От УЕФА вероятно ще преразгледат плановете си за промени във формата на Шампионска лига на фона на негативната реакция. Европейските лиги, отбори от средното ниво на футбола на Стария континент и големи фенски организации настояват промените в полза на най-богатите клубове да бъдат ограничени.

От УЕФА съобщиха пред агенция АП, че комисията, която отговаря за европейските клубни турнири, ще се събере на заседание на 10 май. Именно комисията прави официални предложения за одобрение от Изпълнителния комитет на европейския футболен орган, който ще заседава по-късно същия месец във Виена, Австрия.

Повече от една година след като УЕФА реши да направи радикални промени във формата на клубните състезания, през 48-те часа между стартирането и краха на Суперлигата, все по-възможно е процесът да се забави.

Две предложения предизвикаха най-големи тревоги, че за повечето отбори може да стане още по-трудно да се състезават, при насочването на повече пари към тимовете от Шампионска лига. Гарантирането на десет мача за отборите в турнир, вместо шест и предоставянето на две от четирите допълнителни места на клубове въз основа на историята им, ако те не успеят да се класират с резултати, изглеждаше напълно изключено до миналата година.

Някои противници на промените ще се съберат в петък в Истанбул, Турция. Сред тях ще са и две големи фенски организации - Football Supporters Europe и Supporters Direct Europe, които искат УЕФА да преразгледа предишните си решения за формата на турнирите в периода 2024-2027 година. Лидерите на Football Supporters Europe вече се срещнаха през миналата седмица с представители на УЕФА, за да изразят притесненията си.

"Не искаме, нито можем да си позволим повече мачове. А да позволят на клубове да се класират на базата на минали постижения е извън спортните принципи", заяви изпълнителният директор на Football Supporters Europe Ронан Ивайн пред АП.

УЕФА ще въведе ВАР за полуфиналите на Лигата на конференциите

УЕФА ще въведе ВАР за полуфиналите на Лигата на конференциите

Това беше единственият турнир, в който технологията не беше въведена през настоящия сезон