Най-накрая бизнесменът Джоузеф Диксън говори за намеренията си да стане собственик на Левски. Днес англичанинът даде пресконференция. Всичко е на финалната права. Диксън и партньорите му ще инвестират в клуба 250 милиона долара. Ще се изгради нов стадион, а Наско Сираков ще остане като президент. Днес той се е отказал да присъства на брифинга. Важна роля в новия Левски ще има и Благой Георгиев. Фаворит за треньор е Станимир Стоилов.

Ето какво каза 31-годишният Джо Диксън пред журналистите:

"Знам, че има особен интерес към ситуацията. Искам да успокоя опасенията на тази пресконференция.

Това е най-голямата спортна марка в България. Този бизнес модел не е устойчив. Идеята е да инвестираме средства в нов стадион и търговски център. Гледам на инвестицията като дългосрочна и клубът сам да се издържа. Дали аз ще съм собственик, или не - трябва това да стане. Не представлявам никого.

Имал съм успешни проекти в САЩ. Партньори са готови да ме подкрепят в тази инвестиция. Трябва Левски да се самоиздържа. Клубът има предоставена банкова документация, за да се придвижим напред. Никой не дава така 250 милиона.

В момента всичко е готово. Остават формалности. Това казват адвокатите ми. Акциите ще бъдат на името на българско дружество. Ще бъдат контролирани от моя фирма в САЩ. Господин Сираков ще остане президент на клуба.

Снимка 534160

Станимир Стоилов е наш първи избор за треньор, сега преговаряме с него. Знаем какво е постигнал тук. Имаме нужда от нещо добро. Започваме активно с плановете за проекта за нов стадион.

Занимавам се с футбол. Всички знаете, че имах доста неуспешна кариера на терена. Има частни и обществени банки, с които започваш да трупаш опит. Има доста различни участници. Обикновено работя с различна имена. Натрупваме опит и доверие. Получават се добри инвестиции.

Благо Георгиев ми каза, че Левски е най-големият клуб в България, с най-много фенове. Футболният клуб има доказателства за средствата, които ще бъдат инвестирани. Но няма да разкрия всички имена на моите партньори. Не искам да рискувам и да разваля отношенията с моите колеги. Благо го познавам от доста време. Той ми подаде ръка тук. Много е важна историята на Левски. Благо е родолюб и се грижи за имиджа на България. Той ще играе важна роля в бъдещето на Левски.

Снимка 534161

Имена не казвам. Шеговито ли ви звучи всичко това? Защо тогава съм тук? Взимам клуб на ръба на фалита! Какво правя тук, ако е шеговито? Действията говорят повече от думите. Разбирам ви, че имате опасения. Няма да давам много пресконференции занапред. В Левски знаят, че имам средствата и съм готов. Сериозен съм. Имам подкрепа от Левски и държавата. Дано имам и от страна на феновете.

Ако кажа имена, има опасност сделката да не стане факт. В клуба знаят имената. Левски е голяма марка. Най-голямата в страната. Ок? Ще инвестираме в инфраструктурата. 250 милиона долара ще инвестираме в България! Кой би го направил? Оценили сме риска. Вярваме, че има смисъл да го направим. Не е на шега, не го правим за забавление. Реално е да имаме значителни приходи и печалби след построяването на стадиона.

Не съм тук за 5 минути. След години може и да продам клуба. Ще инвестирам рационално. Всичко обаче отнема време. Не съм казал, че няма да се инвестира и в селекция.

Снимка 534162

Много ще се радвам Павел Колев да остане. Изключителен професионалист, много кадърен. Набрали сме вече 250 милиона долара. Формалност е всичко да се случи скоро. Няма да инвестираме преди да сме станали собственици. Дано всичко приключи скоро. За да започнем с наливането на някакви средства.

За 36 месеца ще бъдат инвестирани тези 250 милиона. Но трябва и гаранция от държавата, че може да строим. Левски трябва да е конкурентен на другите водещи отбори. Държавата е собственик на стадиона.

Левски (София) е институция. Отборът е обичан от толкова много хора! Такъв модел е приложен навсякъде в света. Трябва да се гарантира настоящето и бъдещето на клуба. Този модел вече е ползван в Рома. Не е само до оцеляването, Левски трябва да се издръжа сам за в бъдеще.

Имаме кратък период от време. Дано скоро се получи всичко. Искаме Стоилов да приеме да работи с нас. И той иска да има дългосрочен план с футболен клуб. Надяваме се всичко да се случи максимално скоро. Няма да отидат никакви пари при Наско Сираков. Всичко ще влагаме в отбора. Трябва ни конкурентен бюджет. Трябва да вървят нещата със стадиона.

Снимка 534163

По-натам ще разгледаме задълженията на клуба и към бившия собственик Васил Божков. Стойността на един футболен клуб, това е самата марка. Ще налеем средства за кредиторите. Но ще отнеме време. Сега Левски има повече задължения, отколкото приходи. Основната цел накрая е да има нов стадион.

Няма да избягам от нищо. Скоро заминавам за САЩ, но е по работа. Ще се върна, за да наредим нещата. Ще бъда тук, там - навсякъде. Трябва да се задействаме. Искам да съм тук за в бъдеще и да гледам мачовете. Но няма да се меся в спортната част. И последно - нека действията ми говорят по-силно от думите".

Нов спонсор от чужбина за Левски, щял да налива до 3 милиона евро на сезон

Нов спонсор от чужбина за Левски, щял да налива до 3 милиона евро на сезон

Така твърди БТА