Двама от футболистите на Левски се оказаха ревностни мюсюлмани. Файсал Рерас и Насиру Мохамед спазват постите на Рамадан като не приемат течности и храна през деня.

Това означава, че играчите ще бъдат изправени пред сериозно предизвикателство на тренировки и мачове.

Ограниченията за вярващите в тази религия започнаха на 13 април и ще продължат до 12 май. Във футболното ни първенство именно тогава е и решителната фаза за определяне на местата в крайното класиране.

Файсал Рерас е смятан за изключително религиозен, като преди време споделя, че изпитва големи трудности със спазване на поста.

Файсал Рерас - стабилният защитник с нюх към гола, който е ревностен мюсюлманин и прекарал малария

Файсал Рерас - стабилният защитник с нюх към гола, който е ревностен мюсюлманин и прекарал малария

Марокакецът често сменя отборите си

"Сутрин не е толкова зле, защото повечето ми съотборници не закусват. През деня обаче има моменти, в които съм гладен и ужасно жаден. Няма как - чакам до вечерта", споделя преди време Файсал.

От "Герена" имат вече опит с мюсюлманите, които спазват поста. Преди време Юсуф Рабех, въпреки че беше познат като човек на нощния живот, бе подвластен на Рамадан.

Мароканецът не ядеше и не пиеше в светлата част на деня, което създало сериозни главоболия както за него, така и за треньорския щаб на клуба. След столичното дерби между "сините" и Славия (3:1), Рабех почти припаднал от изтощение. Заедно с него, от храна и вода, тогава се бил отказал и Шахиб Бензукан. Случката бе обяснена от тогавашния спортен директор на Левски - Георги Иванов.

"Това е голям проблем за нас. Рабех и Бензукан бяха изцедени 30 минути преди края на мача. На Юсуф дори му призля след мача и дълго време лежа на една касетка, преди да се съвземе", обясни преди време Гонзо.

Снимка 320739

Източник: Фейсбук

В световен мащаб, спортът също е белязан от ограниченията на мюсюлманите. Звездите на Ливърпул Садио Мане и Мохамед Салах спазваха поста до преди година.

Мениджърът на "мърсисайдци" Юрген Клоп отбелязва тогава, че няма проблем с избора на Мане и Салах и ги подкрепя. Специалистът поясни, че двамата дори понякога не влизали в съблекалнята, тъй като се молели.

Снимка 525998

Източник: UEFA.com

Преди дни, любопитна случка, свързана с Рамадан, обиколи световния видео обмен. На мач в турската втора дивизия, след настъпването на мрака и при пауза за помощ на контузен, играчите се нахвърлиха на храна и вода. Те хапнаха със скоростта на светлината фурми, банани и пиха течности, които да им дадат сили в мача.

Така хиляди футболисти по света са изправени пред тежките предизвикателства на своята религия.

Одобрявано или не, в предстоящия един месец, те ще трябва да надвият глада и жаждата, за да могат да се представят по най-добрия възможен начин.