Звездното попълнение на Ювентус от това лято - Матайс де Лихт, даде обширно интервю пред холандска медия, в което говори за впечатленията си от Юве, както и за критиките към него.

"Тук попаднах на перфектните учители като Кристиано Роналдо и Маурицио Сари", заяви холандецът пред De Telegraaf.

Той не взе участие в първия двубой на Юве от Серия "А", но се очаква съвсем скоро да бъде сред титулярите, след като в петък Джорджо Киелини получи тежка травма.

Шок за Ювентус! Джорджо Киелини аут от терените за половин година!

Шок за Ювентус! Джорджо Киелини аут от терените за половин година!

Ветеранът с тежка травма в дясното коляно

"Изненадан съм, когато чета критики за това, че не играя. Това е нормален етап за млад футболист като мен, когато той се присъединява към водещ клуб. Преди идването ми тук имах дълъг разговор със Маурицио Сари. Той ми каза какво иска от мен и обясни, че първият месец ще е период на голяма промяна за мен. Осъзнавам, че с всеки изминал ден става все по-силен, чувствам се във все по-добра форма и като цяло вдигам нивото си. През сезона има толкова много срещи и затова е добре в клуба да има петима стабилни защитници. От мен се иска всеки ден да си задавам въпроса какво направих, за да стана по-силен футболист", добави Де Лихт.

"Медицинските тестове продължиха час и половина, като оглеждаха дори зъбите ми. Най-много се впечатлих от това, че те можеха да изчислят какъв е физическият ми потенциал. Останах доволен от заключението им, защото ми обясниха, че има още толкова много да се развивам. Екипът от специалисти ми посочва в кой аспект не съм на 100% и как да достигна пълното си развитие във въпросният аспект.

В тренировките наблягаме главно на тактиката, докато в Аякс акцентът беше върху позиционирането ни на терена. Защитаваме се в линия и по тази причина пълното разбирателство и синхрон с другите защитници е от голямо значение. Трябва да бъдем перфектни в това. Това е от голяма полза за моето развитие, защото аз искам да се превърна в по-добър бранител. Идването в Ювентус беше правилното решение за мен, защото почти всички големи клубове, в това число и Манчестър Сити, практикуват зонова защита.

Разбиранията на Сари за отбраната не се различават много от подхода в Холандия. Наставникът иска отбранителната ни линия да е високо изнесена напред и нямаме право да се отдръпваме назад. Същото беше и в Аякс. Така Де Лихт коментира решението си да отиде в Ювентус и впечатлението му от клуба.

"Кристиано и останалите звезди в клуба са перфектните учители. Те ми показват колко мога да се подобря, ако се грижа за тялото си. Специално при Роналдо е изключителна лудница. Той трябва да се справя с толкова много неща. Говорим за хиляда пъти повече от това, на което аз съм свикнал. Когато бяхме в Азия, той направи само една крачка извън хотела и хората буквално пощуряха, като опитваха всичко само за да го зърнат. Но и на фона това той намира време за своите фенове, което също е урок за мен. Понякога си казваш "не сега", но в действителност се изисква съвсем малко усилие, за да доставиш радост на хората. Всички дължим много на Кристиано", завърши младият бранител.

Матайс де Лихт: Трябва да заслужа мястото си, първите пет седмици бяха трудни, но ставам по-силен

Матайс де Лихт: Трябва да заслужа мястото си, първите пет седмици бяха трудни, но ставам по-силен

"Все още уча футболни термини, но искам да подобря много италианския си"