В края на миналата година Крумовград обяви нов старши треньор. Начело на тима застана доскорошният наставник на Ботев Пд II Неманя Миланович, с което още веднъж бе подсказана топлата връзка между двата клуба. Сърбинът с шведски паспорт пое палката от Вили Вуцов и продължи линията да държи Крумовград високо в таблицата. Отборът е сред претендентите за елита. За всичко това и кариерата си Миланович отговори на въпросите на "Тема Спорт".

Г-н Миланович, как се чувствате в Крумовград три месеца след като поехте отбора?

- Отлично. Средата е отлична, условията са прекрасни, перфектни. Само суперлативи мога да кажа за Крумовград, що се отнася до футбола. Няма напрежение, натиск, свръхочаквания. И цялото това спокойствие съвсем естествено води и до резултати.

Втора лига е позната територия за вас, след като през есента бяхте начело на втория отбор на Ботев Пловдив. Помага ли ви това?

- Да, бях шест месеца начело на Ботев Пловдив II. Така че не ми е непозната Втора лига. Зная какво да очаквам и какво ни предстои.

Засега сте на позиция за директна промоция за Първа лига, това ли е целта пред Крумовград?

- Вторият отбор на ФК ЦСКА 1948 напълно заслужено е на първото място, но знаем, че той няма право да влиза в елита. Най-добрият отбор във Втора лига. Спокойно този състав може да играе и в Първа лига. Тим с елитен статут. Като изключим тях, 4-5 отбора ще се борим за трите квоти, като едната е през бараж. Етър е основният фаворит, после идваме ние, Спортист Своге, Беласица, Монтана. Марица, Дунав и Добруджа също играят хубав футбол, но са назад с точките. Мисля, че до края ние ще сме в битката.

Има ли поставена цел пред вас и отбора от страна на ръководството за задължителна промоция?

- Засега сме в борбата. На такава позиция сме. Мисля, че целта на всички нас - като започнем от треньорите, играчите, ръководителите и града, е да влезем в Първа лига. Ще бъде беда, разочарование, ако не постигнем целта. Защото мисля, че имаме отбор за това. Във върха сме, приемаме тази пролет и Монтана, и Етър. Мисля, че имаме реални, добри възможности да бъдем сред трите отбора - двата влизащи директно или третия, който ще играе бараж за Първа лига.

Сега ви предстои домакинство срещу Литекс, който наскоро бе поет от Люпко Петрович. Познавате ли се с него?

- Лично не се познаваме, но кой не знае Люпко Петрович? Носител на КЕШ с Цървена звезда, едно от великите имена в сръбския футбол. В България е постигал добри резултати с Литекс, Левски, ЦСКА. Табела е! Възхищавам се на енергията му - на 75 години да е във футбола - да води отбор, да го тренира. Това означава само едно, че е много здрав! Желая му все да е така.

Какво може да разкажете за вашата треньорска кариера, която е малко известна у нас?

- Започнах с треньорството в Испания от най-ниските нива. Стартирах в академията на Елче. Там водих юноши. След това се преместих в Швеция, където бях начело на Сириянска във втора дивизия. В елита бях помощник в Елфсборг, където съм и играл. Имам и 7-8 мача, в които бях временно начело на първия отбор. После водих Ескилстуна във Втора и Първа лига. Там бях и директор. След това отидох в Босна и Херцеговина, където бях начело на елитния Младост Каканй и Борац Баня Лука. И така в началото на август миналата година се озовах в България.

Как се случи това?

- Случи се през един мениджър, който подържа контакт и с Азрудин Валентич. В този момент на Ботев Пловдив му трябваше помощник-треньор и аз приех.

Какво е мнението ви за българския футбол?

- Харесва ми. Що се отнася до Ботев Пловдив, там всичко беше просто перфектно. Работил съм на високо ниво в Швеция и Ботев не отстъпва по нищо на организацията и условията като база, даже бих казал, че е по-добре дори и от Елфсборг, който е сред големите клубове там. Във всички сегменти нещата са позитивни в Ботев. В Крумовград е малко по-друга приказка. Що се отнася до резултатите, отборът е много по-напред от инфраструктурата. Спокойно мога да кажа, че тимът ще постави рекорд за "Гинес". Влезе от Трета във Втора лига, а сега е на прага и на Първа и това в последователни сезони. Ако се случи, това ще е приказка на място, което няма богата футболна традиция.

Ръководството мисли ли вече за това, къде ще играе Крумовград, ако влезе в елита?

- Трудно Българският футболен съюз ще даде лиценз да играем в Крумовград, ако спечелим промоция. Говори се за Кърджали, за Пловдив като варианти, но не зная как точно стоят нещата. Това са на ниво ръководство. За мен най-важно е да мислим мач за мач. Да останем концентрирани, за да изпълним целта. В борбата сме, близо сме. Имаме потенциал и играчи, които могат да изнесат битките, но ще е тежко и трудно. Непредвидимо е. Силите са много изравнени. Има още доста кръгове. Искаме да направим поредица от победи, за да направим лека дистанция.

Познавате ли някой българин, с когото да сте работили в кариерата си?

- Запознах се в Босна с Ивайло Петев, който беше селекционер на страната, докато работех там. Иначе в Елфсборг съм играл заедно с един българин - Георги Илиев, който е свързан с ЦСКА (б.р. - Майкъла). Играеше като стопер, разбирахме се много добре.