Бившият футболист и директор на школата на Левски Емил Спасов сподели мнението си за последните промени в клуба. Той разкритикува селекционната политика, както и работата в ДЮШ на "Герена". В момента Спасов е селекционер към БФС. Той даде интервю за колегите от вестник "Тема Спорт". 

Г-н Спасов, Левски анонсира смяна на политиката и изграждане на скаутско звено. Колко необходимо е то?

- Изглежда, че тези всички промени в клуба са за добро. Играта на отбора в момента само не върви, но се надявам, че с течение на времето и това ще се оправи. Тимът има нужда от още футболисти, но и от правилното им подбиране. Има много бакии за оправяне. През тази година борбата ще е за второто място и класиране за Лига Европа. Вече от лятото, при положение че се инвестира в привличането на по-класни попълнения, може да се говори за титлата. С добро стечение на обстоятелствата и добър мениджмънт мисля, че нещата могат да се оправят.

Какви трябва да са задачите на скаутското звено, след като в годините много негативи отнасяха хората в него?

- В последните години не се знаеше кой селектира играчите и никой не носеше отговорност за това. Кирил Вангелов го нападаха много, но според мен вината не е само негова. Взимаха се недоказани футболисти - по симпатии, негледани, което не би трябвало да се случва в професионален отбор. В големите клубове гледат играчите поне в 10-15 мача на живо и тогава се инвестира. Оправданието, че се взимат футболисти без пари, е, меко казано, смешно, защото след това те излизат страшно скъпо. Четох наскоро, че около един милион са дадени, за да се разберат с Паулиньо. А уж бил без пари...

Последното ново попълнение на Левски Седрик Унтонджи подписа след прекаран пробен период...

- Когато няма финансова стабилност и дълговете са големи, първо трябва да се оправят те. Необходимо е да се внимава изключително много в това какво се взима и в какво се инвестира. Съгласен съм и влизам в положението на ръководството, че първо трябва да се оправят нещата, които са спешни. Не знам дали дълговете са 30 милиона, защото едни казват 20 милиона, други различно число. Това са много пари, които, ако трябва да се връщат веднага, ще забравим скоро за селекция от висока класа. Не е тайна, че един добър футболист не струва 100 или 100 000 лева. Виждате Лудогорец какви средства отделя за нови. Неслучайно разградчани са с класи над другите отбори в България.

Трябва ли да бъдат задържани играчите с изтичащи договори през лятото като Давид Яблонски, Милош Цветкович и Жерсон Кабрал?

- При положение че няма подобри, разбира се, че трябва да бъдат задържани. Яблонски направи добра минала кампания, но сега е малко по-неубедителен. Може да е заради неподновения договор. Когато един футболист не е спокоен, не може да показва напълно възможностите си. Когато искаш да задържиш един играч, трябва да преподпишеш с него много по-рано. Друг е въпросът дали ръководството има нещо друго предвид и дали е доволно от него. За мен Левски има нужда от по-класни футболисти. Аз не съм впечатлен от Кабрал. Вече две години е тук и направи някои силни мачове, но в по-тежките двубои се скрива. Срещу Лудогорец и ЦСКА не го видяхме на терена. Има добри неща в него, но не е това, което се търси в Левски. Не мога да разбера как другите отбори си намират футболисти, а при нас не се получава. Надявам се, че с новото ръководство и новото звено, както искате го наричайте, да се справят.

Какво е вашето мнение за привлечените играчи през зимата? Кой ви направи добро впечатление?

- Много приятно съм изненадан от професионализма на Николай Михайлов. Видях го миналата есен, все още не беше подписал с Левски и беше качил много килограми. Той успя да свали около 15 килограма от парафирането на контракта. Това е изключително тежко. Само човек, на когото му се е налагало да свали толкова, знае какво означава това. Успоредно с това да влизаш във форма е много трудно. Той го направи и Левски сега има сериозен и стабилен вратар. Дай Боже да има повече такива хора като него на "Герена".

Но друго ново попълнение в лицето на Мартин Райнов отнесе много критики. Има ли основание за тях?

- Аз също очаквах повече от него. В Берое като че ли играеше по-добре. Не са ми много преките наблюдения върху играта му, но изискванията в Левски са по-големи. Но при него има процес на адаптация и му е нужно още време, за да подобри играта си.

Споменахте, че в Левски има нужда от левскари. Колко ще помогне Живко Миланов, след като се завърна при сините?

- Изключително положителен ход е връщането му. Познавам го много добре, защото съм му бил директор още като юноша в Левски. Добър футболист, който се надявам с характер да допринесе за по-доброто представяне на отбора.

Какви са очакванията ви за предстоящите плейофи? Каква работа трябва да свърши Георги Дерменджиев в тях?

- Георги Дерменджиев е доказан професионалист. Работи правилно и да се надяваме, че ще съумее да вземе максимума от всички футболисти до края на шампионата. По възможност Левски трябва да завърши на второто място. Необходимо е да обиграе състав и през лятото да е наясно какво трябва да се коригира.

В Кипър: Николай Михайлов беше евтина имитация на себе си в Омония

В Кипър: Николай Михайлов беше евтина имитация на себе си в Омония

"Това в Левски е старият Михайлов"