Една от легендите на Левски - Емил Спасов коментира пред ТОПСПОРТ представянето на националния отбор в последната световна квалификация срещу Люксембург късно снощи. Специалистът сподели, че Петър Хубчев е изградил един перспективен отбор, който тепърва ще се обиграва и ще се представя много по-добре. Според него националният селекционер задължително трябва да запази поста си.

Бившият директор на Детско-юношеската школа на "сините" даде мнението си и за случващото се на "Герена". Спасов заяви, че Левски е тръгнал по правилния път на развитие. Бившето ляво крило добави, че е впечатлен от работата на Делио Роси до момента, но тимът задължително трябва да се подсили с още няколко качествени попълнения.

Предлагаме Ви цялото интервю на Емил Спасов за ТОПСПОРТ:

Какво е мнението Ви за мача с Люксембург? Защо се стигна до това равенство? Подценяване от страна на българите или това са ни възможностите към този момент...

- В никакъв случай не може да говорим за подценяване. Аз мисля, че отборът игра много стегнато и добре. Мачът обаче тръгна много лошо. След това се опитахме да се върнем в мача. Отбелязахме един гол, но за съжаление не успяхме да вкараме втори. Искам обаче да отбележа нещо друго - Люксембург не е това, което всички си мислим. Те нямат нищо общо с това, което бяха преди. Направили са много сериозен отбор в момента и точката, която взеха от Франция не е случайна. Играят много правилно, имат и добри футболисти. Това равенство не ме учудва. Вчера стана добър мач, нашите футболисти играха на ниво. За мен, просто нямаха малко шанс и късмет да отбележим още един гол. Срещата премина на добро ниво. Не трябва да се заблуждаваме, че вече има слаби противници. Всички отбори в Европа надигат глава и започват да играят добър футбол. Изненадан съм от това, което предложиха Люксембург. Помним и в София колко добре играха.

Люксембург и България завършиха 1:1

Трагична България се отърва от тотален резил в Люксембург! (ВИДЕО)

Домакините не се дадоха, удържаха равенството

Какви позитиви може да извлечем от това равенство?

- Хубаво е, че отборът започва да играе добре. Направи се един колектив. Това е най-силната страна на този тим в момента. Мисля, че от месец на месец отборът започва да играе все по-добре. Петър Хубчев успя и да подмлади състава. Бъдещето е пред този тим. Мисля, че в квалификациите за Европейското първенство ще имаме един силен и стегнат отбор.

Снимка 317132

Източник: LAP.bg

Да разбирам ли, че Вашето мнение е, че Петър Хубчев трябва да продължи да води отбор и през следващия квалификационен цикъл?

- Абсолютно! Мисля, че отборът играе по-добре от в сравнение с последните години. Това е заслуга на Петър Хубчев. Доста млади футболисти влязоха в тима. Това е един перспективен отбор, който тепърва ще се обиграва и ще играе по-добре.

Петър Хубчев задължително трябва да остане начело на националния отбор.

Защо се получи така, че в тези квалификации се представихме много добре срещу фаворитите - Франция, Холандия и Швеция, а доста се измъчихме срещу, на пръв поглед, по-слабите отбори - Беларус и Люксембург?

- Това е присъщо на неопитността. В градежа на един отбор е нормално да се получи това. Когато се изправяш срещу силни тимове се представяш на максимума на възможностите си, но в други мачове нещата не се получават и нивото на игра е по-слабо. Непостоянството е присъщо на неопитните футболисти и отбори. Нашият отбор тепърва ще се развива. Трябва ни повече опит, повече самочувствие. Разочарован съм, че не успяхме да вземем точка от Франция, а заслужавахме такава. През второто полувреме показахме, че може да играем равностойно с тях. В един момент видяхте как французите само с отбраняваха. Това е доказателство, че ние имаме възможности. Друг е въпросът защо не ги показваме през целия мач и във всеки мач. Това е нещо, което трябва да се изгражда и подобрява.

Снимка 317116

Източник: LAP.bg

При представителния тим има поводи за оптимизъм, но като че ли не така стоят нещата с младежкия национален отбор - загуба от Люксембург и две равенства с Казахстан. На какво отдавате слабото представяне на тима в тези срещи?

- Трябва да се отбележи, че селекционерът Антони Здравков не можеше да разчита на най-добрите си футболисти в тези срещи. Това е една от основните причини тима да не спечели в тези срещи. Нямах възможност да гледам мача с Казахстан вчера. Разбрах, че играчите са се представили добре, а и са ни отменили чист гол. Това равенство мисля, че е прилично, предвид и дългото пътуване до там. И Казахстан, и Люксембург не са това, което си мислим ние. Всички отбори в Европа и света се развиват и играят добър футбол. Трябва битка, трябва обиграване, повече себераздаване, за да може да постигаме по-добри резултати.

Това е пътят ...

Това е пътят ...

Петър Хубчев направи от отделните единици в националния отбор едно цяло и това започва да дава резултати

Да поговорим малко и за Левски. Как виждате отбора под ръководството на Делио Роси? Какви са впечатленията ви?

- Определено присъствието на такъв изявен треньор е от голямо значение за отбор като Левски. В краткия период, в който е начело на отбора, той направи едно много положително нещо - подобри играта в защита. Отборът играе много по-добре във фаза защита, което е плод на неговите усилия и неговата работа, което не е малко. Действително Роси направи чудеса, за да може тимът да заиграе по-добре в защита. Той самият каза, че атаката продава билетите за мачовете, докато защитата печели срещи и титли. Това негово изказване ми направи добро впечатление. Тепърва ще трябва да подобрява играта в нападение. За това нещо обаче има нужда и от по-добри футболисти. Ще трябва още няколко човека да подсилят отбора. Не е тайна, че ни трябват външни полузащитници. В момента няма такива на добро ниво. Сега взеха Жерсон Кабрал, но на него ще му трябва малко време, за да разгърне качествата си. Има положителни неща в неговата игра, но ни трябват още футболисти. Самият Делио Роси го каза това нещо и се надявам, че през зимния трансферен прозорец от ръководството ще успеят да намерят две-три класни попълнения като Обертан и Гомес.

Делио Роси: Трябва време, за да сглобиш детайлите и да направиш сериозен отбор

Делио Роси: Искам да бъда запомнен като човек, който е дал нещо на Левски (ВИДЕО)

"С работа, мога да направя бъдещето по-добро"

През последните няколко дни се появиха информации, че ще се търси и нов централен нападател, понеже Делио Роси не е доволен от представянето на Серджиу Буш и Жуниор Мапуку. Какво е мнението Ви за тях? Някой от тях двамата притежава ли нужните качества, да се превърне в така търсения голаджия от години наред на "Герена"?

- Мисля, че и двамата са добри футболисти. Действително, за момента, не могат да разгърнат потенциала, който имат. За мен има перспектива и класа в тях. Не мисля, че на този етап могат да се намерят по-добри футболисти на този пост. Проблемът на Левски е другаде - в халфовата линия и външните полузащитници. Ние нямаме добри външни полузащитници.

Снимка 315452

Източник: LAP.bg

В този ред на мисли, какво смятате за упоритото налагане на Роман Прохазка като ляво външен полузащитник?

- На Роман Прохазка мястото не му е там. Той не може да играе на този пост. Вижда се, че има добри изяви понякога, старае се, но неговото място е вътре в центъра на халфовата линия.  Бързината му не позволява да играе като външен халф.

Левски трябва да се подсили с класни външни полузащитници.

Доколко следващите три срещи на Левски в Първа лига (б.а. с Етър, ЦСКА и Лудогорец) ще бъдат определящи за развитието на сезона на отбора?

Всеки един мач си е сам за себе си. Във всяка една среща футболистите на Левски трябва да дават максимума от себе си, за да го спечелят. Слаби противници, особено на чужд терен, няма. Вижда се, че тимът изпитва трудности в гостуванията си. Играчите трябва да се постараят повече. Действително идват няколко много важни мача, в които футболистите трябва да се докажат. Тези срещи наистина ще са определящи развитието на сезона на Левски - дали ще скъси дистанцията до лидерите или ще се отдалечи от тях. Сезонът е доста дълъг, има още мачове. Левски е тръгнал в правилна посока. От лятото насам се направиха много положителни промени, взеха се много добри футболисти, но трябват още. На този етап отборът не е конкурентноспособен от тази гледна точка. До края на годината тимът трябва да направи всичко възможно да не изостава от челото, а през пролетта, ако вземат още няколко класни футболисти, които е видно, че са необходими, да атакува призовите места.

Снимка 315447

Източник: LAP.bg