Днес на конгрес в Атина делегатите на УЕФА ще изберат нов президент на централата, който ще трябва да наследи отстранения заради корупция Мишел Платини.

В битката за поста останаха само двама кандидати - холандецът Михаел ван Прааг и словенецът Александър Чеферин. Двамата в момента са шефове на родните си федерации и имат амбициите да стабилизират УЕФА след скандалите, свързани с Платини.

Двамата имат почти идентични доктрини и считат за основни приоритети борбата с корупцията, допинга и черното тото. Различията им се състоят предимно в отношението към богатите клубове от големите първенства.

Александър Чеферин обяви, че иска да стане в Робин Худ на европейския футбол и е считан за фаворит за поста. 48-годишният адвокат вече получи мощна подкрепа от източноевропейски федерации, включително и българската, а скоро зад него застанаха и влиятелните Франция и Германия. Чеферин набра скорост още в началото на своята кампания, след като на среща в Москва 12 федерации решиха да го подкрепят.

Според Чеферин Европейска Суперлига не трябва да бъде създавана и разликата между богатите и останалите клубове не трябва да расте. Той заяви, че като представител на страна, в която футболните клубове са с ниски финансови възможности, много добре разбира проблемите.

"Преди всичко ще се постарая Суперлига никога да не се случва. Не съм сигурен, че клубовете искат създаването на подобен формат или просто използват идеята, за да заплашват УЕФА. И заплахите им успяха, но от това ще пострадат клубовете от по-малките футболни асоциации", коментира словенецът.

"Ще видим какво може да се направи и дали ще се върне старият формат. Но УЕФА трябва да даде на големите клубове да се разбере, че малките държави имат значение за футбола. Трябва да е ясно, че добрите футболисти не са само в няколко държави, а играят в цяла Европа. Разликата между богатите и бедните вече е огромна и ще става още по-голяма", каза още Чеферин.

Друга от идеите на адвоката е дисциплинарната комисия на УЕФА да санкционира пропорционално на бюджета на клубовете и федерациите, защото "да глобиш със 100 000 евро Англия не е същото като да глобиш Сан Марино с толкова".

Ван Прааг, който е бивш президент на "Аякс", е по-склонен на компромиси спрямо тях, докато Чеферин смята, че разликата между тях и останалите клубове на континента е прекалено голяма и това трябва да се промени.

Ван Прааг има богат опит в структурите на УЕФА, като е заемал позиции в няколко различни комисии от 1998 година насам. Той обаче намали шансовете си със заканата, че ще напусне поста през 2019 година, когато трябваше да изтече мандата на Платини. Краткотрайната му обвързаност с поста не го прави надежден кандидат в очите на много от делегатите.

До момента той не е получил и официална подкрепа от почти никого. Единствено Футболната асоциация на Англия обяви, че гласът ѝ ще е за него. Островитяните обаче имат честия навик винаги да гласуват за губещите, когато става въпрос за избори във футболните централи.