Подигравките по адрес на френския нападател Килиан Мбапе от някои аржентински фенове по време на празненствата в Буенос Айрес при завръщането на световните шампиони от Катар 2022 трябва да бъде разследвана от Световната футболна федерация (ФИФА), каза високопоставен френски министър.

По време на празненствата в Аржентина група фенове запалиха импровизиран капак на ковчег, украсен с кръст и снимка на Мбапе. Вратарят Емилиано Мартинес пък прегръщаше бебе играчка с лика на Мбапе по време на парада с открития автобус в столицата. Снимките станаха изключително популярни в социалните мрежи.

Пламенната реч на Мбапе, след която финалът на Световното стана незабравим

Пламенната реч на Мбапе, след която финалът на Световното стана незабравим

Дешан мълчеше

Междувременно, Френската футболна федерация и благотворителна организация за борба с расизма ще подадат жалби в съда срещу лицата, които са отправяли расистки обиди към Мбапе и неговите съотборници в социалните мрежи след поражението с дузпи на финала на Световното първенство.

Попитан за реакцията му на обидите от страна на Аржентина в социалните медии, френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви пред "Sud Radio", че сцените са "недостойни" и добави, че ФИФА трябва да се намеси.

"Какво прави ФИФА? Спортът е честна игра. Той показва уважение към другите, уважение към тези, които са загубили", каза Льо Мер, цитиран от "Ройтерс".

Килиан Мбапе, който преди два дни навърши 24 години, вкара три гола на финала в Катар, но Франция загуби от Аржентина след изпълнение на дузпи и не успя да защити световната си титла от Русия 2018.

Във Франция максималното наказание за расистка обида в Интернет е една година затвор и глоба от 45 хиляди евро.