Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Мохамед бен Сулайем заяви, че ръководството на организацията проучва заявката за интерес за включването на нов отбор във Формула 1 от компаниите "Андрети Глобал" и "Дженерал Мотърс", пише агенция "Ройтерс".

Бен Сулайем заяви и, че процесът ще следва стриктен протокол и ще отнеме няколко месеца

Смята се, че настоящите 10 отбора във Формула 1 засега не са склонни за добавянето на нов тим, тъй като това би означало да делят приходите от приходите от притежателя на търговските права "Либърти Медия".

Последният напълно нов отбор, който влезе във Формула 1 бе "Хаас" през 2016 година.

Американският предприемач Майкъл Андрети, шампион в американските автомобилни серии "Индикар" от 1991-а, коментира, че компанията вече е свършила много работа по наемането на служители, включително технически директор, чието име ще бъде обявено по-късно.

Андрети обяви плановете си още през февруари 2022-а, но към този момент отговорът на ФИА не бе особено възторжен. Всеки нов участник в най-престижната автомобилна надпревара трябва да плати 200 милиона долара.

"Днешната новина от САЩ е допълнително доказателство за популярността и растежа на Формула 1. Особено приятно е да имаме интерес от два иконични бранда", каза още Мохамед бен Сулайем.

Нов американски отбор във Формула 1

Нов американски отбор във Формула 1

Той ще бъде представен от марката "Кадилак"