Европейският клубен турнир за купата на УЕФА бе преименуван на Европейска лига. Това решение бе взето на днешното заседание на изпълнителния комитет на европейската футболна централа в Бордо.

Новият формат ще влезе в действие още от следващия сезон 2009/2010 година и ще бъде с групова фаза, в която 48 отбора ще бъдат разделени на 12 групи от по 4 отбора. Тимовете ще играят на разменено гостуване.

Първите два отбора от всяка група, плюс осемте трети от груповата фаза на Шампионската лига ще се класират за фазата на директните елиминации (1/16-финали).

Новият турнир е с централен маркетинг на телевизионните права, с по-голямо спонсорство, като освен това има ново лого и официална топка.

Целта, която УЕФА си поставя с промените е, Европейската лига, да бъде достатъчно конкурентен турнир на Шампионската лига.

"Промените ще подобрят това състезание с дълга история и традиции. А това е важно за УЕФА и европейския футбол и ще донесе още по-големи емоции на фенове и играчи. Смятам, че ще бъде с голям успех", заяви президентът на УЕФА Мишел Платини.

Турнирът за купата на УЕФА бе създаден през сезон 1971/1972 година, когато наследи надпреварата за купата на панаирните градове.