Първият президент на Република Калмикия - Кирсан Илюмжинов даде ексклузивно интервю за Topsport.bg.

Бившият член на Съвета на федерацията, на Федералното събрание на Русия и Върховния съвет на СССР коментира редица теми, касаещи неговата особа, бизнес намерения и бъдещи планове.

Освен всичко останало, президентът на Световната шахматна федерация ФИДЕ каза първо пред Topsport.bg дали слуховете, че ще се кандидатира за президентския пост на Световната футболна централа - ФИФА са верни.

Да, имам подобни намерения. Вярно е. Естествено става дума за следващите избори.

Но нека ви разясня цялостната ситуация по тази тема, свързана с мен. През септември месец миналата година, идеята ми бе предложена от мои партньори от близки бизнес среди, които подобно на мен самия имат и доста интереси в света на спорта.

Смятам не само, че мога да се кандидатирам, но и също така, че разполагам с големи шансове да поема най-високия пост в световния футбол.

Какви са аргументите ми и защо ще предложа името си на следващите избори? Има много такива, основните от които са няколко.

През 90-те години се заех с изграждането на футболен клуб - Уралан. Реших да посветя голяма част от усилията си в обособяването на качествен състав, който въпреки произхода си (бел.ред. - град Елиста, столицата на Калмикия) да стане достатъчно конкурентоспособен и да постигне успехи.

През 1997-а година спечелихме промоция в Премиер лигата на Русия, което в годините преди това бе по-скоро немислимо. В последствие дори се добрахме до седмата позиция в класирането, равносилна на истински подвиг.

Треньор ни беше Леонид Слуцкий, който в момента е селекционер на националния отбор на Русия, а тогавашният ни капитан - Алексей Смертин игра в Челси.

Направил съм много за футбола. Доказал съм не един и два пъти, че умея да се справям и в най-сложните ситуации, както и че мога да създавам. Това, според мен, е доста важно и съществено.

Разбира се, не на последно място, са и парите. Разполагам със средства и зная как те биха могли да бъдат максимално усвоени и добре употребени.

Направихме така, че в Калмикия около 15 000 деца имаха предпоставките да се занимават с футбол. Да играят и да са спокойни, че са обезпечени и могат да демонстрират на какво са способни. Да спортуват.

Доказах, че мога да обединя масите чрез спорта, по-конкретно с футбола. Уменията ми бяха демонстрирани както в сферата на аматьорския, така и в професионалния футбол, на високо равнище.

Скандалите във ФИФА са пагубни. Това е нещо изключително негативно и отрицателно, най-вече за подрастващите, за децата. За тези, които занапред ще искат да се занимават с футбол. Ние можем да си направим реална преценка за случващото се, но едно дете вижда, чува и запомня. То създава тази си преценка в движение.

Пагубни, наистина пагубни са тези скандали и темите, в които бяха намесени имената на Мишел Платини и Йозеф Блатер.

Но нека всеки сам направи оценка на ситуацията. Аз мога да говоря за себе си и идеите, които съм готов да реализирам. Нека останалите споделят своите.

Надявам се на успех на следващите избори за президент на ФИФА. Наясно съм, че има време, докато те стартират, но съм уверен в способностите си".

Ексклузивна информация от изказването на Илюмжинов, касаеща българската спортна и футболна действителност, очаквайте в следващите няколко дни, само в Topsport.bg!