Международната футболна федерация (ФИФА) и Международната федерация по лека атлетика (Световна атлетика) ще преразгледат правилата за допускане на транссексуални до турнири след решението на Международната федерация по плуване (ФИНА) да позволи на тази категория атлети да се състезават, съoбщи агенция "Ройтерс".

ФИФА вече е в процес на консултации относно новата политика.

"ФИФА в момента преразглежда правилата си за подбор на пола, като се консултира с експерти", каза източник на агенцията.

Отбелязва се също, че Бордът на Световната атлетика ще обсъди промяната на правилата в края на годината.

Преди два дни ФИНА одобри стандартите за участие на транссексуални в своите състезания на извънреден конгрес в Будапеща. Политиката за приобщаване на ФИНА предполага, че за да участват в състезания при жените транссексуалните спортисти трябва да завършат прехода до пубертета (на 12-годишна възраст) и техните нива на тестостерон не трябва да надвишават 2.5 наномола на литър. Няма ограничения за участието на транссексуални в състезанията при мъжете.

Преди шест месеца в САЩ избухна скандал във връзка с участието на Лиа Томас в състезания за жени. До 20-годишна възраст тя беше мъж, показвайки високи резултати в студентски състезания. След смяна на пола и прием на хормони, Томас започва да участва в женски състезания, където печели редица победи с национални рекорди. В началото на декември родителите на атлетите се обърнаха към Националната асоциация за студентски спорт (NCAA) с искане Томас да не бъде допуснат да участва в състезания за жени, за да не се подкопава тяхната почтеност.

ФИФА обяви градовете домакини на Мондиал 2026

ФИФА обяви градовете домакини на Мондиал 2026

16 на брой са