"Честит Филип Кръстев за още една година", с тези думи изпълнителният директор на Левски - Иво Ивков, официално потвърди, че наемът на халфа ще бъде удължен с още една година. Около споразумението се разви лека сага, като никой от клуба не се ангажираше с това, че Фуфу ще продължи да брани цветовете на столичния гранд. В крайна сметка всичко завърши по желания начин и занапред Левски отново ще разчита на един от най-талантливите български полузащитници.

Левски - хищен отпред и разсеян отзад

Левски - хищен отпред и разсеян отзад

Стоилов трябва да унищожи дисбаланса в "синия" тим

От сделката печелят всички. Първо клубът, който съхрани качеството в средата на терена. При оптимални условия, "триъгълник" Кръстев - Георги Миланов - Ивелин Попов изглежда повече от респектиращ, а и дава достатъчно много гаранции за успех през новия сезон. Също така няма да се търси и заместник на Филип, което не беше и най-желаната опция заради ограничения бюджет за левскарска селекция.

С оглед видяното от футболиста през втория полусезон, неговото решение също е възможно най-доброто. Личи си, че с агента му са направили трезва преценка на ситуацията и въпреки по-добрите оферти, новата договорка със "сините" изглежда логична. Кръстев следва естествения ход на събитията, най-вече защото на "Георги Аспарухов" той отново се завърна на футболната карта. Необходими му бяха само няколко мача, за да разкрие своя потенциал. Няма да бъде лъжа, ако допълним, че имаше и ключов принос за завоюването на така дългоочакваното отличие от Левски.

В защита на думите ми говори и неговата статистика. Филип изигра 16 мача в по българските терени, през които отбеляза три попадения и даде още пет асистенции. Превърна се в несменяем титуляр за Станимир Стоилов, като може да се каже, че беше един от малкото, които изпълняваха почти всичко от множеството изисквания на Мъри.

Филип Кръстев остава в Левски за още една година

Филип Кръстев остава в Левски за още една година

Вече и официално

Отличното му представяне го превърна и във важна част от националния отбор на България. Там обаче и той отпи от горчивата чаша на унижението в Лигата на нациите. Дори и с тази антиреклама за своята футболна визитка, Кръстев демонстрира нужния прогрес, така желан и от собствениците му "Сити Футбол Груп".

И тук идва тънкият момент. Филип ще остане в Левски още една година, като това трябва да бъде и максимално допустимият му период в този клуб и България изобщо. Повече от две години извън истинския европейски футбол биха могли да окажат необратим ефект върху стремежите му да "катери" големите върхове на Запад. Дано Кръстев и хората около него си дават ясна представа, че Левски просто е временна спирка, а възходът му на "Герена" просто моментен успех. В противен случай Фуфу е заплашен от вероятността да последва съдбата на Тодор Неделев, който въпреки качествата си така и не съумя да се реализира в Европа.

Сезон 2022/23 се очертава като решителен за Кръстев. Освен здрава борба за титлата, техничарят ще има възможността да се докаже и в евторутнирите. Само добри игри и максимална концентрация биха могли отново да му отворят вратите за чужбина, но този път не в Ломел или Камбур, а клуб, който реално да отговаря на неговия безспорен талант.

Евентуалните нови собственици няма да правят промени в ръководството на Левски

Евентуалните нови собственици няма да правят промени в ръководството на Левски

Станимир Стоилов и Наско Сираков ще получат солидни контракти и това вече е коментирано с кандидат-инвеститора в клуба

А дотогава феновете на Левски ще си "честитят Филип Кръстев" с надежда той да бъде един от тези, способни да напишат дългоочакваната "Синя приказка 2".