Египет откри първата си слънчева електроцентрала в отдалечен пустинен комплекс, където правителството планира да генерира до 1.8 гигавата от слънцето, с идеята да намали зависимостта от замърсяващите и скъпи изкопаеми горива на една от най-населените арабски държави.

Инсталацията, разработена от базираната в Германия фирма Ib Vogt и местната компания Infinity Solar, започна доставки за националната мрежа през декември, съобщи изпълнителният директор на Ib Vogt Антон Милнър.

64-мегаватовото съоръжение е първото от 32-те единици, които правителството планира да изгради в Соларния парк Бенбан в югоизточната провинция Асуан. Проектът, който заедно с всички инсталации струва 2.8 млрд. долара, трябва да бъде завършен през следващата година.

Слънчева централа за $17.6 милиона ще захранва лагер за 80 000 бежанци

Слънчева централа за $17.6 милиона ще захранва лагер за 80 000 бежанци

Изграждането й е финансирано от Германия

"В този завод имаме 200 000 слънчеви панела и 780 насочващи инсталации, които позволяват на панелите да се нагласят към позицията на слънцето през целия ден", заяви шефът на проекта Амин ел-Еджири, мениджър на проекта в Ib Vogt.

Инсталацията се намира на 650 км от столицата Кайро, на ръба на Нубийската пустиня. Фотоволтаичните модули, разположени на 950 декара, могат да произвеждат достатъчно енергия, за да захранят 20 000 домакинства.

Египет получи $210 милиона за проекти за възобновяема енергия

Египет получи $210 милиона за проекти за възобновяема енергия

Страна ще "пести" по половин милион тона въглероден диоксид годишно

Египет в момента произвежда повече от 90% от енергията си от нефт и природен газ, според данните на Bloomberg New Energy Finance. Соларния парк Бенбан заедно с други планирани проекти трябва да помогне на арабската държава да намали използването на въглеводороди.

Страната си е поставила амбициозни цели - да генерира 20% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2022 г. и 42% до 2025 г.

Най-голямата соларна електроцентрала в света отвори врати

Най-голямата соларна електроцентрала в света отвори врати

Тя ще може да осигурява ток за население над 1 милион души

Внос на енергия

Бивш износител на газ, Египет сега трябва да внася втечнен природен газ на висока цена, за да посрещне енергийните си нужди.

Новите газови находища, които започнаха производство, включително гигантското офшорно поле Зор, управлявано от италианската Eni, трябва да помогнат на страната да запълни недостига на доставки, да намали сметките си за внос и дори да възобнови износа си. Проектите за слънчева и вятърна енергия ще са от полза за преобразуването на енергийния микс в Египет.

Сделката за $15 милиарда, която е напът да сдобри Израел и Египет

Сделката за $15 милиарда, която е напът да сдобри Израел и Египет

Доставката на синьото гориво обаче все още е проблем

Първият кръг от т. нар. преференциални тарифи за слънчева енергия доведе до инсталирането на проекти с капацитет по-малко от 200 мегавата от заявени няколко гигавата, поради търговски условия, които много инвеститори смятат за обременяващи.

Правителството подобри условията си във втората фаза на програмата, включвайки дори възможност за международен арбитраж, в опит да привлече по-голям брой чуждестранни кредитори и инвеститори.

Естествено развитие

Втората фаза беше по-успешна, като много проекти си осигуриха финансиране. Подобренията в технологиите, които превръщат в рентабилно за инвеститорите да се възползват от изобилната слънчева светлина на страната, дадоха резултат.

Повечето държави избягват преференциалните тарифи за конкурентните тръжни процедури, които принуждават разработчиците да се конкурират помежду си за проекти. Египет пусна първия си конкурентен слънчев търг в края на миналата година, за да построи 600-мегаватов завод в района на Западен Нил, в опит да намали цената на чистата енергия. Търгът привлече 18 кандидати.

ОАЕ очакват икономии за $192 милиарда от прехода към чиста енергия

Арабската държава, която ще спести $192 милиарда от прехода към чиста енергия

Страната има амбициозни планове в областта

"Това е естествено развитие. Основаните на търг схеми ще бъдат по-конкурентни", твърди Милнър. Ib Vogt планира да изгради още 3 единици в Бенбан и да ги свърже с националната мрежа още през четвъртото тримесечие.

Други фирми, които строят съоръжения в соларния парк, са норвежката Scatec Solar, френските EDF Energies Nouvelles и Total Eren, дубайската Access Power и саудитските ACWA Power и Al Fanar.