"Memento mori" е латински израз, който се превежда като "Помни, че си смъртен". Употребява се с цел да напомня за преходността на хората. Да не забравят за слабостта си пред законите на природата.

Повечето първенства на Стария континент знаят своя шампион още преди започването си. Такъв е случаят с ФК Базел, който спечели титлата в Швейцария 8 от последните 10 години. Направи го в 7 поредни сезона (от 2009/2010 до 2016/2017). Изглеждаше, че хегемонията на "червено-сините" ще продължава вечно.

Снимка 379949

Източник: Twitter

През пролетта се случи немислимото и Йънг Бойс триумфира в шампионата. Ръководството на Базел бе забравило за латинския израз и пренебрегна футболните закономерности. Не отчете прогреса на "жълтите от Берн", които с всеки следващ сезон надграждаха представянето си.

Каква е ситуацията в момента?

От началото на новия шампионат в Швейцария са минали 7 кръга. Йънг Бойс е с 12 точки пред "хегемона", а вчера го победи със... 7:1!

Снимка 379948

Източник: Twitter

Базел е разбит. В историческото съперничество между двата клуба не е имало случай на 7 отбелязани гола oт един отбор, както и победа с 6 попадения разлика. Това е най-тежкото поражение на "червено-сините" от 2001, когато губят от Сион с 1:8. Завършват сезона 4-ти, а Йънг Бойс по това време е във Втора дивизия.

Снимка 379945

Източник: Twitter

Ситуацията в Швейцария трябва да бъде "червен сигнал" за много клубове в Европа. У нас Лудогорец също грабна титлата в 7 поредни сезона и засилването на конкурентите с всяка следваща година е налице. Едва ли скоро някой ще победи с 6 гола разлика разградчани, но преди година същото се твърдеше и за Базел, нали?

Снимка 379947

Източник: Twitter

Лошите управленски решения в швейцарския гранд доведоха клуба до тази унизителна ситуация, а само месец по-рано кипърският Аполон го изхвърли и от Европа.

У нас феновете на Левски познават вкуса на успех със 7:1 над големия си съперник. След време никой не обръща внимание на причините и обстоятелствата, но цифрите са вечни. Каквото и да става с Йънг Бойс - феновете винаги ще помнят 23 септември 2018.

Манчестър Юнайтед победи Йънг Бойс с 3:0 като гост в Шампионската лига

Пол Погба блести за Юнайтед при класически успех над Йънг Бойс

Френският халф се отчете с два гола и асистенция