имаме силен отбор, вярвам в това.

БОЖКОВ

Предполагам, че всичко е заради дълговете към Божков и НОВЕ Холдинг. Тези задължения са предмет на друга пресконференция. Левски има запор на тези задължения. Те трябва да се оспорят от клуба. Представихме това на новите потенциални инвеститори. Сега това трябва да е предмет на анализ за новия евентуален изпълнителен директор, който и да е той. Кой треньор иска да се лиши от най-добрите си играчи? Сделките бяха забранени в последния момент лично от собственика.