В последно време все повече футболисти започнаха да симулират. Играчите показват сериозни актьорски заложби при падане за дузпа, а често успяват да постигнат целта си. Все пак, просенето на наказателен удар не е единствената допирна точка между футбола и киното.

Вини Джоунс е пример за успешен футболист, който "окачва бутонките" и гради прилична кариера в Холивуд. Франк Лебьоф участва в носителя на Оскар - "Теорията за всичко". Ерик Кантона има няколко продукции зад гърба си, сред които високооцененият "В търсене на Ерик".

Другата страна на монетата - опитите за филмова кариера на някои футболисти се провалиха с гръм и трясък. Представяме ви някои от неуспешните роли на играчите:

Дейвид Бекъм в "Рицарите на кръглата маса: Крал Артур"

Легендарната "седмица" на Манчестър Юнайтед притежава непоправим стил и класа. Визията му винаги е на ниво, но с тази роля несъмнено доказа, че е попаднал в грешно поприще. Гласът му в главната сцена е сравняван с този на срамежлива мишка, а актьорските му умения бяха развенчани светкавично.

Стан Колимор в "Първичен инстинкт 2"

Бившият английски национал се наслаждава на пасажерското място в двуместния автомобил на Шарън Стоун. Блондинката шофира, говори, смее се и дори удря футболиста. Нападателят не реагира адекватно в цялата сцена и единствено лошата режисура може да оправдае липсата му на координация.

Уейн Рууни в реклама на вино

Интонацията на Рууни е сякаш сър Алекс токущо му е съобщил, че Ерик Джемба-Джемба е преподписал с Юнайтед. Реакциите на Райън Гигс и Патрис Евра (опредено не е неговият глас) не са по-различни, но нападателят е в главната роля и погледите са насочени към него. Ще трябва да се научи на някои тънкости от Неймар.

Сър Боби Чарлтън в "Гигантите на Джоси"

Детска телевизионна поредица от 80-те базирана в Нюкасъл. Главните герои създават свой юношески футболен отбор. В сериите участват няколко звезди на Юнайтед и Англия, сред които е и Боби Чарлтън. Телефонният му разговор с Джоси се превръща във възхваляване на вана... докато децата просто чакат, за да излязат навън да поиграят.

Пеле в "Бягство към победата"

Остава един вечен въпрос около тази класика от 1981. Кое е по-лошо - вратарските умения на Слай или опитите на футболистите да влязат в роля? Пеле е царят на дрибъла, но диалогът му пред камера е забързан и неясен. Героят му (Луис Фернандес) се опитва да се спаси от затвора чрез футбола. В приложеното видео можем да видим как Кралят "спазва" тактическите указания.

Али Маккоист в "Купата"

Легендата на Рейнджърс не е просто "футболно зомби" с няколко реплики, а е в главната роля! Купен е от измисленият отбор Килноки и повежда съотборниците си към немислим финал за Купата на Шотландия. Трансферът му от Арсенал към този нискоразряден клуб е възможен само във филмите. Нека си го представим за момент - Унай Емери да изпрати Мохамед Елнени в Бъки Тисъл...

Майкъл Оуен в реклама на уиски

Създателите на тази реклама явно са осъзнали колко кратък е животът. Интонацията на англичанинът е по-подходяща за "Роки 7: Отмъщението" отколкото за "Спай уиски". По подобие на Уейн Рууни, Оуен не показва каквато и да е емоция до финалното: "Шшш! Пазете тайната". Плачем.

Алън Шиърър в "Гол"

Футболната трилогия представя прогреса на главния герой Сантиаго Мунес от бедността до Реал (Мадрид). Пътят преминава през Нюкасъл, където се подвизава Шиърър. Голаджията е класическият фитнес фукльо. Посреща младя Санти при "джордитата" с - "Виж ме колко вдигам", без да казва и дума.

Зинедин Зидан в "Астерикс на Олимпийските игри"

Лентата попада в няколко класации за най-лош филм на 2007. Сцената на Зизу започва със странно отнемане на топката и диалог без думи. Продължава с признание за испанската футболна доминация и завършва с няколко финта. Едва ли, някой от сценаристите се е замислял върху облеклото на Зидан, който прилича на египетско божество.

ПРЕВОД: Красиан Митев