Руският бизнесмен Дмитрий Косарев даде ексклузивно интервю за ТОПСПОРТ, за което медията ни загатна преди няколко дни.

Ексклузивно за ТОПСПОРТ от Русия: Очаквайте голямата новина за Левски в понеделник!

Ексклузивно за ТОПСПОРТ от Русия: Очаквайте голямата новина за Левски в понеделник!

"Въпросите на "Герена" ще получат отговора си"

Милионерът, предложил да закупи гранда Левски и да погаси дълговете на клуба, аргументира изчерпателно намеренията си.

Косарев подчерта, че Левски за него не е просто способ за постигане на бизнес целите му в България, а след евентуалното закупуване на клуба ще се погрижи за дългосрочния му просперитет и развитие.

Ексклузивно! Руски бизнесмен: Спас Русев е във фалит, искам да купя Левски!
Обновена

Ексклузивно! Руски бизнесмен: Спас Русев е във фалит, искам да купя Левски!

"Ще инвестирам 10 милиона евро", заяви Дмитрий Косарев

Бизнесменът бе категоричен, че Спас Русев не може и не бива да бъде собственик на Левски, тъй като, по думите му, ще изведе клуба до гарантиран фалит. Отново според Косарев, Русев използва футболният отбор за параван, за да му бъде гласувано доверие от определени влиятелни личности.

Косарев обвини пряко Русев, че замесва Левски в "незаконна схема, от която няма връщане".

За реалните му, дългосрочни намерения към един от най-обичаните клубове в страната, за спора му със Спас Русев, който явно може да завърши единствено с решение на съда и за "единствения вариант" за спасението на Левски - лично от Дмитрий Косарев, специално за ТОПСПОРТ:

Снимка 282373

Напълно коректна ли е разпространената в българските медии информация, съгласно която възнамерявате да вложите 10 милиона евро в Левски?
- За да бъдат избегнати каквито и да било спекулации писмото, което изпратих до Борда на директорите на Левски, бе разпратено и до водещите български медии. Съдържанието на това "отворено писмо", както го нарекохме, бе поднесено по възможно най-коректния начин на българската аудитория. В пълен противовес с г-н Русев, който няма нито финансовите възможности, нито действителните намерения да управлява Левски, аз възнамерявам да инвестирам съвсем реални и лично свои 10 милиона евро в клуба. Искам всички в Левски да бъдат сигурни, че бъдещето на клуба ще бъде изградено върху солидни основи.

Кой е Дмитрий Косарев - руснакът, поискал Левски

Кой е Дмитрий Косарев - руснакът, поискал Левски

Бизнесменът има партньорство с Цветан Василев

Защо точно Левски? Има ли и друга причина да изберете този наш футболен гранд?
- ПФК Левски е един от лидерите в българския футбол. Евентуален негов фалит ще окаже негативно влияние върху икономическата и политическа обстановка в страната. Аз съм инвестирал значителни суми в България и съм легален собственик на най-голямата телекомуникационна компания в страната - БТК. Заинтересован съм от политическата стабилност и икономически просперитет на красивата ви държава. В замяна на политческата подкрепа, която беше обещана на Спас Русев, той обеща да се погрижи за Левски, но не спази това си обещание. Очакваше да влезе в БТК, в опит да използва средствата на компанията за погасяване на голям собствен дълг, а да хвърли остатъците на Левски. Заради чудесната работа на моя екип от адвокати в България обаче, Спас Русев не успя да постигне целта си, не взе пари от БТК и първото нещо, което направи, беше да захвърли Левски и да предаде привържениците му. Не желая аз да бъде винен за провала на г-н Русев и за това, че той не удържа на думата си. Не искам Левски да страда заради случилото се и предлагам подкрепата си на клуба, в така създалата се сложна ситуация.

Снимка 282370

Предложената от Вас подкрепа ще бъде краткосрочен, еднократен бизнес акт или гледате на нея в по-дългосрочен план?
- Като значителен инвеститор в България, имам намерението да покажа само и единствено професионализъм на всички в Левски, включително и на ръководството на клуба. За разлика от Спас Русев аз съм опитен бизнесмен и нямам намерение да взема нещо, след което 6 месеца по-късно да кажа, че то е банкрутирало. Опитен мениджър никога не би направил нещо такова. Моите намерения в България са дългосрочни и, както вече изложих в становището си от въпросното "отворено писмо", възнамерявам да действам само професионално при евентуалната покупка на клуба. Осъзнавам, че Левски не е бизнес сделка и че няма как да получа възвръщаемост в кратък период от време. Разбирам много добре въпроса Ви, но съм категоричен, че покупката на Левски не бива да бъде разглеждана като краткосрочен бизнес акт. Като такъв, тя със сигурност би донесла единствено загуба. Намеренията ми в България, от чисто "бизнес гледна точка", са само дългосрочни. 

Как възнамерявате да комуникирате и да се отнесете с феновете на клуба? Съвсем нормално е те да бъдат доста чувствителни, когато става дума за потенциална промяна от подобен мащаб.
- Феновете на Левски са изключително отдадени на клуба си така, както аз съм отдаден на своя бизнес. В това отношение споделяме еднаква страст и подход към нещата. Прозрачността и добрият мениджмънт са двата основни и необходими "ключа" по този въпрос, които Спас Русев не успя да осигури. Именно заради това той бе и най-краткотрайният собственик на клуба. Феновете никога не се плашат от обещания за "кръв", "пот" и "сълзи", когато знаят, че успехът ще дойде. Те се страхуват от обет за шампионска титла и много слава, последвани от депозиране на акциите на клуба в офиса, само няколко месеца след даването на въпросния обет. 

Снимка 279359

Източник: LAP.bg

Ако Левски приеме предложената от Вас подкрепа, тя ще бъде ли съпроводена от промени в Борда на директорите на клуба и въобще в неговите ръководни органи? А такива в спортно-технически план?
- Няма съмнение, че ръководенето, менажирането на клуба ще трябва да премине в професионални ръце. Що се касае до промените в спортно-технически план, смятам че трябва да бъдат осъществявани много внимателно и там ще бъде необходим един по-различен подход. Има няколко големи имена в историята на Левски, няколко легенди, които трябва да получат нужното и очаквано от тях признание за всичко, което са направили за клуба. Както и всеки един фен на Левски. Най-важно от всичко е Левски да попадне в ръцете на опитно и способно ръководство, заинтересовано от дългосрочното благоденствие на клуба. Мениджърите и ръководителите, приближени до Спас Русев, трябва да бъдат заменени по възможно най-бързия начин, разбира се. Те нееднократно доказаха некомпетентността си.

Конфликтът между Вас и господин Спас Русев ли е истинската причина да искате да закупите Левски?
- Има едно доста странно схващане и убеждение в България, съгласно което г-н Русев е сериозен бизнесмен, който може да си позволи да вложи 330 милиона евро за закупуването на компания. Искам да Ви уверя, че това схващане е напълно погрешно. Спас Русев е измамник и кукла на конци за влиятелни политици и корумпирани мениджъри в руска банка, които стоят зад кроящата се измама. Разполагам с доказателства, с които ще докажа това в съдебния спор между нас в Лондон. 

Не е тайна, че ръководители на руската банка VTB определиха Спас Русев за предизвестен победител в нелегален аукцион за продажбата на БТК, за едва 20% от реалната й пазарна стойност. По време на търга VTB беше в ролята на кредитор, продавач и купувач едновременно, а освен това тази банка даде и средствата за осъществяването на сделката. Както сам можете да си представите, това едва ли може да бъде разглеждано като "честна сделка". Стартирахме съдебни дела в Лондон, Люксембург, Москва, София и Виена и можете да бъдете сигурни, че ще накажем всеки, дръзнал да участва в тази афера.

Спас Русев е мизерен, жалък човек, който е на ръба на банкрута, защото прие да бъде пешка в играта на някой друг. Левски в момента е под угрозата да бъде замесен в незаконната финансова схема на Русев и хората около него.

Предложението ми да взема Левски е част от корпоративната ми социална политика и отговорност към българското общество. Така, както аз бях лишен от моята БТК, българското общество ще бъде лишено от един от любимите си, водещи клубове. И двете дейности се извършват от една и съща група хора. Знам как се чувстват феновете на клуба и съм готов да спомогна за разрешаването на създалата се ситуация.

Снимка 282371

След като помощта Ви към Левски няма да бъде разглеждана от Вас като еднократен акт, какви са плановете и стратегията Ви за клуба и развитието му? Какво биха включвали те?
- За разлика от г-н Русев, аз не обещавам нещо, което няма да мога да изпълня. Имам дългосрочна стратегия и за БТК, и за Левски. Ако бъда поставен в исканата от мен позиция и разуча детайло ситуацията в клуба, ще изготвя план за действие. Моята стратегия навсякъде по света, включително в България е да работя с възможно най-добрите експерти (консултанти, финансови специалисти, адвокати) и отделни личности, доказали се в своята професионална сфера на дейност. Напълно убеден съм, че мога да предложа достатъчно добър план за развитието на клуба и той ще бъде приет от ръководството, отбора и феновете. Вижте останалите български клубове. Разполагате с чудесни примери за отличен футболен мениджмънт в България.

Заб.: Предвид сериозността и значимостта на част от твърденията, предложени в интервюто, ТОПСПОРТ предоставя възможност на господин Спас Русев да установи контакт с нашата медия, пред която да изложи своята позиция по наложените за разискване теми и създали се казуси.

Задачата на средствата за масова информация е именно това - предлагането на различните възможни и налични гледни точки по даден въпрос, в случая засягащ редица интереси, а не заемането на страна по него. Тълкуването на писаната реч пък е по-скоро предмет за разглеждане от страна на философията и психологията.