Президентът на италианската футболна федерация Габриеле Гравина се надява, че полуавтоматичната технология за засади ще се използва в Серия А от януари, след като се очаква да дебютира на Световното първенство по футбол през 2022 г. Оборудването играе все по-голяма роля във футбола след въвеждането на ВАР и технологията на гол линията.

Системата ще предоставя на екипа на ВАР автоматичен сигнал за засада, за да може по-бързо да се взимат решенията по време на мачовете от Мондиала в Катар. ФИФА обяви, че тя е била успешно тествана в други турнири и е готова да бъде пусната за надпреварата.

Ще има и 3D анимация, за да се подобри комуникацията с феновете както на стадиона, така и при гледане у дома на телевизорите.

По време на срещата на върха за социалния футбол в Рим президентът на италианската федерация Гравина беше попитан за използването на тази технология и в италианския шампионат.

"Експериментите ще започнат в деня, в който технологията бъде завършена. Надявам се, че това ще стане от 4 януари, когато ще приключи Световното първенство", каза той. 

Унгария - Италия - 0:2 в Лига на нациите

Италия се класира за финалите след успех над досегашния лидер Унгария

1 точка разлика