Двубоят за първото място в Разград не донесе изненади. На върха в класирането остава отборът, който най-много го заслужава. Левски даде битка на Лудогорец, показа, че е готов да се бори срещу най-добрия отбор в България, но и че все още не е достигнал нивото му. Наблюдавахме като цяло равностоен мач, в който нямаше доминиращ състав на терена, а реалните голови положения пред двете врати бяха почти по равно разпределени. И все пак по-класният реализира своите възможности и взе това, което търсеше. Трите точки.

Лудогорец победи Левски с 2:0

Лудогорец с чиста победа срещу Левски, шампионският поход на "орлите" продължава

Кешеру с поредно попадение срещу "сините"

Що се отнася до Левски, видяха се немалко позитиви, но и все още доста недостатъци в играта на "сините". Hubavo e... ама не е готово. Този популярен meme-слоган се превърна в нарицателно за неразбориите и някои недоразумения около ремонтите в центъра на София. В случая можем да кажем "Хубчев е. Ама не е готово", без да влагаме ирония в тази игра на думи и без да сравняваме представянето на столичния гранд с "перките на акулите" по Графа и с кривите плочки. Хубчев е. Хубчев Е човек, Хубчев Е треньор, който води Левски в градивна посока. От няколко месеца чуваме, че той има план и идея как да развие този отбор, сега вече можем да кажем, че този план определено е правилен.

Снимка 446397

Източник: LAP.bg

Но все още е далеч от някаква завършеност. Не е готово това, което наставникът си представя да бъде "синият" тим - дори не в пиковия момент, а в изкачването на малките върхове. Хубаво е, че Левски вече не излиза срещу Лудогорец като Райо Валекано срещу Реал (Мадрид), ако използваме сравнението, направено от бивш наставник и на двата (български) отбора. Добре е, че не допуска шампионът да създаде половин дузина голови положения, така както го направи през пролетта на "Герена", когато "сините" бяха "напрегнати" от... пълните трибуни. Не наблюдаваме Брауново движение по терена от страна на футболистите, а организирано придвижване в различните фази на играта. Възходящата градация е налице, но още е рано да се ръкопляска. А и самият Хубчев със сигурност не се радва на прибързани комплименти.

Петричев: Левски разполага с аргументите да се бори с нас

Петричев: Левски разполага с аргументите да се бори с нас

"Лудогорец беше по-добрият отбор"

Защото несъмнено продължават да се забелязват и немалко недостатъци. В мач с отбор фаворит като Лудогорец трябва да имаш по-висока ефективност в реализацията, тъй като шансовете не изскачат през минута-две. В такава среща трябва да се минимизират хаотичните действия в защита, както донякъде се получи при първия гол на Чибота, въпреки че не е възможно да се избегнат напълно всякакви грешки и недоразумения. И най-вече, за да може да се нарече Левски наистина равностоен претендент за титлата, какъвто засега още не е, в дербито срещу лидера трябва да покаже умение да се върне, когато изостава в резултата. "Сините" бяха "живи" почти през цялото време, преди Кешерю да реши нещата десетина минути преди края, но все пак не успяха да изравнят. И не са го правили нито веднъж под ръководството на Хубчев.

Снимка 446497

Източник: LAP.bg

Статистиката е жестока в това отношение. Левски е изиграл 17 официални срещи под ръководството на треньора и е спечелил 11, като при всичките успехи до момента е отбелязал първия гол в срещата. Когато тимът на Хубчев поведе, шансът да спечели надхвърля 90% (изключение беше регистрирано само срещу ЦСКА). Обратният пример обаче е 100-процентов и това не може да не притеснява както наставника, така и привържениците. Когато Левски допусне първи гол в мача, неизменно губи. Това се случи и в двете срещи с АЕК Ларнака, а след това срещу Берое и сега при визитата на Лудогорец. Поне на този етап това означава, че изпусне ли за малко мача, Левски не може да се върне.

Снимка 446495

Източник: LAP.bg

Сещам се и за думите на треньора на Ружомберок след реванша на "Герена". Българският тим спечели с 2:0, но първите голови възможности бяха създадени от гостите. "Интересно ми е как щеше да реагира Левски, ако ние бяхме повели в резултата" - не цитирам буквално, но смисълът на казаното от Ян Хаспра беше в този дух. Видяхме вече четири примера на тази хипотеза и те не говорят в полза на Хубчев.

Всеки треньор трябва да има поне план А и план Б за развитието на дадена среща. Когато основният сценарий на Петър Хубчев се спази, "сините" по-лесно или по-трудно стигат до успеха. Да, но ако срещата не потръгне, ако съперникът поведе, това променя първоначалната идея, а отборът трябва да се пренастройва в движение. Сигурен съм, че наставникът на Левски работи с играчите си и в това отношение, но поне за момента резултат няма. Поне не и статистически.

Снимка 445264

Източник: levski.bg

Срещу Лудогорец действително отборът не се срина, не се разпиля, след като допусна ранен гол, продължи да действа организирано и целенасочено, въпреки че не липсваха грешки и че загубата така или иначе стана факт. За да можем да обявим Левски за отбор с реален потенциал и основателни претенции за успехи, този отбор трябва да покаже умения да се връща в мач, в който изостава. На този етап не сме го видели. И това е само едно нещо в представянето на "сините", което "не е готово".