Революционна промяна подготвят във Франция, която ще бъде свързана с работата на съдиите със системата ВАР, съобщи вестник "Le Parisien".

Президентът на Френската футболна асоциация Филип Диало обяви, че от следващия сезон, ако даден съдия е отишъл да гледа определена ситуация с ВАР, той ще трябва да обявява с микрофон пред всички на стадиона защо е взел окончателното си решение за положението. Във връзка с това ще бъдат монтирани нови озвучителни системи, които ще бъдат специално за реферите за тази цел.

Макрон иска Франция да бъде с оптимален футболен отбор за Париж 2024

Макрон иска Франция да бъде с оптимален футболен отбор за Париж 2024

Бленува за златните медали

"По този начин Френската федерация цели да подобри разбирането на феновете за работата на съдиите. Всичко е готово, направихме много тестове. Имах много контакти с ФИФА, за да ги убедя в желанието ни да продължим напред. И в крайна сметка получихме разрешение да продължим проекта", заяви Диало.

Същият подход бе изпробван на Световното първенство по футбол за жени през 2023-а година, както и на Световното първенство за младежи до 20 години.

Дебютът на новата система ще се случи на 25 май във финала за Купата на Франция между Пари Сен Жермен и Олимпик Лион, а от следващия сезон тя ще се ползва във всички шампионатни мачове.