Българските състезатели направиха много добри две подиум тренировки преди Световната купа по спортна гимнастика, която започва утре в Двореца на културата и спорта във Варна.

100 гимнастици от 22 държави ще се борят за отличията в надпреварата. Сред заявените участници е бронзовият медалист от олимпийските игри в Токио 2020, световен и европейски шампион на прескок Артур Давтян (Армения), световният и европейски вицешампион на кон с гривни Сирил Томасон (Франция), европейският шампион за младежи в многобоя Ботонд Молнар (Унгария), европейският вицешампион отборно от Анталия 2023 Мехмет Кошак (Турция).

Българската делегация пристигна в Баку за Световната купа по художествена гимнастика

Българската делегация пристигна в Баку за Световната купа по художествена гимнастика

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова вече са в Азербайджан

В турнира страната ни ще бъде представена от осем състезатели, като двама ще участват извън класирането. Регламентът на Световните купи по спортна гимнастика позволява на уред да играят само по двама гимнастици от държава.

"Целта ни е да направим 4-5 финала на тази Световна купа и ако можем да вземем един, два медала. Това ще бъде супер, но всичко зависи от състезателите", каза старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев.

Разпределение на уредите на българските състезатели:

Еди Пенев - земя, кон с гривни и висилка

Кевин Пенев - земя и кон с гривни

Димитър Димитров - прескок

Йордан Александров - успоредка и висилка

Божидар Златанов - халки, прескок и успоредка

Христос Маринов - халки

Майкъл Дунев - земя (извън класирането)

Мартин Мишев - халки (извън класирането)

При жените България ще има само една състезателка Никол Стоименова, която ще играе и на четирите уреда.

Сред заявените прави впечатление името на Алин Фрийс (Франция), която има бронз от Европейското първенство в Мюнхен 2022 на прескок и три златни медала от Световната купа във Варна през 2021-а.

Утре състезанието започва в 14.00 часа с квалификациите на земя, кон с гривни и халки при мъжете и прескок и смесена успоредка при жените.

Входът за зрителите е свободен.