Бившият треньор на Левски Ангел Станков говори пред ТОПСПОРТ преди дербито между Левски и Лудогорец в неделя.

Специалистът е на мнение, че в момента предимството на "сините" пред "орлите" е в по-добрата игра, както и фактът, че наставникът на столичани Георги Дерменджиев познава отлично разградчани. 

Станков коментира влизането на Васил Божков в Левски, както и работата на новия изпълнителен директор на клуба Павел Колев. 

Левски записа три поредни победи в първенството. Какви са впечатленията Ви от играта на "сините" при Георги Дерменджиев? 

- Това, което сега ми прави впечатление е, че отборът действа с повече свобода, не са ограничени в играта си. Халфовата линия играе много по-сериозно. Топката се държи доста повече и има по-малко грешки. С привличането на Мартин Райнов се затвори центъра. Отборът вече играе с двама дефанзивни халфове, което е добре. Със затварянето на центъра на терена даваш по-голяма свобода на хората в предни позиции, които действат с по-голямо спокойствие. Райнов и Тиам покриват голям периметър, добри са в единоборствата и високите топки. Това дава известна сигурност. 

Отзад Яблонски започна да възвръща формата си. С Нуно Рейш показват все по-добро взаимодействие. С мачовете се изгражда и ритъмът на игра. Това дава предимство. 

Еркебулан Сейдахмет: Левски за мен е като трамплин за Европа, Стоилов ми помага много

Сейдахмет: Левски за мен е като трамплин за Европа, Стоилов ми помага много

"Не знам дали Станимир Стоилов по някакъв начин е съдействал за преминаването ми в Левски"

На какво отдаване сериозния спад във формата на Жерсон Кабрал, който беше един от най-добрите играчи на тима при Славиша Стоянович? 

- При него проблемът е, че обича да играе повече с топката. Това обаче идва и от сигурността в средата на терена. Освен това Ники Михайлов заключи вратата на Левски. Той постепенно възвръща формата си и показва, че класата му е голяма. Определено заслужава уважението, което феновете му оказват. Проблемът на Кабрал със задържането на топката може да се реши лесно. Треньорът просто трябва да му постави други задачи. 

Георги Дерменджиев познава отлично основните футболисти на Лудогорец. До колко това ще бъде плюс в предстоящото дерби? 

- Това е добре. Той знае къде е силата на Лудогорец. Знае стилът на отбора, познава методите на отбора. И двата отбора не започнаха по най-добрия начин втората част на първенството. За разлика от тях, ние започнахме да набираме скорост. Левски направи няколко добри мача. Лудогорец все още лъкатуши. Не са това, което бяха. Това за българския футбол не е добре. Познавайки качествата на Лудогорец, за Дерменджиев е по-добре да работи сега през седмицата. Играчите на Левски ще имат по-добра представа какво да очакват от разградчани, а и как могат да ги изненадат. 

Снимка 410150

Източник: LAP.bg

На какво отдавате спада в играта на Лудогорец? Говори се за побългаряване на играта на отбора.. 

- Не става дума за побългаряване на играта на Лудогорец. Става дума и за подмладяване. Тези футболисти играят от много време заедно. 7-8 години са шампиони, играят в групи на Шампионска лига и Лига Европа. Умората, апатията, контузиите вече започват да се отразяват. Те не успяха да направят прехода към подмладяването. Това им пречи донякъде. Такива неща се случват дори в Реал (Мадрид). 

Какви са очакванията Ви за самата среща? 

- Преди всичко е добре двата отбора да направят един добър мач. Да покажат, че в България все още може да се играе добър футбол. Хубаво е Левски да победи, защото интригата за титлата ще стане още по-голяма. Това е добре, ако стане. Левски е в подем, Лудогорец опитва да се върне към добрите си времена. Надявам се да стане добър мач и Левски да победи. 

Снимка 410148

Източник: LAP.bg

Къде Левски е по-добър от Лудогорец в момента? 

- Левски е по-добър във фаза атака. В последните мачове Лудогорец трудно вкарват голове и лесно допускат. Това зависи от средната линия. Когато тя е добре балансирана, когато владее по-добре топката, отборът управлява случващото се на терена. Първият закон във футбола е добре защитена врата. Ако Левски продължи с възходящото си представяне, може да постигнем успех. 

Напоследък съдийството е основна тема след мачовете на Левски. Очаквате ли и сега да бъде същото? 

- Съдийството не искам да го коментирам. В големите държави също много грешат. Когато си силен, винаги ще имаш предимство. Чисто футболно имам предвид. Един силен отбор, колкото и да му пречиш, не можеш да го направиш по-слаб. 

15 000 ще дерат гърла на дербито между Левски и Лудогорец

15 000 ще дерат гърла на дербито между Левски и Лудогорец

Стадионът ще бъде пълен

Какви са очакванията Ви за бъдещето на Левски след идването на Васил Божков? 

- Хубаво е, че идва такъв човек в Левски. Васил Божков е спортен човек. Левски е един от най-старите клубове. Един човек като Божков е добре дошъл. Сега по-лесно ще може да се работи и клубът ще се бори за още по-големи успехи. 

Какви са впечатленията Ви от работата на Павел Колев? 

- Засега всичко е спокойно и нормално. Не съм чул да има някакви проблеми. Държи се съвсем нормално, европейски. Това е положително. Присъствието му в Левски е за добро. 

Виждате ли този Левски като претендент за титлата? Павел Колев заяви, че на този етап това не е цел пред отбора... 

- Няма отбор като Левски или ЦСКА, а сега и Лудогорец, който да не се бори за титлата и Купата. Павел Колев е реалист. Вижда, че условията, в които се е работело са трудни. Това, до някаква степен, му дава право да говори така. Сигурен съм, че при победа срещу Лудогорец, никога няма да каже, че Левски няма да се бори за титлата. Той е дошъл именно за титлата. 

Снимка 408576

Източник: LAP.bg