"Сребърните" Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева бяха гости на сутрешния блок на БНТ. Медалистките от Световното първенство по художествена гимнастика в София са много горди с постигнатото. Надпреварата беше организирана на много високо ниво и получи признанието на редица спортни ръководители, между които президента на МОК Томас Бах.

Бойко Борисов похвали Илиана Раева и гимнастичките

Бойко Борисов похвали Илиана Раева и гимнастичките

Илиана Раева благодари на премиера за подкрепата

Българките спечелиха три медал и заеха трето място в крайното класиране по нации. Те си осигуриха квота за Олимпиадата в Токио в ансамбъла.

Боряна Калейн, която дебютира на световно успя да достигне до четвърто място на обръч, най-високото класиране на отделен уред:

"За първи път не се чувствах като на състезание и не го чувствах като световно първенство. Даже ми беше много приятно и може би повече се вълнувах в дните, в които не играех заради другите", сподели Боряна Калейн.

Невяна Владинова остана 16-та в многобоя, тя каза, че хората още не са осъзнали какво се е случило:

"След време ще осъзнаем, че това е нещо велико и ще се гордеем с него", добави Владинова.

Министър Кралев награди шампионките

Министър Кралев награди шампионките

Ансамбълът по художествена гимнастика спечели златен медал на пет обръча

Катрин Тасева обобщи, че отборният дух е донесъл скъпоценния сребърен медал в отборното състезание:

"Ние сме един от малкото отбори, които наистина сме отбор. Другите са по-скоро индивидуални гимнастички", отбеляза Тасева.

Треньорката Бранимира Маркова подчерта, че медалът е доказателство за възможностите на българската художествена гимнастика:

"Наша цел беше на това Световно първенство да покажем един силен отбор и смятам, че този сребърен медал доказва, че наистина можем", завърши Маркова.

Снимка 377802

Източник: LAP.bg