Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че е със смесени чувства от представянето на девойките на международния турнир по художествена гимнастика за Купа "София". България завърши с 14 отличия - 10 при жените и 4 при девойките.

"И съм много доволна и не съм толкова доволна от представянето на девойките. Доволна съм, защото всички са категорични, че Елвира Краснобаева е най-силната участничка на този турнир, имам предвид специалистите от чужбина. Тя водеше през цялото време до третия си уред и независимо от много грубите грешки, които направи, получи много силни оценки, което говори за нейния огромен потенциал. За съжаление изпусна шампионската си титла в многобоя, както и днес изпусна още един златен медал. радостното е, че показват един огромен напредък - тя и Дара Стоянова, която с много сериозна грешка спечели сребърен медал. Много стабилно е и участието на третата ни гимнастичка Никол Тодорова, така че има от какво да сме доволни, но има и от какво да сме недоволни. Направихме един добър анализ и ще продължим да работим до Европейското първенство в тази посока, в която е необходимо", каза Раева.

Следващата седмица предстои Световната купа в София от петък до неделя в "Арена Армеец".

"Всички специалисти са категорични, че композициите на България са съвсем друго ниво и се различават много рязко от всички останали. Съчетанията и при индивидуалистките са много трудни, работим много и смятам, че Боряна Калейн е съвсем друго ниво. Още й трябва време, за да изчисти съчетанията и да ги изиграе без грешка. До нея са плътно Стилияна Николова и Ева Брезалиева, които показват едно огромно израстване, а голямата изненада на този турнир е Магдалина Миневска, която буквално взриви залата и получи оценка, която получават най-елитните гимнастички в момента на Световна купа. Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа и това го казват всички специалисти. Това, че тя в момента допуска грешки по никакъв начин не води под съмнение участието й на Световното първенство стига да е жива и здрава, разбира се. Тя ще покаже в най-добрия си вид своите съчетания в съвсем близко бъдеще и тогава всички ще видите огромната разлика между нея и целия останал свят, не само между нея и българските гимнастички", добави Раева.

Боряна Калейн заяви, че очаква с нетърпение Световната купа в София и не се притеснява, че допуска грешки в момента.

"Световната купа е много важно състезание за мен. Надявам се да дойдат много хора и да ни подкрепят. Нямам най-любимо съчетание. За първи път много харесвам и обичам всичките си съчетания. До голяма степен те успяват да пресъздадат част от моя характер, но по различен начин. Всичките са ми еднакво присърце. Етапът е много ранен. До септември имаме достатъчно време, така че не се притеснявам, че на този етап нещата не винаги не се получават", каза Калейн.

Осем медала за българските състезателки на Купа "София"

Осем медала за българските състезателки на Купа "София"

Силно представяне на Николова, Калейн и Брезалиева