Емил Велев - Кокала е последният треньор, извел Левски до шампионската титла на България. Постигна го през далечната вече 2009 година. Бившият железен халф триумфира и с три титли със "сините" като футболист.

SportLive.bg потърси Велев за интервю относно последните събития на "Герена", след като отборът вече има нов треньор в лицето на Николай Костов. Кокала разказа и любопитен момент от сезона, през който направи Левски шампион преди 14 години. Той не подмина и темата с тоталната хегемония на Лудогорец в родното първенство.

Николай Костов към Кокала: Ще ти разбия мозъка! (ВИДЕО)

Николай Костов към Кокала: Ще ти разбия мозъка! (ВИДЕО)

Вижте видео от любопитната ситуация

- Г-н Велев, този път ще успее ли Николай Костов да постигне по-значими успехи с Левски, макар че ситуацията в клуба не е от най-цветущите?

- Ами да ти кажа, когато водеше Левски миналия път, разполагаше с много по-добри футболисти. Сега може и да му е малко трудно и с оглед на това, че ще бъдат продадени трима-четирима-петима ще му е по-трудно.

Аз казах в едно мое интервю, че за да се съгласиш да станеш треньор на Левски, трябва да си обявил ти цел - защо отиваш там. Ако целта ти е да обиграеш нещо 1-2-3 години, няма как да се случи с Левски. В Левски се искат резултати. Целта му трябва да е шампионска титла, както го прави вече 12-та година Кирил Домусчиев.

Искаш ли да ти кажа сценарий, при който, ако той не е шампион, ще се махне от футбола. Това знаеш ли го?

Лудогорец иска звездата на съперника си в Европа

Лудогорец иска звездата на съперника си в Европа

Той е голова машина

-Сигурен сте, така ли?

- Един милион на сто. Сега малко се завъртяха нещата. Апетитът идва с яденето. Продаде футболист. Но пак ще кажа, че неговата цел е да стане шампион. Винаги си в джаза горе - Шампионска лига, ако отпаднеш има шансове за Лига Европа. А ние в Левски се радваме, че сме четвърти. Ти представяш ли си за какво става въпрос?

Ако не е смешно, е трагично! Докато съм жив, не мога да го проумея.

- Смятате ли, че тази реалност за Левски може да се промени през следващия сезон?

- Защо сега никой не го пита Костов: "Абе, ти за какво си дошъл в Левски? Каква ти е целта? За да ти кажем дали ще станеш или не".

Ето това е. Но никой не го пита. Абе, аланколу, сега сте в Левски, защото Левски е име. Левски е много голям отбор. На тебе ти трябва треньор със самочувствие, с агресия, със всичко, което е предпоставка Левски да е шампион. Това е, независимо в какво състояние е. Защото всички започват от кота 0 - подготовка, контролни срещи, трансфери и т.н.

Ветераните на Левски ще имат шоу мач в Поморие

Ветераните на Левски ще имат шоу мач в Поморие

Събитието ще се проведе на 24 юни

През 2009 година Батков го беше страх дали ще влезем в тройката. А аз му викам: "Ей, Батков, шампиони сме!". А той се смееше, не вярваше и мигаше на парцали. Но аз бях категоричен, че ще ни види шампиони. В най-тежката година тогава на Левски, като пак се случи след изгонването на Станимир Стоилов. Тогава Мъри отиде в Литекс, но го победих два пъти и в Ловеч, и на "Герена". Победихме и ЦСКА на Любо Пенев с 2:0 и станахме заслужени шампиони.

- Понякога вероятно и енергията и хъса, които ги дава треньорът, също са много важни.

- Естествено, че е така. Вуцов може да е всякакъв обаче играчите имат респект към него. Говори и не седи безучастен, както и аз. Гледам всяка ситуация на терена. Просто живея с мача. Ти трябва да живееш с мача. Ако това нещо не го направиш, само седиш и гледаш отстрани, трудно могат да се случат нещата.

- Да се надяваме, че през предстоящия сезон ще има някакво подобрение и в Левски, и в целия ни футбол.

- Дано, дано! Трябва да се приеме, както е във В групите - в елита и във Втора лига да играят по четирима българи задължително 1 полувреме. Защото европейските футболисти не може да ги спрем. Те все едно са българи.

Европейските закони няма как да не ги спазваме, докато сме страна-членка. Иначе, ако искаш взимай още 20 чужденци. Но играят ли ти 45 минути четирима, от тях поне двама-трима ще останат да играят целия мач. И ако някой от тях се контузи и се наложи да бъде сменен, да влезе български играч. Тогава вече може да се види и някакъв напредък и в националния отбор, и в клубните отбори, защото положението е трагично.

Пажо: "Главният" в Левски ми забрани да се върна, спасих Антон Генов от линч

Пажо: "Главният" в Левски ми забрани да се върна, спасих Антон Генов от линч

"Исках да остана на "Герена"

- Постоянно се надяваме, че нещата в родния футбол ще се променят...

- Лошото е, че не се предприемат и мерки. В Унгария как е - за всеки унгарец, който играе в даден мач се дават по 10 000 евро от федерацията. Шест унгарци в състава прави 60 000 евро на мач. Примерно за 15 мача това прави 900 000 евро. Ето ти един бюджет. Сумата може да не е същата - по 10 000, 15 000 или друга.

-Това ще е един отличен стимул за родните клубове, защото повечето едва кретат с бюджетите си...

- Разбира се. Свиква се едно събрание, решава се и край повече не се занимават с глупости.

Но нали знаете защо не се прави това нещо - заради Лудогорец, за да има само чужденци и да играят. Просто това е. И заради Шампионска лига, защото има пари, хвърля един тон пари за играчи и какво ли не. После викаме защо иска да е шампион. Точно заради това, защото иска да е вътре в джаза. Ще се задоволява той с нещо друго...

Следващият път, ако не е шампион, или пък година-две, казвам ти, че ще избяга с 300 км в час от футбола изцяло.

Левски подновява договорите на трима основни футболисти

Левски подновява договорите на трима основни футболисти

Вижте кои са те

-Ще може ли изобщо някой да спре хегемонията на Лудогорец през следващия сезон, след като през отминалия ЦСКА беше на косъм, но не успя ?

- ЦСКА бяха на крачка. Целта и на Левски, и на ЦСКА трябва да е тази - да спечелят титлата. Тази година ЦСКА сами си изпуснаха пиленцето на "Армията". Ако си бяха били, нямаше да плачат като вдовица за еди какво си, че ние сме паднали в Разград. Ние фактически за нищо не играехме, то беше ясно.