Руският милиардер Кирсан Илюмжинов пристигна на летище Бургас при засилени мерки за сигурност с частен полет от София в 20:10 часа снощи, съобщава бургаският сайт "Бесове".

Визитата на ексцентричния богаташ, който през ноември 1995 г. бе избран за президент на Световната шахматна федерация и след това на два пъти преизбиран на поста, трябвало да бъде тайна. Наскоро Илюмжинов купи 52,5 % от българската компания „Петрол холдинг".

От ВИП залата на пристигащите самолети при плътен кордон бил забелязан и Волк Хан Магомедхан - представителят на Илюмжинов за България, който бе пратен в края на юни да подготви срещата на милиардера с премиера Бойко Борисов.

Илюмжинов се качил в черен джип Мерцедес G класа и бил ескортиран с два леки автомобила и патрулна кола на МВР до входа на община Бургас. Там е бил посрещнат от десетина униформени от общинската полиция и от кмета Димитър Николов.

Легендарният богаташ е провел 15-минутен разговор с кмета Димитър Николов. От него се очаквало да каже дали ще развива спорт и по-точно футбол, ще строи ли амбициозния проект "Арена Черноморец", както и дали ще направи международна шахматна школа.

Руският милиардер е дал гаранции пред бургаския кмет, че няма да е проблем за него да издържа футболния клуб ПСФК "Черноморец", в който общината и „Петрол холдинг" АД имат равни дялове.

Новият партньор на българския бизнесмен Митко Събев в „Петрол Холдинг" АД дал дума, че още тази година тук ще се проведат два кръга от състезанията за световната купа по шахмат, а след това започва развитието на международна шахматна школа. От следващата седмица ще започнат да пристигат представителите на федерацията, за да подготвят двата турнира.