Държавата се подготвя да даде стадион "Георги Аспарухов" на Левски, показва актуализираният от правителството план за концесиите в периода 2021-2027 г. Срокът на концесионния договор ще е за 35 години, пише "Дневник".

Чрез него ще се възложи довършване на сектор А и изграждане на изцяло нови три сектора.

В първоначалния план на правителството от 20 януари нямаше подобна точка. Тя е вкарана след актуализацията, като това съвпада с искането на собственика на Левски Наско Сираков за държавна помощ за довършването на сектор А.

Според документа в договора ще бъдат записани два срока за изпълнението на задачата. Най-късно до пет години след влизането му в сила ще трябва да бъдат приключени довършителните работи по съществуващата нова трибуна (сектор А) и да се ремонтира и разшири съществуващият паркинг. Най-късно десет години след подписването на договора ще трябва да са готови другите три трибуни и нов паркинг.

В началото на месеца Сираков заяви, че се е обърнал към министър-председателя Бойко Борисов с молба за съдействие за завършването на сектор А на стадион "Георги Аспарухов". По думите му това е станало още през лятото. В първите дни на новата година пък сините са внесли официално писмо до Министерския съвет, Борисов и областния управител "с молба да ни отпуснат пари за да завършим не само козирката, но и А сектор, защото секторът е построен преди осем години и при всеки дъжд тече", каза Сираков.

Собственикът на Левски каза, че Борисов "е човекът, който гаси всички пожари в България. Моля го да загаси и този. Не е чак толкова плашеща сумата, за да си направим козирка и да си завършим сектора".

Според прогнозите от декември 2012 г. стадионът вече трябваше да е изцяло модернизиран с четири нови трибуни.

Левски започна модернизацията на стадиона си през 2013 г., когато собственик все още беше Тодор Батков. Тогава беше поставена цел след пълната реконструкция съоръжението да е готово през 2017-2018 г. и да е с 26 000 места.

Последваха много проблеми и забавяния, а Левски съумя да приключи единствено сектор А, при това не напълно.

В момента клубът е в тежко финансово състояние и задължения за милиони, като голяма част от тях са свързани тъкмо с изграждането на сектор А. Въпреки че се бори за спасението на Левски, собственикът Сираков често говори и за необходимостта от нов стадион.

През 2017 г. имаше полемики след разследване на Би Ти Ви, показало, че сините ползват "Георги Аспарухов", без договор и без да плащат наем. Тогава областната управа на София, в чиито активи е съоръжението, заявиха, че държавата пък всяка година плаща около 80 000 лева за данъците на комплекса.

Преди месеци правителството отпусна 37 милиона лева за стадиони на пловдивските Ботев и Локомотив.

"Не смятам, че "Левски" е заслужил по-малко от Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив), без по никакъв начин да се стремя да засегна тези два клуба. Напротив - адмирации, че им беше помогнато. Не мога да се примиря обаче, че Левски има нещо незавършено и 12 милиона лева задължения, които висят на шията на клуба", каза Сираков.

Край на зимната селекция в Левски?

Край на зимната селекция в Левски?

Славиша Стоянович вече разполага със седем нападатели