За него ще кажем, че е легенда, без да имаме никакви съмнения. Да, Александър Костов е такава за Левски, за който е изиграл близо 300 мача, в които е реализирал 77 попадения. 14 години от 15-годишната му кариера са преминали на "Герена". Ставал е 3 пъти шампион, 6 пъти е печелил Купата на България. Част от историческата победа над ЦСКА със 7:2, белязана преди дни със специален филм за 50-годишнината от мача на 17 ноември 1968 година. Всички футболни запалянковци са чували за "финта на Сашо". Затова и не го питахме за него. Излишно е. Говорихме си за други неща от настоящето, от миналото. Той пък в типичен стил бе искрен. Не спести критики, похвали, болка... Ето какво заяви Александър Костов пред ТОПСПОРТ.

Трогнахте ли се от премиерата на филма "Легендата 7:2"?

- Всичко ми хареса много. Получи се хубаво, но трябваше да се направи в по-голям форум, защото желаещите бяха много и мястото се оказа тясно. Някоя зала в НДК вероятно щеше да е по-подходяща. Можеше да се поканят и децата от школата. Да видят филма, защото те не знаят какво е било, не знаят много за Левски, а е хубаво да им се обясни.

Филмът бе направен изцяло от привържениците, а в основата му бе Петър Димитров. В този ред на мисли защо клубът абдикира в последно време от подобни инициативи?

- Не искам да излиза, че плюя, но няма как да не се скъса нишката, когато виждате какво се случва в последно време. Не мога да приема в Левски да има 20 чужденци... Нормално е да има чужденци, особено в днешния футбол, нямам нищо против тях, но хората идват и искат да гледат неговия си Левски - този, който е съхранен в годините и продължава да го има заради предходните поколения. Тук основната роля е на ръководството, което трябва да вземе необходимите мерки. Честват се 50 години от една от най-епохалните победи в историята на Левски срещу големия съперник, а нито един от шефовете на клуба го нямаше в залата, с изключение на треньорите.

Премиерата на филма "Легендата 7:2" - емоции, усмивки, сълзи и настръхващи моменти

Премиерата на филма "Легендата 7:2" - емоции, усмивки, сълзи и настръхващи моменти

Кино "Одеон" се оказа тясно за дебютното излъчване на лентата

Смятате ли, че чужденците са основният проблем в липсата на приемственост?

- Не, но общо взето са единици чуждестранните играчи, които идват в Левски и наистина разбират, а и искат да разберат същността на клуба. Сещам се за Седрик Бардон, за Предраг Пажин и Лусио Вагнер. А и преди не бяха толкова много. Сега имаме 20... Работил съм в Кипър, Тунис, Индонезия. На толкова много места, че сега ми е трудно да се сетя къде още. Същото ще се получи и с футболистите на Левски - днес са тук, утре ще си отидат и никой няма да знае нищо за Левски, за историята му. Ще си вземат парите и това е. Е как няма да се къса нишката... Освен, ако някой не им обясни - какво е Левски, какви са тези хора, с които се разминават. И не говоря само за чужденците, а за школата, за дечицата, за треньорите. Те трябва да знаят историята на Левски! Не искам да се перча, но всеки ден сме на "Герена" ветераните, а младите момчета и треньоритете не ни познават, не ни поздравяват... Изглеждат дребни неща, но са важни. Това е работа на ръководството - да сплоти хората, да организира среща. Аз съм готов да отида да разкажа на децата и треньорите какво е било, как сме играли преди... Нямаш ли история, нямаш и бъдеще.

Даниел Боримиров е директор на школата, кадър на клуба. Няма ли инициатива от негова страна? В крайна сметка работите в една сграда...

- Аз не мога да му кажа какво да прави. Няма инициатива. Затова дадох и примера с филма. Ясно е, че не може цялата школа да отиде, но поне двайсетина момчета трябваше да са в залата.

Със сегашния треньор Славиша Стоянович имате ли комуникация?

- Един път се събрахме. Остана много доволен от срещата с ветераните. Той е много истински човек, не се изхвърля с лозунги. Вижда се, че има промени, отборът играе по съвсем друг начин от това, което беше преди, макар че загубихме двата мача с Черно море. Важното е, че се стреми да направи нещо. За мен има напредък. Той каза, че ще започне да залага на част от играчите от школата. Пуска ги от време на време. Държи да работи с повече местни футболисти, но обстановката е такава, че не може да изгони накуп 20 чужденци с големи заплати.

Славиша Стоянович пред ТОПСПОРТ: Ще направя всичко възможно, за да слушаме "We are the champions" в края на сезона

Славиша Стоянович пред ТОПСПОРТ: Ще направя всичко възможно, за да слушаме "We are the champions" в края на сезона

"Зимната селекция е много важна за нас", заяви треньорът на Левски

Човек сте от онова поколение играчи, които по-скоро са играли за публиката, не за материални облаги. Сега, когато футболът е по-комерсиален и се гледа на него по-скоро като на бизнес, смятате ли, че парите го развалиха?

- За мен футболната романтика отдавна изчезна. Играчите са презадоволени и не дават това, което е нужно. Ето, Обертан преподписа с Левски, и като че ли спря да играе, има отстъпление... Имат всякакви блага вече, което им влияе. Да кажем и друго - преди нямаше такива развлечения, каквито има сега. Но пък нямаше и такива условия, каквито има сега. Терените, на които ние играехме нямат нищо общо със сегашните, които са по-модерни, по-хубави и са повече. 

Понеже чест се говори за повече местни кадри и юноши. Смятате ли, че в момента Левски разполага с играчи от школата, които да се превърнат във важна част от първия отбор?

- Аз лично не виждам защо да не се даде шанс на Николай Кръстев. Той е момче с качества да бъде вратар на Левски, вече има опит, докато треньор беше Николай Митов. Нека го видим в игра, да го изчакаме, защото само с тренировки и със седене на пейката няма да разберем какво може. Млад е, има накъде да се развива, така че е нормално да греши. Всеки го е правил. Само с контроли футболист не става. Какво коства да видим 2,3 момчета в мачове като този срещу Ботев (Враца)? Нека им се даде шанс, вместо да ги разпиляваме по "А" и "Б" групите. Хубаво е да се обърне и повече внимание на треньорите в школата. Не съм сигурен, че те са достатъчно подготвени. Дипломата от ВИФ не те прави треньор, нито взетият изпит те прави специалист. Не искам да споменавам имена, но като гледам някои тренировки на нашите юноши, не виждам никаква промяна, не виждам нищо ново. Гледам това, което съм гледал и преди 50-60 години. Само конусите сменихме с по-модерни препятствия, вече имаме по-шарени пособия, топки... По едно време всички възрасти в школата тренираха по начина, по който го прави първият отбор (б.а. - визира при управлението на Сираков и Стоилов), сега не е така. Директорът на школата трябва да има контакт с треньорите на подготвителните групи, както и с треньора на първия отбор, за да е ясно какви са изискванията.

Снимка 390864

Източник: levski.bg

Като стана дума за промени. Кой футбол ви харесва повече - сегашният или онзи от вашето време?

- Футболъст се промени доста, но основата е една и съща. По мое време футболът беше по-бавен, сега е по-скоростен и физически, но пък смятам, че футболистите от мое време, бяхме по-добри технически. В наши дни е рядкост да видиш футболист, който да играе на дрибъл и да минава през двама, трима футболисти... Единици са. Дори от Бразилия, която винаги е била еталон за атракция и зрелище вече не дава тези неща на публиката, а тя ги обича.

Защо изчезнаха футболните артисти у нас?

- Защото уличният футбол намаля, а той е в основата. Там се вижда най-добре кой има талант, кой става за футбол. Аз от моя треньор не съм научил почти нищо. Просто имах таланта, беше ми вродено да бъда футболист. Да, дисциплина и тактика могат да усъвършенстват, когато ти се обяснява, но нямаш ли основата, не могат да станат нещата.

Кой е последният от Левски, който бихте сложили в графата на "футболните артисти"?

- Габриел Обертан, когато иска може да направи чудеса. От българите не виждам никого. Те са и малко - Божката Митрев и Иван Горанов. Него го помня от малко момче, знам му кариерата. Справя се, отдаден е, но не е от този тип играчи. Много ми харесваха на бековете Лусио Вагнер, а на по-късен етап Дъстли Мюлдер. Знаеха какво да правят.

Търсят ли Ви за съвет от първия отбор на Левски?

- Не, по никакъв повод. Преди години имаше някакъв комитет, комисия, не знам как точно беше формулировката, в която членове бяхме аз, Руси Гочев и т.н. По-скоро беше бутафорна, защото пак никой за нищо не ни питаше. А си мисля, че мога да кажа някои неща, особено на някои треньори. Нищо, че те си мислят, че знаят всичко.

Имате трибуната на Топспорт. Какъв съвет бихте дали от нея?

- Най-вече да научат историята на Левски, след което да си дадат сметка защо са в Левски. Не само да минат и да си тръгнат. Трябва и да имат желание. Да знаят да обичат клуба, отбора. Да го уважават. Ще се случи да загубят, не е фатално, но да е с чест. Липсва ми сърцето. Повече стръв, желание, спортна злоба. Да покажат, че са готови да изядат тревата в името на Левски.

Приемате ли сегашният ЦСКА като големия дразнител?

- Не, разбира се. Този ЦСКА е някаква илюзия. Балон, който рано или късно ще се спука... Да видим как ще оправят парите за емблемата. Уж я платиха, но не се знае...

Снимка 343190