ФИФА поднесе сериозна изненада на медиите в САЩ, като на практика подари правата за излъчване на световното първенство през 2026 на Fox.

Компанията до момента притежаваше ексклузивните права за шампионатите на планетата през 2018 и 2022 година, а сега тихомълком преподписа договора си и ще излъчва световното през 2026.

Медийният гигант спечели първоначалния договор през 2011, когато наддава срещу ESPN и NBC. Този път търг не се е състоял, а официална информация колко ще струва сделката за американците няма. Твърди се, че двете конкурентни медии дори не са били уведомени за провеждането на търг. 

Пълното пренебрежение към конкурентните медии доведе до редица спекулации в щатските медии. Според една от тях ФИФА вече е решила световното през 2026 година да е в САЩ и иска да даде правата за него на местния лидер на пазара.

Доста по-реалистични са слуховете, че причината за действията на футболната централа всъщност е шампионатът на планетата през 2022 година в Катар. Както е известно, заради високите температури там, се появи възможност първенството за пръв път да се проведе през зимата.

Освен феновете, футболистите и специалистите, този сценарий не е по вкуса и на Fox. При търговете за правата през 2011 американците са се договаряли, приемайки, че шампионатът ще е през лятото. През зимата конкуренцията при спортните събития на телевизионния пазар е прекалено висока в САЩ.

По това време в страната текат плейофите в Националната футболна лига, а през същата година ще се проведе и зимната олимпиада. Според американски източници, новият договор на Fox е компенсация за евентуалните неустойки, които компанията може да си поиска. ФИФА най-вероятно иска и да си спести поредните критики по адрес на организацията и провеждането на шампионата на планетата в арабската държава.

До момента от централата не са коментирали случая, докато от Fox само им благодариха за доверието в съобщение на официалния си сайт.