Австрийският милиардер Дитрих Матешиц, основател на компанията за енергийни напитки "Ред бул", почина на 78-годишна възраст. Това съобщи късно снощи неговата фирма, цитирана от АПА.

Роденият в Щирия основател, който изгради глобална компания около енергийната напитка, издъхна след кратка и тежка борба с рака. Матешиц е смятан за най-богатия австриец и се прочу не на последно място заради спонсорските си дейности в спортния сектор.

"В тези моменти скръбта измества всички останали чувства. Но скоро скръбта ще отстъпи място на благодарността за това, което той промени и направи възможно за толкова много хора", се казва в съобщение на "Ред бул", което първоначално бе изпратено до всички служители. "Задачата и отговорността на всички нас е да продължим делото на неговия живот в неговия дух."

Матешиц е лицето на австрийско-тайландския конгломерат, продал по негови данни близо 10 милиарда кенчета от кофеиново-тауриновата напитка в 172 страни миналата година, отбеляза Асошиейтед прес.

Той не само помогна енергийната напитка да стане популярна по целия свят, но също така изгради спортна медийна, имотна и гастрономическа империя около бранда. С нарастващия успех на "Ред бул" увеличава значително инвестициите си в спорта. Матешиц беше собственик на тима от Формула 1 "Ред бул", а също така на футболни и хокейни отбори и имаше договори със стотици атлети от различни спортове.

Бизнесменът и тайландският инвеститор Чалео Йоовидхия основават компанията през 1984 г., след като той признава потенциала на създадена от тайландеца енергийна напитка да се продава в Запада.

Матешиц работи в продължение на три години върху формулата, преди модифицираната напитка да бъде пусната на пазара в родната му Австрия през 1987 г. под новото си име и с логото с двата червени бика.

Mаркс Верстапен триумфира във Формула 1 за втора поредна година

Mаркс Верстапен триумфира във Формула 1 за втора поредна година

Състезателят на "Ред Бул" защити титлата си