Един от основните футболисти на Левски - Георги Миланов говори пред колегите от "Блиц" известно време, след като преподписа договора си с клуба за още 1 година. Бившият полузащитник на ЦСКА (Москва) разкри, че е направил сериозен компромис със заплатата си, говори за финансовата ситуация при "сините", Наско Сираков и Мъри Стоилов.

Мацата хвали Левски на Стоилов

Мацата хвали Левски на Стоилов

"Много неща промени Мъри"

Как се промени ситуацията в Левски за времето, което ти прекара в клуба?

- Ситуацията е динамична. За нас нещата се случват в положителната посока, вървим във възходяща линия като клуб, отбор, играчи. Мисля, че се справяме добре. Надявам се този ентусиазъм и сред феновете да не угасне. Ние правим всичко възможно да ги запазим, защото футболисти, треньори и фенове сме едно цяло. Заедно сме и работим за каузата и отборът на върви напред и нагоре. Опитваме се с максимални сили да го върнем към това, което заслужава като клуб и история. Целите са да се върнем в Европа, изоставаме малко, но няма на кого да се сърдим. Започнахме тежко сезона, но сега сме в борбата за Европа.

Твоята роля за това обединение, за което говориш?

- Когато в един клуб има футболисти, които са играли на по-високо ниво и са професионалисти, защото аз съм такъв, това се предава и на младите. Имаме треньор, чиито успехи говорят красноречиво за неговата класа. В момента сме една добре смазана машина, няма как нещата да не се получават. Опитвам се да бъда пример в съблекалнята за младите български футболисти.

Усещаш ли по-голямо напрежение?

- Още като дойдох в Левски, всички отбори играеха срещу нас над 100%. Ние сме голям дразнител за останалите отбори. Публиката е фактор, защото ни подкрепя. Участието на Левски винаги е спектакълът на уикенда. Всички отбори срещу нас играят на много по-голямо ниво и това ни помага, защото играем срещу сериозни тимове, без значение от класирането. Утре предстои и тежък мач срещу Черно море.

"Синя" легенда: Илиян Стефанов може да се превърне в голямото откритие на тима

"Синя" легенда: Илиян Стефанов може да се превърне в голямото откритие на тима

"Станимир Стоилов взе точните хора през зимната пауза"

Защо реши да останеш в Левски?

- Нещата се проточиха и заради контузията ми. Клубът се отнесе много професионално и ме изчакаха. Още имам леки болежки и се възстановявам. Една от главните причини за оставането ми е клубът, както и треньорът и феновете. Всичко е едно, чувствам се щастлив. Всичко беше въпрос на формалност. Каквото и да се пише по медиите, не ми влияе. Аз и клубът знаехме каква ще е развръзката. Радвам се, че оставам. Ако един ден има оферта, която устройва и двете страни, клубът ще спечели.

Имаше ли желание да отидеш в чужбина?

- Последните месеци аз се стремях само да се възстановя и да помагам на отбора. За мен беше ясно, че искам да подновя договора си. Аз никога няма да ощетя клуба, няма да си тръгна просто така. Единственият начин да си тръгна е да има оферта, която устройва и мен, и Левски.

Ти каза, че не харесваш спекулациите. Затова те питам истина ли е, че си направил компромис с парите, които получаваш в новия си договор?

- Аз за пари никога не говоря, знаете каква е ситуацията в клуба и всички я разбират. Всички играят за отбора. Колко пари получавам е клубна тайна.

Левски с приходи от над 1 200 000 лева

Левски с приходи от над 1 200 000 лева

От кампанията на клуба

Да, обаче някой може да каже: "Георги Миланов взима 15 000 евро заплата"?

- Разбирам, но всеки може да говори каквото си поиска. Всеки играч си има договор и не знам и останалите играчи колко получават. В Левски се пише малко повече кой кога е получил заплата и кога е имало премии. Не е нормално в 21 век да се пишат такива неща. Повече от 50%, сигурно 70%, ни издържат феновете. Хубаво е да знаят получаваме ли си заплатите, така че от тази гледна точка само го разбирам. Но за другите отбори не се пише кой колко получава.

Колко струва любовта към Левски?

- Няма как да се купи. Аз съм печелил много от футбола като финанси. Любовта не се купува, тя трябва да се спечели. И като съм играл в ЦСКА Москва съм се раздавал и хората са ме обичали. Наслаждавам се на страхотен период в моята кариера и това ме прави щастлив.

Позволявам си да питам такива неща, защото ти си лицето на Левски. Това са неща, които се говорят в медийното пространство и достигат до феновете. Да разбирам ли, че ти и останалите в отбора се готови да направите компромис със заплатите, само за да може отборът да въври напред?

- Да, разбира се. Аз съм имал такива разговори с треньора, но няма да влизам в детайли. За 10 секунди се разбираме. Парите не са били тема.

За един млад футболист кое е по-важно - да си в Левски за по-малко пари или да си в друг, не толкова популярен отбор, за повече?

- Ако си по-млад, трябва да си на място, на което си щастлив и ти се дава шанс. Парите трябва да се последното нещо, от което един млад играч трябва да се вълнува. На такава възраст трябва да играеш. Аз бях в добра среда в Литекс и затова на 21 ме продадоха на шампиона на Русия и заиграх в Шампионска лига. Най-важното е да си сериозен в работата си и никога да не се предаваш.

Титуляр на "Герена" с неясно бъдеще

Титуляр на "Герена" с неясно бъдеще

Мъри трябва да вземе решение за Драган Михайлович

Буксува ли българският футбол?

- Виждам няколко отбора, които израстват, другите или държат ниво, или са надолу. Главната причина са финансите. Виждам спад в това отношение.

Как би коментирал сътресенията в Българския футболен съюз?

- А, аз съм много далеч от тези неща. Пък съм далеч и от националния отбор!

А него как би коментирал?

- Уважавам мнението и решението на всеки един треньор, така съм възпитан.

Боли ли те, че не си част от националния?

- Боли ме, когато отборът губи. Имам приятели в националния отбор и се чувствам гадно, когато в някои моменти не мога да помогна. Ако побеждаваме, се чувствам добре. Такива са обстоятелствата. Аз зимата имах разговор, когато бяхме в Анталия, с господин Ясен Петров и си поговорихме по всички теми. Бях и контузен, още не съм на 100%. Ако един ден треньорът реши, съм готов да помогна.

Разкриха колко ще плати Левски за Хосе Кордоба

Разкриха колко ще плати Левски за Хосе Кордоба

"Сините" откупиха бранителя