Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева е изключително щастлива от представянето на гимнастичките на континенталното първенство в Баку (Азербайджан).

До момента националките имат седем отличия, от които пет златни, а днес Боряна Калейн спечели първа европейска титла за страната в многобоя от 1994 година насам, а ансамбълът взе златото в многобоя, което се случва за първи път от далечната 1990 година.

"Пет златни, един сребърен и един бронзов медал за България! Абсолютна доминация на българската художествена гимнастика на Европейското първенство в Баку! Утре продължаваме битката на 6 финала!", написа Раева във Фейсбук.

Тя поздрави отделно гимнастичките от ансамбъла за златните медали, целият отбор, както и Боряна Калейн и Стилияна Николова.

"След 32 години България отново е с абсолютно европейска титла при ансамблите! Безкомпромисна игра на нашите лъвици! Силни, много смели, артистични и безапелационни! Браво, момичета! Браво на треньорите, на всички! Честито на всички, които ни подкрепят! Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбълът станаха отборен европейски отбор след блестяща игра днес на българския ансамбъл!", добави президентът на БФХГ.

"Кралица Боряна е новата абсолютна европейска шампионка! Тя издържа психически в едно много тежко и напрегнато състезание и се окичи със златния медал! Честито на всички! Честито на личния й треньор Марияна Памукова! На Бранимира Маркова! Браво и на Стили! Тя също показа огромния си потенциал и водеше до последния уред! Браво, Валя! България е над всички!", написа Илиана Раева.

Няколко часа след състезанието тя благодари на феновете за подкрепата към момичетата.

"Мили хора, благодаря ви за тази невероятна подкрепа. Наистина, това е историческа победа и доминация на българската художествена гимнастика след толкова години. Един ансамбъл с "убийствена" игра! Безкомпромисна игра! Една Боряна - кралица! Една Стили - недостижима в силата си, когато е безгрешна, и една Ева - магьосница! Един ансамбъл девойки даващ друго измерение на гимнастиката.

Да, когато тръгнаха казах, че България е много силна с всяка една индивидуалистка и с ансамблите ни. Думите ми се подвърдиха. Нека сега се радваме и празнуваме, за да заредим батериите за предстоящите състезания, защото вярвайте ми, всяко състезание чака своите шампиони, а те никога не се знаят кои ще са. Това е спортът! Чака ни много работа за Световното първенство. Конкуренцията е уникална и силна.

Благодаря ви за страхотните коментари и съобщения! Вие се велики наши фенове, които давате криле на момичета и треньори. Респект!", написа още Илиана Раева във Фейсбук.